Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Εχει πράγματι σκοτεινό παρελθόν η νέα διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ;


Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον Ρεξ Τίλερσον από υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ και τον αντικατέστησε με τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, ο οποίος με τη σειρά του εδωσε την θέση που κατείχε στη διοίκηση της CIA, στην αναπληρώτρια διευθύντρια Τζίνα Χάσπελ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει τέτοια θέση στη μυστική υπηρεσία.
Όμως η Τζίνα Χάσπελ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες,  έχει σκοτεινό παρελθόν καθώς διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στη λειτουργία ενός αμερικανικού χώρου βασανιστηρίων στο εξωτερικό και στη συνέχεια κατέστρεψε τα αποδεικτικά στοιχεία του.
Το 2002, επέβλεψε μια μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη που βασάνισε 2 ύποπτους τρομοκρατίας. 
Τα βασανιστήρια αυτά έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος “έκτακτης παράδοσης” της CIA, στο οποίο εστάλησαν ύποπτοι τρομοκράτες στους συμμάχους των ΗΠΑ και ανακρίθηκαν σε «μαύρες περιοχές» στο έδαφός τους.

Ένας από τους άνδρες, γνωστός ως Abu Zubayda, βασανίστηκε με το γνωστό ”waterboarding” 83 φορές σε ένα μήνα και χτυπήθηκε σε τοίχους με το κεφάλι. 
Στερήθηκε από ύπνο και κρατήθηκε σε ένα κιβώτιο σαν φέρετρο
Οι ανακριτές αργότερα αποφάσισαν ότι δεν είχε καμία χρήσιμη πληροφορία.
Η ProPublica διαπίστωσε ότι η Χάσπελ υπέγραψε προσωπικά τηλεγραφήματα στην έδρα της CIA, τα οποία αναφέρουν λεπτομερώς την ανάκριση του Zubayda.
Τα βίντεο των βασανιστηρίων της CIA καταστράφηκαν το 2005, σύμφωνα με τις οδηγίες ενός τηλεγραφήματος που συνέταξε η Χάσπελ. 
Το τότε αφεντικό της Χοσέ Ροντρίγκεζ, διευθυντής επιχειρήσεων της CIA για την αντιτρομοκρατία, υπέγραψε την εντολή. 
“Το τηλεγράφημα δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Του είπε ακόμη και πώς να ξεφορτωθούν τις ταινίες”, έγραψε στα απομνημονεύματά του, σύμφωνα με την ProPublica. 
Θα χρησιμοποιούσαν ένα τεμαχιστή βιομηχανικής αντοχής για να κάνουν την πράξη”.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ που εδρεύει στο Βερολίνο, είχε δημοσιεύσει πέρσι μια αναφορά για το ρόλο της Χάσπελ στο πρόγραμμα βασανιστηρίων και είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα της Γερμανίας να την συλλάβει.
Η Χάσπελ δεν είναι το μόνο μέλος της διοίκησης με αμφίβολο ιστορικό για το θέμα: 
ο ίδιος ο Τραμπ έχει φλερτάρει δημόσια με την ιδέα ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη χρήση των βασανιστηρίων ισχυριζόμενος ότι το waterboarding «λειτουργεί». 
Σύμφωνα με αναφορές είχε πειστεί από τον υπουργό άμυνας Τζιμ Μάτις ότι η μέθοδος είναι ένα αναποτελεσματικό εργαλείο πληροφοριών.
Ο νέος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, υπερασπίστηκε επίσης τα βασανιστήρια των ΗΠΑ. Το 2014, όταν η γερουσιαστής Νταϊάν Φενστάιν, τότε πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, εξέδωσε πλήρη καταδίκη για το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA, ο Πομπέο επιτέθηκε στην έκθεση, λέγοντας ότι “η γερουσιαστής Φένσταϊν σήμερα έβαλε σε κίνδυνο τις αμερικανικές ζωές” και περιέγραψε πράκτορες που είχαν βασανίσει ανθρώπους ως “ήρωες, όχι πιόνια σε κάποιο φιλελεύθερο παιχνίδι”.
 Πηγή:://qz.com/1227879/who-is-gina-haspel-the-first-woman-nominated-to-run-the-cia-destroyed-evidence-of-us-torture/
                                                                      € $  ●► « » ▲▼◄
ΠΗΓΗ://www.offtherecord.net.gr/2018/03/13/%ce%b7-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%cf%85%ce%b8%cf%8d%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-cia-%cf%84%ce%b6%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%87%ce%ac%cf%83%cf%80%ce%b5%ce%bb-%ce%ad%cf%87/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου