Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Μια «Δουζίνα» αριστερή «Δημοκρατία & συναίσθημα», στις 7:00 μ.μ. στο Μέγαρο!!!

«Θεωρία στο Μέγαρο» με δημοκρατική ΣΥΝαισθηματική διάλεξη της Σαντάλ Μουφ!!!
Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Θεωρία στο Μέγαρο», θα πραγματοποιηθεί στις 7:00 μ.μ. η διάλεξη της Σαντάλ Μουφ, καθηγήτριας Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ, με θέμα:«Δημοκρατία & συναίσθημα»
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Χρήστος Ηλιάδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών του Ινστιτούτου Θεωρίας του Λόγου του Έσσεξ.
Ο κύκλος διαλέξεων «Θεωρία στο Μέγαρο» διοργανώνεται από το Megaron Plus σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Birkbeck με την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, καθηγητή και ιδρυτή του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά
Η Chantal Mouffe [Σαντάλ Μουφ], καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, είναι η ομιλήτρια της εκδήλωσης με τίτλο «Δημοκρατία και συναίσθημα» που διοργανώνεται την Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» του Μegaron Plus.
Στη διάλεξή της στο Μέγαρο, η Chantal Mouffe [Σαντάλ Μουφ] θα εξετάσει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει για την πολιτική εκείνο που αποκαλεί «πάθη», όταν αναφέρεται στα κοινά συναισθήματα [affects] που διακυβεύονται κατά τη συγκρότηση συλλογικών ταυτοτήτων. 
Αντλώντας από τον Σπινόζα, τον Φρόυντ και τον Βίττγκενσταϊν καθώς και από το αγωνιστικό μοντέλο για τη δημοκρατία, το οποίο έχει επεξεργαστεί σε πολλά από τα γραπτά της, θα διερευνήσει τη φύση της τρέχουσας «μετα-δημοκρατικής» συνθήκης και θα θέσει ερωτήματα για τα συναισθήματα που πρέπει να κινητοποιηθούν ώστε να δημιουργηθεί μια συλλογική βούληση ικανή να δώσει νέα πνοή στα δημοκρατικά ιδεώδη. 
Θα καταδείξει επίσης τη σημασία μιας τέτοιας προσέγγισης για την κατανόηση της φύσης της «λαϊκιστικής στιγμής» που παρατηρούμε σήμερα στη Δυτική Ευρώπη.
Η Chantal Mouffe [Σαντάλ Μουφ]…
… είναι καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ (Λονδίνο). 
Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, ενώ έχει αναλάβει ερευνητικές θέσεις στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Κορνέλ, Καλιφόρνιας καθώς και στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών του Πρίνστον και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Παρίσι.
Μαζί με τον Ernesto Laclau έχει συμβάλει στη δημιουργία της επονομαζόμενης Σχολής του Έσσεξ για την ανάλυση λόγου (Essex School of discourse analysis).
Από το διεθνούς φήμης έργο της έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα τα βιβλία Το δημοκρατικό παράδοξο (Πόλις, 2004) και Επί του πολιτικού (2010), ενώ άρθρα της έχουν συμπεριληφθεί στους συλλογικούς τόμους Φεμινιστική θεωρία και πολιτισμική κριτική (Νήσος, 2006) και Η απραγματοποίητη δημοκρατία (Futura 2010).
Στις κυριότερες διεθνείς δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται επίσης τα βιβλία 
Ηγεμονία και σοσιαλιστική στρατηγική
Προς μια ριζοσπαστική δημοκρατική πολιτική [Hegemony and socialist strategy: 
Towards a radical democratic politics (Verso, 1985)] που έγραψε μαζί με τον Ernesto Laclau και Αγωνισμός: 
Μια πολιτική σκέψη για τον κόσμο [Agonistics: Thinking The World Politically (Verso, 2013)].
 Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους
Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
                                                                        € $  ●► « » ▲▼◄
                                                              ΔΙΑΒΑΣΤΕ & ΘΑΥΜΑΣΤΕ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου