Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Αντιπυραυλική άμυνα, αντιμετώπιση τρομοκρατίας:Οι ΗΠΑ …βοηθούν την Τουρκία λέει ο Μάτις!

Μετά από δυο ημέρες συζητήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων, ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέημς Μάτις, επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον, υποστηρίζει τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, λόγω των απειλών που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό. 
Την ίδια στιγμή κρούει των κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι οι Κούρδοι αντάρτες τυ YPG εγκαταλείπουν τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και κατευθύνονται στην Αφρίν για να υποστηρίξουν τους συντρόφους τους. 
“Θα ήθελα να ξεκινήσω από την αρχή, τονίζοντας για την Τουρκία. 
Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. 
Είναι η μόνη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει ενεργό αντάρτικο μέσα στα ίδια τα σύνορά της”, ανέφερε στους δημοσιογράφους την Κυριακή το βράδυ. 
Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, επεσήμανε ότι υπάρχουν καθημερινές πλέον επαφές μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών, και ότι οι ανησυχίες ασφάλειας του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Ιράκ, και της Τουρκίας, “είναι μια περίπλοκη εκστρατεία και σκληρή”. 
Όπως εξήγησε, “Βοηθάμε την Τουρκία, μια σειρά χωρών βοηθούν την Τουρκία, σε επίπεδο αντιπυραυλικής άμυνας, και αντιμετώπισης τρομοκρατίας.” 

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε ότι στη διάρκεια του πρώτου χρόνου της Προεδρίας Τράμπ, τα μέλη του ΝΑΤΟ ανέτρεψαν την πτωτική τάση, στις αμυντικές δαπάνες. 
Ο κ. Μάτις, πραγματοποίησε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τράμπ, Στρατηγός ΜακΜάστερ, με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας, και Εκπρόσωπο του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. 
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, δήλωσε ότι, “η μακροχρόνια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, επαναβεβαιώθηκε και οι προτεραιότητες και ευαισθησίες των δυο χωρών συζητήθηκαν.” 
Οι δυο χώρες είναι «μακροχρόνιοι σύμμαχοι», πρόσθεσε. 
Όπως μάλιστα είπε, “θέματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις συζητήθηκαν λεπτομερώς, και τρόποι για να υπάρξει κοινός αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της, εξετάσθηκαν.” 
Η δήλωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση κινήθηκε ακριβώς στις ίδιες γραμμές. 
Τόσο από τις δηλώσεις Μάτις, όσο και από τις δηλώσεις των δυο πλευρών, αναφορικά με τις συζητήσεις που είχε στην Άγκυρα, ο Στρατηγός ΜακΜάστερ, είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον, κινείται σε μια κατεύθυνση επούλωσης των προβλημάτων με την Τουρκία και μείωσης της έντασης των τελευταίων μηνών. 
                                     Το πρόβλημα είναι ότι ο Ερντογάν δεν ακούει κανένα. 
12 Φεβρουαρίου, 2018  13:00 MIGNATIOU.COM, Reuters, AFP
 Πηγή: Ο Μάτις λέει ότι οι ΗΠΑ …βοηθούν την Τουρκία: Αντιπυραυλική άμυνα, αντιμετώπιση τρομοκρατίας http://mignatiou.com/2018/02/xekathari-stirixi-matis-stin-agkira-voithame-tin-tourkia-se-antipiravliki-amina-antimetopisi-tromokratias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου