Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Αύριο η ομιλία του Γιώργου Μπανιώκου:«Τα ανθρώπινα πάθη & η διαχείρισή τους με γνώμονα τη φιλοσοφία»

Τα ανθρώπινα πάθη και η διαχείρισή τους με γνώμονα τη φιλοσοφία: 
Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχαναλυτής και απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Hellenic American College (2015), Γιώργος Μπανιώκος θα «επιχειρήσει να αναδείξει την άρρηκτη», όπως αναφέρει, «σχέση της φιλοσοφίας με την ψυχολογία και τη σύνδεσή τους με την καθημερινή πρακτική». 
Επισημαίνει ακόμη πως «στην εξέλιξη του φιλοσοφικού στοχασμού τα ανθρώπινα πάθη φαίνεται να απασχολούν όλο και περισσότερο τους φιλόσοφους λόγω της πολυπλοκότητάς τους, της σύνδεσής τους με τη φαντασία και του γεγονότος ότι κάποια από αυτά συνιστούν άρρητα βιώματα».
Στην διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπανιώκος θα παρουσιάσει βασικές αρχές από τις θεωρίες παθών των Ρενέ Ντεκάρτ, Μπαρούχ Σπινόζα, του εμπειριστή Ντέιβιντ Χιουμ και τη φιλοσοφική ψυχολογία του Φρίντριχ Νίτσε. 
Οι θεωρίες αυτές επηρέασαν την εξέλιξη της επιστήμης της ψυχολογίας ενώ στάθηκαν αφορμή και για τη γένεση της ψυχανάλυσης. 
Κατόπιν θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό σε μια προσπάθεια να γίνει χαρτογράφηση και ερμηνεία των σύγχρονων ανθρωπίνων παθών. 
Μέσα από τη διαλογική διαδικασία θα προκύψουν πιθανοί τρόποι διαχείρισής τους με γνώμονα τις παραπάνω θεωρίες.
Την ομιλία διοργανώνει το Πρόγραμμα Ψυχολογίας (BSPsy) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA), την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, στις 19:30, Μασσαλίας 22, Αθήνα, Θέατρο, 2ος όροφος.
                                                   Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά
                                                             Σύντομο βιογραφικό
Ο Γιώργος Μπανιώκος γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχαναλυτής. 
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Συμβουλευτική του Hellenic American University, ενώ για πολλά χρόνια εργάστηκε στη Διεύθυνση Πολιτιστικών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Πρόσφατα μετέφρασε από τα Αγγλικά στα Ελληνικά για λογαριασμό του Ελληνικού Κέντρου Focusing το βιβλίο του Campbell Purton “Προσωποκεντρική θεραπεία - Η focusing-βιωματική προσέγγιση”. 
Είναι επίσης μέλος της Διεθνούς των Φόρουμ Ψυχανάλυσης του Λακανικού Πεδίου (L’ Internationale des Forums du Champ Lacanien) και τακτικό μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής. 
Τα δυο τελευταία χρόνια είναι σπουδαστής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορία της Φιλοσοφίας» στο ΕΚΠΑ. 
Το 2015 δημιούργησε τη Μέριμνα Εαυτού, μια πρωτοβουλία κλινικού προβληματισμού σχετικά με τη διαμόρφωση πρακτικών μιας τέχνης του βίου

ΠΗΓΗ://haec.gr/el/sxetika-me-emas/prosexeis-ekdiloseis/baniokos-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου