Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Γιώργος Πατούλης: «Όπου θα είμαι χρήσιμος, θα είμαι παρών»!

Πρέπει να έχουμε μεράκι για ό,τι κάνουμε λέει ο λαός, αυτό ακριβώς διαθέτει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου & Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης, για την τοπική αυτοδιοίκηση. 
Έχει πείσμα, θέληση και ακόρεστη διάθεση για τα κοινά που πηγάζει από το πραγματικό του ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους του ανεξαρτήτως εάν είναι δημότες ή όχι. 
Άλλωστε αυτό επαληθεύεται από το λειτούργημα της ιατρικής που σπούδασε και για χρόνια υπηρέτησε. 
Μπορεί πολλές φορές να συζητείται εντόνως για κάποιες επιλογές του αλλά δεν παραμελεί ποτέ τα καθήκοντα που ακούραστα ασκεί. 
Δεν «λειαίνει» τα πιστεύω του, αντίθετα τα καταθέτει ως έχουν και τα υπερασπίζεται. 
Στην κουβέντα μας δεν δίστασε να απαντήσει σε ό,τι ερωτήθηκε από το The Gentleman Way, ακόμα και αν ήταν εκτός των άμεσα σχετιζομένων με τη δράση του ενδιαφερόντων. 
Επειδή, ομολογουμένως, εκτός από Δήμαρχος και Πρόεδρος, πάνω από όλα είναι μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα…
●►Το «παιδί» μέσα σας είναι υπερήφανο για όσα έχετε επιτύχει και κατακτήσει ως ιατρός, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ;
Δεν νομίζω ότι έχω καταφέρει σημαντικά πράγματα. Εν τοιαύτη περιπτώσει νομίζω ότι κάνω τα μισά από αυτά που μπορώ. Δεν θεωρώ ότι υπήρχε μια προδιαγεγραμμένη πορεία εξαρχής, απλώς όπου ένιωθα και νιώθω ότι είμαι χρήσιμος, και υπάρχει αναζήτηση αυτής της χρησιμότητας, έχω την καρδιά να προχωράω.
●►Έχοντας ταξιδέψει στο εξωτερικό ως Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, και γνωρίζοντας πως λειτουργούν έξω οι Δήμοι, σε τί θεωρείτε ότι η χώρα μας υπολείπεται ως προς την οργάνωσή τους;
 Δεν υφίσταται αποκέντρωση του κράτους. 
Υπάρχει ένας συγκεντρωτισμός, μια κεντρομόλα διαδικασία, η οποία κάνει πάρα πολύ γραφειοκρατική την εξέλιξη του κράτους. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει η απόφαση πράξη. 
Τα αποτελέσματα αυτής της έλλειψης μεταρρύθμισης που θα έπρεπε να είχε γίνει πολλές δεκαετίες πριν, δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν για τον τόπο τους μέσα από κανόνες που θα ορίζει η νομοθετική εξουσία ώστε να μην είναι υπεύθυνος ένας υπουργός για όλες τις περιοχές και τα ζητήματά τους, τα έχουμε δει σε αυτά τα οχτώ χρόνια της κρίσης. 
Άρα χρειάζεται το κράτος να αποκεντρωθεί γρήγορα, και συγχρόνως να εξελιχθεί, μέσα από μία διακυβέρνηση που να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό την αμεσότητα και στην εγγύτητα στη λύση του όποιου προβλήματος. 
Στις τοπικές κοινωνίες η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού είναι λιγότερο κοστοβόρα, χρονοβόρα και προσφέρει ποιοτικότερο αποτέλεσμα. Σήμερα δεν συμβαίνει αυτό. 
Οι αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων ουσιαστικά είναι εισηγητικές και όχι καθοριστικές και τα αποτελέσματα τα έχουμε δει. 
Εδώ στο Μαρούσι π.χ. εκεί που βρίσκεται το νοσοκομείο «Υγεία» η περιοχή είναι εκτός σχεδίου. Αυτό ώστε να αλλάξει εξαρτάται από αποφάσεις υπουργών, του Συμβουλίου Επικρατείας και ατέλειωτων, πολύ δύσκολων διαδικασιών. Για να γίνει ένας λιμενοβραχίονας στη χώρα μας χρειάζεται υπουργούς, γραμματείς, φαρισαίους, ενώ στην Τουρκία φυτρώνουν σαν μανιτάρια.
●►Το επόμενο βήμα είναι Δήμαρχος Αθηναίων και αργότερα η ελληνική Βουλή;
Όπου θα είμαι χρήσιμος θα είμαι παρών. Είναι αλήθεια ότι έχουμε ξεχάσει ότι η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας. 
Το μοναδικό αυτό παγκόσμιο brandname σήμερα αντί να είναι λαμπερό είναι σκονισμένο. 
Είμαι γέννημα – θρέμμα Αθηναίος και σίγουρα όπου μπορώ να είμαι χρήσιμος στην Αθήνα μέσα από την εικοσαετή εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση -δωδεκάχρονη μέχρι στιγμής ως Δήμαρχος στο Μαρούσι-, στην προεδρία στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος αλλά και στην αντιπροεδρία μου στο Συμβούλιο των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, τη γνώση μου και τη διάθεσή μου, θέλω να βοηθήσω την ατμομηχανή της αυτοδιοίκησης και την ανάπτυξη της πόλης μας. 
Η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης και μιζέριας της Αθήνας με θλίβει. 
Είναι καιρός όλοι οι ενεργοί πολίτες αυτής της πόλης να ενωθούμε και να επαναφέρουμε στην πόλη αυτή την αίγλη και τη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο στερέωμα. 
Σίγουρα ένας ενεργός πολίτης, αν ήταν όλα καλώς καμωμένα θα προτιμούσε να παραμείνει στην επιστήμη του και στην εργασία του, και αυτό έπραττα όλα αυτά τα χρόνια ως γιατρός κοντά στους ασθενείς μου. Όταν όμως βλέπει κανείς ότι δεν είναι όλα αυτονόητα, και όταν σε καλούν οι ίδιοι οι πολίτες μαζί να αναλάβετε τις ευθύνες μας για την Ελλάδα, δεν μπορείς παρά να ανταποκριθείς. Αυτό έχουμε πράξει έως σήμερα στο μικρό βαθμό που μπορούσαμε. Αν χρειαστεί πάλι, εφόσον υπάρξει σχετικό κάλεσμα, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερο,  θα το ξανακάνουμε.
●►Ποια τα σημεία ταύτισης στο αξίωμα του Δημάρχου και του βουλευτή;
Θα έλεγα ότι όπως έχει γίνει σήμερα το Κοινοβούλιο, και η εκτελεστική εξουσία μέσα από τις δικές της πράξεις προφανώς και αποφάσεις ή μη, είναι μάλλον συμβολική, ακόμα καλύτερα εικονική. 
Διότι οι αποφάσεις έρχονται ήδη έτοιμες και ουσιαστικά μόνο ψηφίζουν χωρίς να φέρει κανείς αντίρρηση. Ο υπουργός δεν νομοθετεί. 
Ουσιαστικά στα υπουργεία οι νομοθετικές διατάξεις έρχονται μάλλον έτοιμες και το έχουμε διαπιστώσει στο έπακρο αυτά τα χρόνια. Άρα μου μοιάζει μάλλον σήμερα η κυβέρνηση και η κεντρική εξουσία να επιτελούν πολύ δευτερεύοντα ρόλο. 
Ο δήμος είναι μία άλλη πολιτική οντότητα, με άλλες δυνατότητες. 
Θα έλεγα ένας διαφορετικός πολιτικός έρωτας. 
Κοντά στον πολίτη βλέπεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και προσπαθείς να τα λύσεις με όποια μέσα διαθέτεις. 
Δυστυχώς, στην Ελλάδα αυτά τα μέσα η κυβέρνηση τα κρατάει επτασφράγιστα, όπως είπα και στην αρχή, και έτσι πόροι, διατάξεις και ευθύνες που θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει καλύτερες δυνατότητες δεν έχουν παραχωρηθεί ακόμα. 
Επομένως το εύλογο ερώτημα είναι γιατί τις κρατούν; 
Αφού δεν μπορεί ένας υπουργός να έχει την ευθύνη 325 δήμων. 
Απλώς γιατί τα κόμματα πιστεύουν ότι κρατώντας αυτές τις εξουσίες δημιουργούν ένα πολιτικό προσωπικό του παρόντος και του μέλλοντος προερχόμενο μέσα από τον κομματικό σωλήνα. 
Από την άλλη εμείς οι αυτοδημιούργητοι άνθρωποι θεωρούμε ότι θέλουμε να βλέπουμε την προσπάθειά μας να ευοδώνεται, να γίνεται πράξη. Η αυτοδιοίκηση σε έναν μεγάλο βαθμό μας καλύπτει, και αν πράγματι μπορέσουμε μέσα από την εμπειρία μας να καταφέρουμε να πιέσουμε τη νομοθετική εξουσία να αποκεντρώσει το κράτος, τότε τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα.
●►Πως είστε ως άνθρωπος όταν δεν έχετε το βάρος ευθύνης του Δημάρχου;
Τα περισσότερα χρόνια δεν είχα ποτέ ρεπό γιατί ό,τι έκανα ήταν και ρεπό, δηλαδή δημιουργικό και ευχάριστο για μένα. Οι γύρω από μένα βέβαια με θέλουν περισσότερο μαζί τους και εννοώ αυτούς που αγαπώ, με αγαπούν και συναναστρέφομαι. Θεωρώ ότι στις καθημερινές στιγμές είμαι όπως όλοι οι άνθρωποι, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό.
●►Μία μέρα εκτός υποχρεώσεων πως θα την περάσετε;
Όταν πηγαίνω διακοπές μάλλον είμαι η κακή παρέα, γιατί κρατάω ένα κινητό στο χέρι. Σε κάθε περίπτωση απλά οι καθημερινές κουβέντες, ο αθλητισμός, η χαρά του παιδιού μου και της οικογένειάς μου είναι αυτά που με γεμίζουν και με ξεκουράζουν.
●►Βλέπουμε ότι ταξιδεύετε αρκετά συχνά στο εξωτερικό. 
Ποια είναι η χώρα που αγαπάτε και σας ταιριάζει;
Αυτή η χώρα που μου ταιριάζει είναι η Ελλάδα, με τις δυνατότητες που έχουν οι άλλες χώρες, μέσα από τη νομοθετική τους εξουσία, το σύγχρονο κράτος λειτουργίας, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. 
Την Ελλάδα δεν την αλλάζω με καμία άλλη χώρα. Δεν προσομοιάζει με καμία άλλη ούτε στο κλίμα της, ούτε στην ιστορία της ούτε στον δυναμισμό της. 
Αν μπορούσε να επιτύχει ο συνδυασμός αυτός τότε θα είχαμε την ιδανική χώρα. 
Η Σουηδία μου αρέσει όσον αφορά στη λειτουργία του κράτους καθώς έχει πολλές αποκεντρώσεις, όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση. 
Υπάρχουν και άλλες πολιτείες που αξίζει να τις δει κανείς υπό το πρίσμα της ανάπτυξης. 
Όταν πήγα στη Σαγκάη της ανάπτυξη του 8,6% ετησίως, το κλίμα δεν μπορεί να σε κρατήσει, αλλά εκεί είναι το «επιχειρείν» ενώ εδώ η όμορφη χώρα. Εάν καταφέρουμε, λοιπόν, να πείσουμε τους διοικούντες να διαμορφώσουν το κράτος του «αύριο» τότε η χώρα μας θα είναι η καλύτερη χώρα του κόσμου, και προφανώς η Αθήνα θα είναι η ωραιότερη πρωτεύουσα, γιατί σήμερα είναι ουραγός ανάμεσα στις πρωτεύουσες της Ευρώπης.
●►Αυστηρός ή ελαστικός μπαμπάς;
Είναι αλήθεια ότι για να δώσεις το καλό ή το κακό παράδειγμα πρέπει αυτό να το επιτύχεις μέσα από τον διάλογο, και ίσως με αυστηρότητα όπου χρειάζεται. όμως, επειδή δεν βλέπω τόσο όσο θα ήθελα τον Αλέξανδρο, πάντα είμαι πολύ ήπιος. Ίσως δεν είναι το καλύτερο, αλλά δεν μπορώ να είμαι αυστηρός μαζί του.
●►Γλυκός ή παραδοσιακός σύζυγος;
Αυτό που μου αρέσει να λέω είναι είμαι παντού πρόεδρος εκτός από το σπίτι μου, και έτσι είμαι πιο ήσυχος εκεί.
●►Η σύζυγός σας μπορεί να είναι η αυριανή Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης. 
Πώς θα είναι να συνυπάρχουν ως σύζυγοι δύο δυνατές, μορφωμένες προσωπικότητες με το ίδιο αξίωμα κάτω από την ίδια στέγη;
Πολύ ενδιαφέρον μου ακούγεται, πόσο μάλλον αν προκύψει μέσα από την ετυμηγορία του κόσμου. 
Δεν το έχει πει ακόμα. 
Δεν ξέρω αν το έχει αποφασίσει, πάντως τη βλέπω να κινείται πολύ δραστήρια. 
Νομίζω ότι είναι δύο θέσεις προσφοράς που επιζητούν την ανάπτυξη των τόπων τους. 
Και ως Πρόεδρος των βορείων προαστίων της Unesco αλλά και ως δημοτικός σύμβουλος – υπεύθυνη πολιτισμού της περιοχής όπου μένουμε, αλλά και ως καθηγήτρια των όμορων γυμνασίων και λυκείων κατά διαστήματα, έχει αποκτήσει την αγάπη των συμπολιτών της. 
Αυτό είναι αλήθεια. 
Υπήρχε βέβαια και μια παραδοσιακή αγάπη από εμένα προσωπικά προς τους συμπολίτες μας ως γιατρός και δημοτικός σύμβουλος στην Πεύκη πριν έρθω ως Δήμαρχος στο Μαρούσι. 
Όλα αυτά δημιουργούν ένα ευχάριστο πεδίο ενασχόλησης για τη Μαρίνα, που στην αρχή είπα να της βάλω λίγο από το μικρόβιο της αυτοδιοίκησης για να κατανοήσει τα κοινά. 
Πίστεψα πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταλάβαινε. 
Από ό,τι φαίνεται μπήκε ίσως λίγη παραπάνω δόση από το μικρόβιο, αυτό θα το δούμε στο μέλλον.
●►Ποια η αισθητική σας ως προς το γυναικείο φύλο;
Πάντα μου αρέσει το όμορφο αλλά δεν φτάνει αυτό. Αυτό που κυριαρχεί είναι το γοητευτικό που βγαίνει μέσα από το πνεύμα, την παιδεία, την καλοσύνη, την ομορφιά. Η γοητεία, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι αυτό που μπορεί να προσελκύσει το άλλο φύλο.
●►Μόλις σας αντικρίζει κάποιος παρατηρεί ότι είστε ένας ευπαρουσίαστος άνδρας που προσέχει πολύ το στυλ και το ντύσιμό του. Θεωρείτε ότι το στυλ καθορίζει έναν άνδρα;
Σίγουρα το στυλ είναι καθοριστικό και συνδέεται με την κοσμοθεωρία του καθενός. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι το «δήθεν», δηλαδή θέλω αυτό που νιώθω και αισθάνομαι να το δείχνω. Δεν μου αρέσουν οι «δήθεν» που άλλο θέλουν, άλλο παρουσιάζουν και άλλο είναι. Σέβομαι όλες τις αισθητικές παρεμβάσεις είτε αυτό αφορά στο σπίτι κάποιου είτε στον εαυτό του.
●►Πιστεύετε πως μία περιποιημένη εμφάνιση είναι δείγμα καλών τρόπων;
Προφανώς κάποιος που είναι περιποιημένος σέβεται τον εαυτό του και παρουσιάζει μέσα από το ναό του σώματός του, που είναι ο ναός της ψυχής του στον έξω κόσμο, τον εαυτό του, το πώς θεωρεί ότι πρέπει να τον βλέπει ο διπλανός του.
●►Διανύουμε μια περίοδο που φαίνεται να έχει καταργηθεί το λεγόμενο dress code από ανθρώπους με θεσμικό ρόλο. Ποια είναι η άποψή σας για αυτήν την τάση;
Όταν δεν είναι ακραίο είναι αποδεκτό και εν τοιαύτη περιπτώσει ο καθένας όπως νιώθει ας είναι. 
Προφανώς, κάποιοι που έχουν θεσμικό ρόλο, είναι οι «φάροι» που κάποιος τους βλέπει και αποτελούν τρόπον τινά και παράδειγμα μίμησης π.χ ένας χειρουργός δεν μπαίνει στο χειρουργείο με αποστειρωμένα ρούχα από το σπίτι του αλλά φοράει τα μπλε ρούχα, ένας γιατρός φοράει την άσπρη ποδιά, ένας παπάς τα μαύρα άμφια, αντιστοίχως.
 Θεωρώ, λοιπόν ότι ένας πολιτικός στη Βουλή, χωρίς να είναι το αυτονόητο, προφανώς, δεν θα μου άρεσε με το λαχούρι που είχαμε παρακολουθήσει. Αφού το ένιωθε κάποιος να το κάνει, ας το κάνει, αλλά ας δούμε και λίγο τη θεσμική πλευρά του όρου και όχι «είμαι ελεύθερος και κάνω ό,τι γουστάρω». 
Βεβαίως ελεύθερος είσαι, αλλά αυτό κρίνεται και από άλλα πράγματα. 
Μου φαίνεται δηλαδή ότι αυτός που φτάνει στην ακραία μορφή το κάνει περισσότερο «δήθεν» για να το εισπράξουν αυτοί που έχει ως δεξαμενή ψήφων, και αυτό με ενοχλεί.
●►Η υπόλοιπη κοινωνία που δείχνει να αποδέχεται αυτήν την τάση, πιστεύετε ότι τη δέχεται ως απόρροια της κρίσης ή είναι δείγμα κούρασης για το λεγόμενο lifestyle;
Ο κόσμος που ξαφνικά φτωχοποιήθηκε και έχασε τη δουλειά του, τη σύνταξή του, δεν του αρέσει να βλέπει έναν καλογυαλισμένο με κουστούμια άνθρωπο που δείχνει ότι δεν τον ακούμπησε η παραμικρή κρίση γιατί μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη ως νομοθετική εξουσία. 
Πρέπει κανείς να αποφεύγει τις ακραίες πλέον εκφράσεις διότι, δυστυχώς, είναι παρεξηγήσιμες, σε μια εποχή που δεν ζούμε σε συνθήκες κανονικότητας αλλά βιώνουμε μία μακροχρόνια κρίση. Άρα, μάλλον, και αυτός που λέει «κάνω ό,τι γουστάρω» πρέπει να μην προκαλεί.
●►Ποιες είναι οι «κακές» σας συνήθειες;
Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου τη χαλαρότητα, τη ραστώνη, την απραγία. Αν μπορούσα να επιμηκύνω το 24ωρο να είστε βέβαιη ότι θα το είχα κάνει.
●►Ποιες οι «ένοχες» απολαύσεις της ζωής σας;
Η απόλαυση αν κρύβει ενοχή, τότε χάνει την ουσία της.
●►Ποιες οι στιγμές ευαισθησίας στον δραστήριο και δυναμικό κύριο Πατούλη;
Με λυγίζει η καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δεν μπορεί να χωρέσει το μυαλό μου εν έτει 2018 άνθρωποι να στερούνται ένα πιάτο φαγητό, το φάρμακό τους, τη ζεστασιά του σπιτιού τους. Είναι υποχρέωση καθενός μας να απλώσει το χέρι στον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη.
●►Υπήρξαν στιγμές που αμφισβητήσατε τον εαυτό σας;
Η αυτοκριτική είναι απαραίτητη. Σου δίνει πίστη στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου για να χαράξεις τα μελλοντικά σου βήματα και να πορευτείς με επιτυχία.
●►Ποιες οι επιθυμίες και οι επιδιώξεις σας για το μέλλον;
Να δω την πατρίδα μου στον δρόμο της αλλαγής και της ανάπτυξης, στον δρόμο που αξίζει σε όλους μας. Κοιτάζοντας, πρωτίστως, στα μάτια, και με ειλικρίνεια, τους νέους μας, το μέλλον αυτής της χώρας. Αλλά και να δω την Αθήνα μας να εγκαταλείπει τη σημερινή της σκοτεινιά και κατήφεια, και να βγει και πάλι στο φως, λαμπερή και αγέρωχη.
●►The Gentleman Way είναι…
Για μένα… είναι “The Confident Way” σε κάθε έκφανση της ζωής και της δραστηριοποίησής μου
                                                   Συνέντευξη στην Πέννυ Κροντηρά
                                                                                     € $  ●► « » ▲▼◄
ΠΗΓΗ://www.gentlemanway.gr/giorgos-patoulis-opou-tha-eimai-chrisimos-tha-eimai-paron/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου