Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Ο πολιτικός μεταμορφισμός της μικροευρωπαϊκής Αριστεράς

Κάθε του προσδοκία βγήκε λανθασμένη! 
Και τώρα; Τώρα απελπισία και καϋμός. 
Είχανε δίκιο τα παιδιά στην Ρώμη.
Δεν είναι δυνατόν να βασταχθούν η δυναστείες 
που έβγαλε η Κατάκτησις των Μακεδόνων.
Αδιάφορον: επάσχισεν αυτός, όσο μπορούσεν αγωνίσθηκε.
Και μες στην μαύρη απογοήτευσί του, 
ένα μονάχα λογαριάζει πια με υπερηφάνειαν που, 
κι εν τη αποτυχία του, την ίδιαν ακατάβλη την ανδρεία στον κόσμο δείχνει.
Τ’ άλλα - ήσαν όνειρα και ματαιοπονίες.
Αυτή η Συρία-σχεδόν δεν μοιάζει σαν πατρίς του,
αυτή είν’ η χώρα του Ηρακλείδη και του Βάλα.
Κ.Π. Καβάφης […]
Είναι, πια, ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι το χρονικό δημιουργίας των προϋποθέσεων της ήττας ήταν μακρύ και ξεκινούσε από το ίδιο το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. 
Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει ότι ο Αλέξης Τσίπρας & η ηγετική του ομάδα αιφνιδιάστηκαν ή πιέστηκαν από τους δανειστές. 
Οι προειδοποιήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί, ήταν συνεχείς και σταθερές από το 2012. Απλώς τις αγνόησαν.
Κανένα τείχος δεν έπεσε μόνο του από την επίθεση του εχθρού. 
Κανένα ξύλο δεν ξεράθηκε, χωρίς να το φάει το σαράκι. 
Το μείζον κομματικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το έλλειμμα δημοκρατίας και η κατίσχυση του τακτικού γραφειοκρατικού στρατού, μέρους του παλιού 4%, επί του νέου του 36%. 
Ο κλειστός πυρήνας της ηγετικής ομάδας δεν ήταν μόνο γνωσιολογικά - ιδεολογικά, αλλά & πολιτικά ανεπαρκής να διαχειριστεί τις τύχες της Αριστεράς και πολύ περισσότερο του ελληνικού λαού.

Μας πήραν & τα σώβρακα αλλά μας φόρεσαν γραβάτες!!!

Η συζήτηση στη Βουλή & ο ΣΥΡΙΖΑ

Σωστά έπραξαν αρκετοί υπουργοί αλλά και βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ που στις ομιλίες τους στη Βουλή όχι μόνο δεν πανηγύριζαν για όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο της 2ης αξιολόγησης, αλλά τόνιζαν ταυτόχρονα ότι επιστρέφονται τα κελεύσματα περί ιδιοκτησίας του μνημονίου. 
Σωστά, επίσης, απέφυγαν το success story, τη σύγκριση μνημονίων, την αφήγηση για ξέφωτα που οσονούπω θα δούμε. 
Μετρημένα λόγια από αριστερή σκοπιά, με τον αναγκαίο αναστοχασμό, με στοιχεία αυτοκριτικής, με τη γενναιότητα παραδοχής λαθών, με επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας ολόκληρος κόσμος.
Οι παρεμβάσεις αυτές, δημόσιες & όχι εν κρυπτώ, όχι μεταξύ μας, είναι οι μόνες που είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τον ευρύ κόσμο της αριστεράς, με τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, που βιώνουν - ας μην το ξεχνάμε ποτέ - μια σκληρή πραγματικότητα στην καθημερινή τους ζωή. 
Η ειλικρίνεια, λοιπόν, η επιμονή από την πλευρά μας σε μια άλλη πολιτική και ασφαλώς ένα ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο απεγκλωβισμού από τα μνημόνια και την επιτροπεία, είναι ο μοναδικός δρόμος που έχουμε μπροστά μας από τη σκοπιά της αριστεράς.
Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση επιδιώχθηκε από την πλευρά των “δανειστών τοκογλύφων” ένα ακόμη πολιτικό πλήγμα στην κυβέρνηση και την Αριστερά, στην προσπάθειά τους να μας αποκόψουν από τις κοινωνικές μας συμμαχίες και αυτό είναι ένα σημείο του πολέμου που διεξάγεται και θα συνεχισθεί. 
Η απόσπαση των αντίμετρων υπήρξε μια επιτυχία της ελληνικής πλευράς, η οποία, ωστόσο, αν και σημαντική, δεν μπορεί να εξαλείψει τις κοινωνικές πληγές που θα αποφέρουν τα μέτρα.

Το πολυνομοσχέδιο που αλλάζει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα

Η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε & το αποτέλεσμά της ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή. 
Ο νέος εφαρμοστικός νόμος έχει πολλές και σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με όλους τους προηγούμενους που ήρθαν ως αποτέλεσμα των μνημονίων.
Ο νέος εφαρμοστικός - για τη συνταγματικότητα του οποίου εξέφρασε ενστάσεις η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο - κάνει νόμο του κράτους τα δεκάδες προαπαιτούμενα για την καταβολή του πακέτου δόσεων από τους δανειστές μας, δηλαδή τα νέα δημοσιονομικά μέτρα και τις παρεμβάσεις στο εργασιακό, στις αποκρατικοποιήσεις, στις τράπεζες και στις αγορές.
Αλλά περιέχει και μια σειρά από διατάξεις που τον καθιστούν ξεχωριστή περίπτωση στα χρόνια των μνημονίων. 
Και τούτο διότι ουσιαστικά διαμορφώνει τo status quo για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις έως τουλάχιστον το 2021.
Το inside story αποκρυπτογραφεί τα μέτρα, τα ψιλά γράμματα και τις διαδρομές που διαμορφώνει το πολυνομοσχέδιο, που μπορεί να οδηγήσουν είτε στην έξοδο από τα μνημόνια και σε μείωση της λιτότητας είτε, όπως συνέβη στο παρελθόν, σε ένα επόμενο μνημόνιο και στη διάψευση των προσδοκιών λόγω οπισθοδρόμησης.

Στην προκρούστεια κλίνη των εθνομηδενιστών, η εκπαίδευση!!!

«Όσο πιο πολύ κοιτάζουμε στο παρελθόν τόσο πιο ικανοί γινόμαστε να κοιτάξουμε στο μέλλον», είχε πει κάποτε ένας από τους πιο γνωστούς καθηγητές αρχαίων ελληνικών και λατινικών της Βρετανίας. 
Δεν φαίνεται να συμφωνούν μαζί του, όμως, οι τρεις διαδοχικοί υπουργοί Παιδείας της κυβέρνησης Τσίπρα. 
Ο Νίκος Φίλης είχε χαρακτηρίσει «παρά φύσιν» την τρίωρη διδασκαλία αρχαίων ελληνικών σε σχέση με τη δίωρη των νέων ελληνικών. 
Η ανάγκη ενίσχυσης της διδασκαλίας των νέων ελληνικών, ωστόσο, δεν είναι δικαιολογία για την κατάργηση της […]
«Όσο πιο πολύ κοιτάζουμε στο παρελθόν τόσο πιο ικανοί γινόμαστε να κοιτάξουμε στο μέλλον», είχε πει κάποτε ένας από τους πιο γνωστούς καθηγητές αρχαίων ελληνικών και λατινικών της Βρετανίας. 
Δεν φαίνεται να συμφωνούν μαζί του, όμως, οι τρεις διαδοχικοί υπουργοί Παιδείας της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο Νίκος Φίλης είχε χαρακτηρίσει «παρά φύσιν» την τρίωρη διδασκαλία αρχαίων ελληνικών σε σχέση με τη δίωρη των νέων ελληνικών. 
Η ανάγκη ενίσχυσης της διδασκαλίας των νέων ελληνικών, ωστόσο, δεν είναι δικαιολογία για την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων.
Αν και δηλώνει αρχαιολάτρης, ο πρώην υπουργός Παιδείας έχει αρνηθεί την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού. 
Σε εγκύκλιό του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, μάλιστα, είχε γράψει το 2016 στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές ότι:
Με την επανάσταση του 1821 γεννήθηκε ένα νέο έθνος!!!
Σε άλλες χώρες η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών θεωρείται απαραίτητη για την πνευματική συγκρότηση των μαθητών. Όχι, όμως, εδώ! 

Η «Γενοκτονία & βιοπολιτική» του Αντώνη Λιάκου

Οι ιστορικές επέτειοι δεν έχουν τον χαρακτήρα του αναστοχασμού των γεγονότων στα οποία αναφέρονται. Έχουν στόχο την κωδικοποίηση της διήγησής τους, τη δημιουργία και τη μεταφορά σε μας μιας κωδικοποιημένης μνήμης. 
Αυτό συμβαίνει και με τις επετείους που καθιέρωσε η Βουλή για τη γενοκτονία των Ποντίων και του μικρασιατικού ελληνισμού
Ο όρος «γενοκτονία» φαίνεται να προσδίδει την τραγικότητα που ταιριάζει στα γεγονότα και να υποδηλώνει τη συναισθηματική μας σχέση με αυτά, με κίνδυνο όποιος αμφισβητήσει τη λέξη, τον όρο δηλαδή που περιγράφει τα γεγονότα, να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί βέβηλος και προδότης του έθνους και της ιστορίας του, ή και να καταδικαστεί με τον νόμο για την άρνηση των γενοκτονιών. 
Τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά, και μάλιστα εδώ στον Χρόνο. 
Εκείνο που θέλω να πω σε τούτο το κείμενο είναι ότι οι όροι που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τα γεγονότα είναι χρήσιμοι αν μας ανοίγουν παράθυρα προς την παρελθούσα πραγματικότητα, όχι αν μας τα κλείνουν
Και με τον όρο γενοκτονία συμβαίνει ακριβώς αυτό. 
Κατεβάζει ένα αδιαφανές παραπέτασμα μπρος στα μάτια μας, πάνω στο οποίο προβάλλουμε τα συναισθήματά μας, αλλά μας εμποδίζει να ανασυγκροτήσουμε στη σκέψη μας το πρόσωπο εκείνης της εποχής, στα όρια του εφικτού βέβαια.
Όσα συνέβησαν λοιπόν έναν αιώνα πριν, στη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, από το 1912 έως το 1922 - δηλαδή οι βαλκανικοί πόλεμοι, ο ευρωπαϊκός πόλεμος και ο ελληνοτουρκικός πόλεμος -, δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά αν δεν ειδωθούν συνεκτικά, και σε μια κλίμακα χώρου που περιλαμβάνει την περιοχή από τον Δούναβη έως τον Ευφράτη.

Ιστορίες για «Ιστορικούς» & «γενίτσαρους»

Αναδημοσιεύουμε το αρθρο του αειμνήστου Κωστή Παπαγιώργη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό («Άρδην», τ. 37, Σεπτ. 2002) & εγράφη με αφορμή το βιβλίο του Νικηφόρου Διαμαντούρου, «Οι απαρχές της συγκρότησης του σύγχρονου κράτους στην Ελλάδα».
Το «Παρατηρητήριο Αμαρουσίου» από την πλευρά του το αναδημοσιεύει με αφορμή  πρόσφατο άρθρο του Τάσου Κωστόπουλου στην «ΕφΣυν» που έφερε τον τίτλο:«Ιστορικοί» & «γενίτσαροι»

Κωστή Παπαγιώργη: Η Επανάσταση του 1821 & οι «εκσυγχρονιστές»

Η εκπεφρασμένη ροπή νεότερων μελετητών της ιστορίας να απορριφθούν τα καθιερωμένα περί ελληνικής επαναστάσεως και να ερευνηθούν -εμπράκτως και επιστημονικώς- τα πραγματικά δεδομένα του ξεσηκωμού, μόνο αισιοδοξία εμπνέει σε όσους θεωρούν το ζήτημα εκκρεμές. 
Η μπόσικη ρητορεία στην οποία εθιστήκαμε, η αποσιώπηση των πιο καίριων πτυχών του Αγώνα, η λαϊκιστική άποψη περί συνολικού ξεσηκωμού με όλα τα παρελκόμενα δημιούργησαν ένα εθνικιστικό μύθευμα που διδάχτηκε στα σχολεία, γαλούχησε γενεές επί γενεών, έπλασε τον μύθο του ’21 και κατόπιν έπεσε σε λήθαργο στα ράφια των βιβλιοθηκών. 
Δεδομένου ότι ο ντόπιος αγώνας δεν ήταν ο μόνος -ανάλογες επαναστάσεις σημειώνονται στην Αμερική, στη Γαλλία, στην Ισπανία. στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στη Σερβία κτλ- παραμένει ένα ιστορικό παράδοξο: γιατί ο ελληνικός αγώνας δε βρήκε τον ιστορικό του και αρκούμαστε -ακόμα και σήμερα- σε φαλκιδεύσεις:
Ασφαλώς η ριζική αναθεώρηση του ξεσηκωμού, αυτή που θα απέρριπτε τα βασικά κείμενα ως υποκείμενα στο πάθος της προσωποληψίας, του φατριασμού και της εγνωσμένης ψευδολογίας, θα μας υποχρέωνε να «ξαναγράψουμε» κατά κάποιο τρόπο όχι μόνο τις βασικές ιστορίες (Τρικούπη, Φιλήμονα, Φραντζή, Σπηλιάδη, Μπαρτόλντι. Φίνλεϋ, Γκόρντον κτλ), άλλα και τα Απομνημονεύματα των αγωνιστών με έσχατο αίτημα να ξαναγίνει η Επανάσταση για να δούμε επιτέλους αυτοψεί τα διατρέξαντα. Ευτυχώς ό γέγονε γέγονε. 

«Σβήνουν - γράφουν» τις αλλαγές στα βιβλία ιστορίας του Δημοτικού λόγω αντιδράσεων

Οι έντονες αντιδράσεις πανεπιστημιακών και στελεχών της εκπαίδευσης στις αλλαγές που έγιναν στα βιβλία Ιστορίας της Δ’ και Ε’ Δημοτικού οδήγησαν το «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» (ΙΕΠ) σε αναθεωρήσεις για να καμφθούν οι διαμαρτυρίες.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», μέχρι σήμερα οι μαθητές διδάσκονταν στη Δ’ Δημοτικού την Αρχαία Ελληνική Ιστορία από τη γεωμετρική εποχή έως & την άνοδο της Ρώμης. 
Το ΙΕΠ προτείνει την αντικατάσταση με οικογενειακή και τοπική Ιστορία, με αποτέλεσμα να συμπτυχθούν τα παραπάνω στην ύλη της Ε’ Δημοτικού, που φτάνει μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, πράγμα που δημιουργεί τον τεράστιο όγκο της ύλης. 
Σε συναντήσεις που είχε το ΙΕΠ, μετά τις αντιδράσεις, υπήρξε η ιδέα να γίνουν αλλαγές στο συγκεκριμένο κομμάτι (την Άλωση), ώστε να αποσυμφορηθεί η ύλη της Ε’ Δημοτικού.
Ο υπεύθυνος της δεκαμελούς επιτροπής που ορίστηκε από το ΙΕΠ, καθηγητής Ιστορίας κ. Πολυμέρης Βόγλης παραδέχθηκε τις αντιδράσεις και τόνισε πως αναζητάται μια άμεση λύση χωρίς να επηρεαστεί η νέα προσθήκη
Παράλληλα, παρουσίασε κάποιες ιδέες όπως ένταξη βιωματικής ιστορίας και θεματικών ιστορικών γεγονότων στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

«Εμφυλα παιχνίδια» στην Καβάλα του ... «Ηγεμονικού Ανδρισμού»!

Το αρχικό δελτίο τύπου που έλαβε από τον Δήμο Καβάλας το εξαιρετικό ιστολόγιο «www.offtherecord.net.gr» για την διημερίδα στη δημοτική βιβλιοθήκη με τίτλο «Οι διαφυλικές σχέσεις & έμφυλος διαχωρισμός των παιχνιδιών», ανέφερε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται «ανιχνεύοντας τις ανάγκες και τις ανησυχίες της ελληνικής οικογένειας».
Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το «www.offtherecord.net.gr» δεν διαπίστωσε καμία Καβαλιώτικη οικογένεια να καταφτάνει ανήσυχη, ούτε την Καβαλιώτικη κοινωνία να ανταποκρίνεται.
Η εκδήλωση, τονίζει το ιστολόγιο, συγκέντρωσε & τις δύο ημέρες από ένα μικρό αριθμό 20-25 ατόμων, κάποιοι από τους οποίους εκπαιδευτικοί, κάποιοι ήδη ιδεολογικά προσανατολισμένοι για το θέμα, και κάποιοι έφηβοι.
Αξιο αναφοράς είναι πως η καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Δήμητρα Κογκίδου που μίλησε την 2η μέρα, προωθεί το νέο της βιβλίο με τίτλο «Πέρα από το ροζ και το γαλάζιο - Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά», 
το οποίο παρουσίασε πριν λίγες μέρες στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, παρουσία της κ. Φωτεινής Κούβελα αλλά και της κας Στέλλας Μπελιά, προέδρου των οικογενειών «Ουράνιο Τόξο», με τη στήριξη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας.
Και μπορούμε να καταλάβουμε κάποια από τα συμπεράσματα της 1ης μέρας από τον παιδοψυχολόγο κ. Παναγιώτη Σαμαρά & την μαία κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου για την ενημέρωση των εφήβων σχετικά με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) διότι έχουν ιατρική και επιστημονική βάση. 
Δεν μπορούμε βέβαια να καταλάβουμε γιατί ένα 5χρονο πρέπει να μάθει για τον αυνανισμό.
Αυτό όμως που σίγουρα αδυνατούμε να κατανοήσουμε, και είδαμε την δεύτερη μέρα, είναι το πώς μια καθηγήτρια του ΑΠΘ έρχεται στην Καβάλα να προωθήσει τα «παιχνίδια ουδέτερου φύλου» & όταν ως δημοσιογράφοι ζητάμε τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζεται να μας απαντά με αόριστες φράσεις όπως ο «Ηγεμονικός Ανδρισμός».

Στις 5:00 μ.μ. η Ημερίδα «Τα Δικαιώματα των Γυναικών κατά την Αναπαραγωγική Περίοδο»


Αύριο η μεγάλη γιορτή της γυμναστικής «Fitness Day»

«Γιορτές Αθλητισμού 2017» Δήμου Αμαρουσίου

Γ. Πατούλης: Επενδύουμε στον αθλητισμό και τους ανθρώπους του. 
Στόχος μας η τουριστική προώθηση και προβολή του Δήμου μας μέσα από αθλητικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι «Γιορτές Αθλητισμού» του Δήμου Αμαρουσίου με τη συμμετοχή δεκάδων αθλητών/ τριών που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις αθλητικές δραστηριότητες των προγραμμάτων του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου, το χρονικό διάστημα 2016-2017.     
Μετά τη γιορτή Παραδοσιακών Χορών από τα παιδιά των αντίστοιχων τμημάτων του Αθλητικού Κέντρου, το Σάββατο 20 & την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 θα διεξαχθούν οι αγώνες Πινγκ Πονγκ στο 3ο -11ο Δημοτικό Σχολείο.
Θα ακολουθήσουν:  
Διαδημοτικοί Αγώνες Κολύμβησης, 
Τουρνουά βόλλεϋ, 
7η Ημερίδα Στίβου, 
►Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης, 
Εσωτερικοί Αγώνες Κολύμβησης, 
►Γιορτή Ελεύθερης - Ρυθμικής Γυμναστικής Παιδιών, 
Γιορτή Τένις Παιδιών, 
►Αγώνες Ταε - Kwon - Do, 
Εσωτερικά Τουρνουά -Τελικοί Ποδοσφαίρου, 
►Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ενηλίκων, 
Γιορτή Τένις Ενηλίκων.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Αύριο το αφιέρωμα της Ν.Ε.Β.Α του ΣΥΡΙΖΑ στον Μάνο Λοΐζο

ΣΥΝασπισμός της γιαλαντζί Αριστεράς για την πρόοδο των Τραπεζιτών!!!

     Παίρνουνε τα μέτρα μας κι εμείς ... κοιτάμε!
Μετράμε μέρες μέχρι τις δραματικές μειώσεις εισοδημάτων που ψηφίζουν
Το έργο γνωστό, το περιγράφαμε από τον Φλεβάρη του 15:
Η "κυβέρνηση" κάνει μπλόφες για να εντυπωσιάσει με χαρτιά ανοιχτά. 
Όλοι βλέπουν το χέρι της κι ανεβάζουν τα πονταρίσματα.
Φυσικά, αυτή είναι η αφελής εκδοχή. 
Γιατί η τράπουλα είναι σημαδεμένη και το παιχνίδι στημένο.
Στο τέλος της κάθε παρτίδας οι δανειστές έχουν πάρει όλα όσα είχαν συμφωνηθεί κι ακόμη περισσότερα για εγγύηση.
Έτσι, από τα 3,6 δις μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ 2 μήνες πριν, η κυβέρνηση κατάφερε να κλείσει την αξιολόγηση με ... 4 δις (άλλοι τα κοστολογούν στα 5)

Κοινωνικό μακελειό: 
2-3 συντάξεις κομμένες, κοινωνικά επιδόματα τσεκουρώνονται.
Κι όλα αυτά για μια και μόνο δόση των 6 δις.
Αντίμετρα; 
Τα ισοδύναμα του άλλου μισού του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ.
Οι πλούσιοι πλουσιότεροι, οι μεσαίοι φτωχοί και οι φτωχοί πένητες.
Αυτό είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. 
Η πολιτική αλητεία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και τα προηγούμενα ήταν τόσο άσχημα που έλεγες πως δεν μπορεί να υπάρχουν χειρότερα από αυτά.
Οι πουστιές Κατρούγκαλου, ο δόλος, η ταξική ιδιοτέλεια, ο μαρξισμός στην υπηρεσία των ελίτ, του κώλου τα εννιάμερα, το ξεπάστρεμα των μικρομεσαίων ελευθέρων επαγγελματιών κι επιχειρήσεων.
Για μια καρέκλα!!!

Αλέξης Τσίπρας VS Λέοντα Τολστόι...

Κόντρα στη θεωρία του Τολστόι, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια παρέα ανθρώπων που παρενοχλείται απ’ τους υπόλοιπους
 «Κυβέρνηση είναι μια παρέα ανθρώπων που παρενοχλούν τους υπόλοιπους», έλεγε ο μεγάλος Ρώσος αναρχομηδενιστής Λέων Τολστόϊ» και αυτή είναι η πιο λαϊκή και ταυτόχρονα η πιο δημοκρατική θεώρηση της έννοιας «κυβέρνηση» που, προσωπικά, έχω ακούσει. 
Φυσικά, δεν θα εξαιρέσω την Κυβέρνηση Τσίπρα από τη συγκεκριμένη θεώρηση, κι ας είμαι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες… υπόλοιπους που, αν και παρενοχλούμενοι απ’ αυτήν, εξακολουθούν να την στηρίζουν. 
Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να σημειώσω ότι στην περίπτωση της κυβέρνησης Τσίπρα, η θεώρηση του Τολστόι στέκει και αντεστραμμένη: 
Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια παρέα ανθρώπων που παρενοχλείται απ’ τους υπόλοιπους. 
Ειδικά από τους εκπροσώπους των υπολοίπων στη Βουλή. Και ειδικότερα στα media. 
Τα οποία, σχεδόν στο σύνολό τους, ζουν για να παρενοχλούν την κυβέρνηση Τσίπρα…
Κυριολεκτικά
Μια ματιά στις πρώτες σελίδες των έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων των εφημερίδων, οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου, οποιουδήποτε χρόνου από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και ο Τσίπρας πρωθυπουργός, είναι αρκετή να πείσει και τον πλέον δύσπιστο αναγνώστη ότι τα media, σχεδόν στο σύνολό τους, ζουν για να παρενοχλούν την κυβέρνηση Τσίπρα. «Παρενοχλούν» τρόπος του λέγειν, αφού στην πραγματικότητα δεν πρόκειται περί απλών παρενοχλήσεων αλλά περί προμελετημένων (σχεδιασμένων, στημένων εάν θέλετε) συκοφαντικών προπηλακισμών. 
Δείτε ένα τυχαίο παράδειγμα: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, πρώτη σελίδα της 15ης/5/2017. Τίτλος, ΨΕΜΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ. Υπότιτλος, Με αλχημείες τα ξημερώματα προσπάθησε να εξωραΐσει τα €5 δις μέτρα. Συμπληρωματικός τίτλος, και η ύφεση… ύφεση. Υπότιτλος, 
Για ακόμα ένα τρίμηνο η οικονομία βουλιάζει κι αυτοί πανηγυρίζουν…  

Νέο κεφάλαιo, πιο μίζερο, με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ

Τα νέα είναι τόσο καλά που μπορεί να φορέσει & γραβάτα ο πρωθυπουργός!
Δηλαδή η αποφυγή γραβάτας δεν ήταν dress code που απεικόνιζε φιλοσοφία ζωής και κατάθεση λαϊκότητας (λες και είμαστε στην εποχή που ο Πουλιόπουλος φορούσε τραγιάσκα) αλλά πένθος για το χρέος;
Προφανώς η κυβέρνηση συνεχίζει τις επικοινωνιακές φανφάρες. Ούτως ή άλλως, χαρμόσυνα νέα, τέτοια που να δικαιολογούν τυμπανοκρουσίες δεν θα υπάρξουν, είτε στο Eurogroup  Δευτέρας είτε σε αυτό της 15ης Ιουνίου.
Το συρίγγιο στο οποίο μπήκαμε από το 2010, και στο οποίο μας έσπρωξε βαθύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το διανύσουμε για χρόνια, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα καταφτάσει το «επενδυτικό τσουνάμι» που περιμένει ο πρωθυπουργός.
Φυσικά διατηρούμε επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα της εκπεμπόμενης «αισιοδοξίας» του για δύο λόγους:
α) Ούτως ή άλλως περιμέναμε ηχηρές δηλώσεις. Είχαμε γράψει προ ημερών ότι και το ελάχιστο να πάρει στο θέμα του χρέους (γιατί κάτι θα πάρει) θα το επικοινωνήσει ως μέγιστη νίκη
β) Η στιγμή που επέλεξε να κάνει τις δηλώσεις,  μπορεί απλούστατα  να είναι συνέχεια του «μασάζ» προς τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να τονώσει το ηθικό τους και να τους δώσει πολιτικό επιχείρημα να ψηφίσουν, χωρίς περαιτέρω ενοχές, τα μέτρα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες δύο ημέρες συνειδητοποίησαν την πολιτική τους μοναξιά. 
Δυο χρόνια τώρα, είχαν επαναπαυθεί στα αιχμιακά νομοσχέδια να τους ξελασπώνει η αντιπολίτευση.
Το τρίτο μνημόνιο, που τους κράτησε εν πολιτική ζωή το καλοκαίρι του 15, το πέρασαν με την στήριξη της αντιπολίτευσης.
Επίσης το μοναδικό εμβληματικό νομοσχέδιο που σκιαγραφεί το νεωτερικό τους προφίλ, αυτό για το σύμφωνο Συμβίωσης, το  πέρασαν με την στήριξη της αντιπολίτευσης (ψήφισαν ΔΗΣΥ, Ποτάμι, Ε.Κ. 19 βουλευτές της ΝΔ και μόνο 3 από τους αμύντορες του θεσμού της ελληνορθοδόξου οικογενείας, των ΑΝΕΛ).

Στις 7:30 μ.μ. στα Βριλήσσια η παρουσίαση του βιβλίου:«Ο μοιραίος Αλέξης»

Αύριο στις 7:30 μ.μ. η έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Τέχνης & Πολιτισμού «Ελλάδα Σχήμα & Χρώμα»

Ο κόσμος είναι «Τάξη & Αρμονία»

Κάθε ύπαρξη της δημιουργίας έχει μέσα της την Ιδέα του Ωραίου, και αυτό το μικρό ιαπωνικό ψάρι με την ονομασία  «pufferfish» είναι μία απρόσμενη επιβεβαίωση. 
Βρίσκουμε πολύ περισσότερη αρμονία στην συνεχή δημιουργία αυτού του μικρού όντος, παρά στα πολλά έργα των σύγχρονων «καλλιτεχνών».
Είναι ακριβώς ο άνθρωπος, ο άρχοντας της δημιουργίας, που απομακρύνθηκε από το «Ωραίο»  ακόμη και όσον αφορά την αποκλειστικά αισθητική & εξωτερική όψη. 
Ευτυχώς, η φύση δωρίζει ακόμη στον κόσμο μεγαλειώδεις νύξεις λαμπρότητας, παρά την αποτρόπαια καταφρόνηση και τις τροποποιήσεις που ο άνθρωπος εφαρμόζει ενάντια στην ίδια τη φύση.
Όμως το θαυμαστό φαινόμενο που θα παρακολουθήσετε παρακάτω, μας δημιουργεί και άλλες σκέψεις: 
Eίναι δυνατόν αυτός ο  μαθηματικός-γεωμετρικός προγραμματισμός εντός του εγκεφάλου αυτού του όντος να είναι αποτέλεσμα της «τύχης & της αναγκαιότητας»;

«Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»:Αύριο οι εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ανακύκλωση

Την Κυριακή η «2η διάσχιση ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου»

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ολοκληρώνονται οι προβολές ταινιών από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης

Με τις βραβευμένες ταινίες της Κάμερα Ζιζάνιο, που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Παιδιού, ολοκληρώνονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης για την περίοδο «φθινόπωρο 2016 - άνοιξη 2017».
Οι σινεφίλ της περιοχής αντάμωσαν στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης & το Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης για να παρακολουθήσουν 16 βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, 1 γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους,  1 ελληνικό ντοκιμαντέρ και 14 ταινίες μεγάλου μήκους.
ΠΕΝΤΕ (5) έλληνες δημιουργοί, οι σκηνοθέτες, Λάκης Παπαστάθης, Αλέξης Τσάφας, Βασίλης Ραΐσης, Δημήτρης Αθανίτης και Σταύρος Ψυλλάκης έδωσαν το παρόν στις αντίστοιχες προβολές ταινιών τους δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο, φωτίζοντας πτυχές του έργου τους και συνομιλώντας με το κοινό.

Όχι «με κάθε τίμημα» λύση του κυπριακού!

Η Μόσχα για Κύπρο: Επιβεβλημένες οι εγγυήσεις 5 μονίμων μελών ΣΑ ΟΗΕ
               Απέκρυψε την είδηση το ΑΠΕ!!!
Έκπληκτη δηλώνει η Μόσχα για τις «αντιρωσικές φαντασιώσεις», όπως τις χαρακτηρίζει, περί δήθεν απόπειρας της ρωσικής διπλωματίας να παρεμποδίσει την επίλυση του Κυπριακού. 
Με βαρυσήμαντη δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, ενόψει μάλιστα της επίσκεψης Λαβρόφ σήμερα στην Κύπρο, η Μόσχα θέτει ξανά ευθέως το θέμα των εγγυήσεων, δηλώνοντας ευθέως ότι οι Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου απέδειξαν την αναποτελεσματικότητά τους ως προς το θέμα της ασφάλειας. 
Κατά τη ρωσική διπλωματία μακρόχρονη και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποδοχή από όλους τους κατοίκους της Κύπρου, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις για «επιτάχυνση της διαδικασίας» ή για «λύση με κάθε τίμημα »και προπαντός με την εγγύηση του ΣΑ του ΟΗΕ, για την απουσία των πέντε μελών του από τη διαδικασία η Ρωσία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της. 
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης, που έγινε αργά το βράδυ Τρίτης & δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιευθεί από το «εθνικό» πρακτορείο, το ΑΠΕ, το οποίο επίσης δεν φιλοξενεί ούτε την είδηση της επίσκεψης Λαβρόφ σήμερα στην Κύπρο, έχει όπως παρακάτω:
«Mε έκπληξη αντιμετωπίζουμε στη Μόσχα τους ισχυρισμούς ορισμένων ΜΜΕ ότι η Ρωσία δήθεν καταβάλλει προσπάθειες να εμποδίσει την επανένωση της Κύπρου. Αυτοί οι ισχυρισμοί αντανακλούν τη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, που προσαναταλίζονται σε γνωστούς κύκλους στις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία, από τη θέση αρχών μας στο Κυπριακό ζήτημα.

Καλοπληρωμένες πόρνες της Ουάσιγκτον, ΕΕ & ΝΑΤΟ!!!

                                     Σοκ από τον Paul Craig Roberts 
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα να κατακτηθεί η Ευρώπη, όχι από το Βερολίνο, αλλά από την Ουάσιγκτον. Η κατάκτηση ήταν βέβαιη αλλά όχι «μια κι έξω». 
Η κατάκτηση της Ευρώπης εκ μέρους της Ουάσιγκτον προέκυψε 
1) από το Σχέδιο Μάρσαλ, 
2) από τον φόβο για τον Κόκκινο Στρατό του Στάλιν που έκανε την Ευρώπη να εξαρτάται από την προστασία της Ουάσιγκτον, υποτάσσοντας τους στρατιωτικούς της Ευρώπης στην Ουάσιγκτον και στο ΝΑΤΟ, 
3) από την αντικατάσταση της βρετανικής λίρας ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος με το δολάριο ΗΠΑ &
4) από την μακρά διαδικασία της υποταγής της κυριαρχίας των επιμέρους ευρωπαϊκών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 
η οποία ΕΕ ήταν μια πρωτοβουλία της CIA που εφάρμοσε η Ουάσιγκτον προκειμένου να ελέγχει όλη την Ευρώπη δια μέσου μόνο μίας, μη υπόλογης στους λαούς, κυβέρνησης.
Με λίγες εξαιρέσεις, κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, η ένταξη στην ΕΕ σήμαινε επίσης την απώλεια της οικονομικής ανεξαρτησίας. Δεδομένου ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ένα όργανο της ΕΕ, μπορεί να δημιουργήσει ευρώ, οι χώρες αυτές, τόσο ανόητες ώστε να αποδεχθούν το ευρώ ως νόμισμά τους, δεν έχουν πλέον τη δύναμη να δημιουργήσουν δικό τους χρήμα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Οι χώρες που προσχώρησαν το ευρώ πρέπει να βασίζονται σε ιδιωτικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους

Μυστική επιχείρηση για «φράγμα» στη διάχυση της κρίσης στα Σκόπια

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία εκτεταμένη και άκρως παρασκηνιακή επιχείρηση που έχει στόχο την αποτροπή του γενικευμένου χάους στα Βαλκάνια.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν πολλά επιχειρησιακά στελέχη υπηρεσιών, μεταξύ αυτών Αμερικανοί και Ευρωπαίοι.
Με την ΠΓΔΜ να αποσταθεροποιείται ως κράτος και να απειλείται με διάλυση, στόχος της επιχείρησης είναι να δημιουργηθεί ένας «φράγμα προστασίας» όχι μόνο για να θωρακιστούν τα ελληνικά σύνορα, αλλά και για να αποτραπεί η διάχυση της έντασης στις άλλες ευαίσθητες περιοχές της Χερσονήσου του Αίμου.
Παρούσες είναι και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες με δεκάδες στελέχη.
 Το Βερολίνο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον κίνδυνο να προκληθεί ένα νέο προσφυγικό - μεταναστευτικό ρεύμα, όπως επίσης και για τη διείσδυση τζιχαντιστών στην ΕΕ.
Για τον σκοπό αυτό, σε στενή συνεργασία με την ΕΥΠ, συνδράμουν στις έρευνες και προσπαθούν να αποτρέψουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις.
Οι Γερµανοί ανησυχούν πολύ, καθώς γνωρίζουν ότι αν κλιμακωθεί η ένταση στην ΠΓΔΜ και εκδηλωθούν διαλυτικές τάσεις, το συνοριακό “φράγμα” στον άλλοτε βαλκανικό διάδρομο, που μέχρι τώρα εμποδίζει τη ροή προς Βορρά, μοιραία θα διατρηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Δεν είναι οι μόνοι, όμως, που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως βάση, στην προσπάθεια να κρατηθεί η κατάσταση στην ΠΓΔΜ υπό έλεγχο, έτσι ώστε να μην βρεθεί η ΕΕ αντιμέτωπη με μία δεύτερη Συρία.
                                                                     Μυρίζει μπαρούτι

Εκτός Βουλής η ομογένεια στην Αλβανία;


Για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα, η οργανωμένη ελληνική μειονότητα στην Αλβανία κινδυνεύει να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα προς το άδηλο μέλλον της. 
Οι πιθανότητες να μην εκλέξει βουλευτή στις προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου εκλογές εμφανίζονται περισσότερο από ποτέ αυξημένες. 
Ευρύτερα, ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί για αυτές τις εκλογές, σε μια πρωτοβουλία του αμερικανικού παράγοντα να αποτρέψει επικίνδυνες εξελίξεις, καταφθάνει στα Τίρανα ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στα Σκόπια για την εκτόνωση της εκεί κρίσης. 

Οπως προαναφέρθηκε, αν οι φόβοι επιβεβαιωθούν, η πολιτική φωνή της ομογένειας θα πάψει να ακούγεται στην αλβανική Βουλή στερώντας το δικαίωμα οργανωμένης παρέμβασης στην κεντρική πολιτική σκηνή!
Μόνο ένα από τα δύο κόμματά της, το Μέγκα, με τη μικρότερη έως ελάχιστη επιρροή στο ελληνικό στοιχείο κατέρχεται στις εκλογές. 
Το άλλο, το ιστορικό Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) - αποδυναμωμένο και αυτό - με έναν βουλευτή, τον πρόεδρό του Βαγγέλη Ντούλε, έχει δηλώσει, μαζί με άλλους πενήντα περίπου κομματικούς σχηματισμούς που αντιπολιτεύονται τον σημερινό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ότι θα απόσχει από την κάλπη.

Βαλκάνια εφ’ όλης της ύλης: Τί συμβαίνει στη γειτονιά μας;

Η πολιτική κρίση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.) που κινδυνεύει να μετατραπεί σε γενικευμένη σύγκρουση και μετέπειτα γεωπολιτική αντιπαράθεση, το επικίνδυνο, αλλά άρτια ενορχηστρωμένο κρεσέντο του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού του Edi Rama, ο σχηματισμός κυβέρνησης με τη συμμετοχή - για πρώτη φορά- των εθνικιστών δεξιών - ακροδεξιών «Ενωμένων Πατριωτών» στη Βουλγαρία, η κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού της Κροατίας μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου του μικρότερου κόμματος Bridge of Independent Lists (Most), εν μέσω της ταυτόχρονης πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία, παρά την πρόσφατη νίκη του Recep Tayyip Erdoğan στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017, απειλούν τη συνεκτικότητα της Ανατολικής Ευρώπης, βυθίζοντας την ευρύτερη περιοχή στην ανασφάλεια, και διαμορφώνοντας νέες γεωπολιτικές ισορροπίες.
Στο παρόν άρθρο εξετάζονται οι εξελίξεις οι οποίες ήρθαν στο προσκήνιο το 2017, και απειλούν την ειρήνη, τη συνοχή και τη σταθερότητα των Βαλκανίων, μέσω της επαναφοράς των οδυνηρών αναμνήσεων της δεκαετίας του 1990, όταν η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης.

Δωρεάν σπιρομετρήσεις αύριο στο Δημοτικό Κοινωνικό Πολυιατρείο Αμαρουσίου

Στις 12:00 μ.μ. η συνεδρίαση της «Οικονομικής Επιτροπής Αμαρουσίου»

ΔΕΚΑ ΕΠΤΑ(17) θέματα περιλαμβάνει η Ημερήσια Διάταξη της Τακτικής συνεδρίασης της «Οικονομικής Επιτροπής Αμαρουσίου» (16/2017), η οποία θα διεξαχθεί σήμερα  Πέμπτη 18 Μαίου στις 12:00 μ.μ, στο Δημοτικό Κατάστημα (Β. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του Ν.3852/201).
* Θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:
*Επικύρωση Πρακτικού
1. 2η Αναμόρφωση προυπολογισμού Δήμου Αμαρουσίου οικονομικού έτους 2017
2. Έγκριση δέσμευσης πιστώσεων προϋπολογισμού Δήμου Αμαρουσίου οικονομικού έτους 2017
3. Έγκριση συμμετοχής των υπαλλήλων, Γιαλούρη Παναγιώτη, Χαλκιά Θεόδωρου και Μάρκου Μαρία σε σεμινάριο

Στις 7:00 μ.μ. η εκδήλωση του «Άρδην»:«Ένα εναλλακτικό όραμα για την παραγωγή στον αγροδιατροφικό τομέα»

«Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων» σήμερα Πέμπτη 18 Μαΐου

Ανοιχτά για τους πολίτες από τις 9:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο «Αθμονείς» &  το Μουσείο Θεάτρου Σκιών 
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που καθιέρωσε το ICOM από το 1977 στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των ιδρυμάτων αυτών στη σύγχρονη κοινωνία, τα μουσεία ανοίγουν εκείνη την ημέρα τις «πύλες» τους με ελεύθερη είσοδο στο κοινό και με πλήθος εκδηλώσεων, όπως θεματικές περιηγήσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, ημερίδες, εκθέσεις, προβολές και ποικίλες άλλες δραστηριότητες που περιβάλλουν τον εορτασμό.
Στον Δήμο Αμαρουσίου τιμώντας την «Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων», το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», το «Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αθμονείς» και το «Μουσείο Θεάτρου Σκιών Ευγένιος Σπαθάρης», θα ανοίξουν τις πύλες τους για το κοινό από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 8:00 μ.μ.
Η εορταστική ημέρα θα κλείσει με πανηγυρική παράσταση Καραγκιόζη που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο του Μουσείου Θεάτρου Σκιών «Ευγέ νιος Σπαθάρης» από τον καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Νταγιάκο, ώρα 20.30.