Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Γ. Πατούλης:«Ναι στους εσωτερικούς ελέγχους για τη διασφάλιση της νομιμότητας αλλά ...

με την προϋπόθεση να μην γίνονται «από τα πάνω», ερήμην των Δήμων»
H παρέμβαση Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην Hμερίδα
Την πεποίθηση πως το Κράτος πρέπει να ασκεί εποπτεία στους Δήμους αρκεί ο έλεγχος αυτός να μην περιορίζει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια τους, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την ημερίδα με τίτλο «Ιδρύοντας Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης & τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις - από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς  & το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Expertise France.
Ο κ. Πατούλης τάχθηκε υπέρ των συστηματικών εξωτερικών έλεγχων νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η πολιτεία πρέπει να τους βοηθά στην οργάνωση και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό τους.
Ειδικότερα αναφερόμενος στις παθογένειες του συστήματος τόνισε πως «το πρόβλημα με τους εξωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι ότι υπερβαίνουν τους δέκα, ότι έχουν αλληλοεπικάλυψη και ότι δεν συντονίζονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούν αβεβαιότητα και σημαντικό διοικητικό βάρος στη λειτουργία και τη διοίκηση των ΟΤΑ».
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως είναι απαραίτητο να προωθηθεί η λειτουργική ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και να συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατό η Αυτοτελής Υπηρεσία ΟΤΑ, χωρίς να εντάσσεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Μάλιστα σημείωσε πως είναι απαραίτητο να στελεχωθεί με ικανό προσωπικό και να οργανωθεί με αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών, προκειμένου να έχει την αποκλειστική ευθύνη του ελέγχου της νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ.
Παράλληλα ανέφερε πως πρέπει να συγκροτηθεί ένα διαρκές κοινό όργανο συνεργασίας της ΚΕΔΕ με το Ελεγκτικό Συνέδριο, που να αντιμετωπίζει τα εκάστοτε αναφυόμενα ζητήματα και το οποίο θα εισηγείται στο Υπουργείο Εσωτερικών τις νομικές ρυθμίσεις που λύνουν τα κάθε φορά προβλήματα.
Σε ότι αφορά το ζήτημα των Εσωτερικών Ελέγχων στους Δήμους, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της αξιοπιστίας της οικονομικής διαχείρισης ωστόσο τόνισε πως  «η νομοθέτηση και η συγκρότηση των Δομών Εσωτερικού Ελέγχου στους Δήμους δεν μπορεί να γίνει «από τα πάνω», ερήμην των Δήμων και των συλλογικών οργάνων τους».
Επίσης, πρόσθεσε, πως δεν αρκεί η νομοθέτησή τους και η αποστολή μιας εγκυκλίου στους Δημάρχους με την εντολή της εφαρμογής του νόμου, αλλά χρειάζεται ένα από κοινού συμφωνημένο Πρόγραμμα Υποστήριξης της συγκρότησης των Δομών Εσωτερικού Ελέγχου, που θα συνδέεται με το ήδη εγκεκριμένο Πρόγραμμα Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020.
Συνοψίζοντας ο κ. Πατούλης σημείωσε πως χρειάζεται :
1ο Ενοποίηση των εξωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών και επομένως μείωση του διοικητικού βάρους του εξωτερικού ελέγχου.
2ο Συγκρότηση των Δομών Εσωτερικού Ελέγχου στους Δήμους με τη συνεργασία των Δήμων και της ΚΕΔΕ και με Πρόγραμμα Υποστήριξής τους.
3ο Μια νέα ισορροπία εξωτερικού ελέγχου – εσωτερικού ελέγχου – κοινωνικού ελέγχου.
4ο Τις καλές πρακτικές των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και την Τεχνική Βοήθεια της Ε.Ε. προσαρμοζόμενες στις συνθήκες και την κοινωνική κουλτούρα της χώρας.
Στην ημερίδα απεύθυναν επίσης χαιρετισμό η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη, ο Υπουργός Εσωτερικών  κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο Συντονιστής για την Ελλάδα, Επικεφαλής του τμήματος διακυβέρνησης και δημόσιας διοίκησης της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Daniele Dotto, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κα Μαρία Παπασπύρου,  ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ. Δημοσθένης Κασσαβέτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης  κ. Γιάννης Μπουτάρης και ο κ. Σπυρίδωνας Κοκκινάκης, Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
                                                                      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                         Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, 
                                              E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου