Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ελληνογερμανική Συνέλευση: Επισκέφθηκαν...Τιρόλο, εκ-πρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών

Στον απόηχο επίσκεψης εκπροσώπων ελληνικών αγροτικών συνεταιρισμών στο Νότιο Τιρόλο και την περιοχή της Βαυαρίας, όπου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνογνωσία στον τομέα παραγωγής τους με τοπικούς φορείς, αρχίζουν να διαφαίνονται νέες και ενδιαφέρουσες προοπτικές ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα.
Η επίσκεψη της ελληνικής αποστολής έγινε μετά από πρόσκληση του πολιτικού Ιδρύματος (Think Tank) Hanns Seidel Foundation, που υποστηρίζει την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (οι Χριστιανοδημοκράτες δηλ. της Βαυαρίας), που συγκυβερνά στο Βερολίνο με το κόμμα της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του Ιδρύματος, Τζένη Καπέλλου, «η επίσκεψη αυτή έδωσε νέα ώθηση στους Έλληνες, δείχνοντάς τους, ότι η διεύρυνση του κύκλου συνεργασιών δεν είναι ταμπού. 
Επίσης, έγινε σαφές ότι το νομικό πλαίσιο για την λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών πρέπει να είναι σταθερό για να μπορέσουν να αναπτυχθούν
Ο Ulrich von Kenne από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και την ΕΓΣ επεσήμανε τις ομοιότητες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών συνεταιρισμών στο Νότιο Τιρόλο, όπου οι καλλιεργήσιμες περιοχές είναι σχετικά μικρές, έως 25 στρέμμτα, και η γη είναι συχνά ορεινή και δύσκολα προσπελάσιμη. 

«Ειδικά ο συνδυασμός τουρισμού με την αγροτική οικονομία μπορεί να κάνει θαύματα! 
Οι Έλληνες φίλοι μας εμπλούτισαν τις γνώσεις τους με επί τόπου επισκέψεις και διαλέξεις και μπόρεσαν να παρακολουθήσουν επιτυχημένα παραδείγματα γερμανικών συνεταιρισμών βήμα-βήμα. Τώρα είναι η σειρά των Ελλήνων να προτείνουν τη συνέχεια της συνεργασίας και να φέρουν την τεχνογνωσία των Γερμανών συναδέλφων τους στην Ελλάδα» προσέθεσε.
Η Δέσποινα Βαρούτα, Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει η διενέργεια ολοκληρωμένων οικονομικών ελέγχων στους συνεταιρισμούς. 
«Μόνο έτσι αποκαθίσταται ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο βοηθά τους συνεταιρισμούς να αναπτυχθούν. 
Κατά το γερμανικό πρότυπο, ο έλεγχος γίνεται από μια κεντρική αρχή της ένωσης συνεταιρισμών, ενώ εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ο ορκωτός λογιστής. 
Θα βοηθούσε να γίνεται και κρατικός έλεγχος, όπως γινόταν παλαιότερα από την ΑΤΕ» εξηγεί.
Ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ίδρυσης ενώσεων συνεταιρισμών και εταιρειών κατά το γερμανικό πρότυπο, ώστε να αυξηθεί η εμπορική δύναμη και η γκάμα προϊόντων των ελληνικών συνεταιρισμών. 
«Εντυπωσιαστήκαμε από την παροχή φτηνών φαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων γεωργικών εφοδίων στους συνεταιρισμούς από κοινοπραξίες τραπεζών στη Βαυαρία, είναι κάτι που θα πρέπει να δημιουργήσουμε και στην Ελλάδα» τόνισε.
Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την ατζέντα της επίσκεψης ήταν η συνέργειες ανάμεσα σε όλους τους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας, η διενέργεια ελέγχων στην οικονομική λειτουργία των συνεταιρισμών, η εξιδείκευση των στελεχών αλλά και το νομικό πλαίσιο που διέπει τη δραστηριότητα των αγροτικών συνεταιρισμών.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. 
Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.
                                                                  ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου