Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΣΥΡΙΖΑ:Από το «Κίνημα της πατάτας» στην Aριστερή «κυβέρνηση Kartoffel» του Αλέξη Τσίπρα!

Από το «Δεν Πληρώνω  - Δεν Πληρώνω» στο «Eγκαινιάζω - Εγκαινιάζω»...
«Ο δρόμος, λοιπόν, ανοίγει- ανοίγει ο δρόμος προς το μέλλον και για τη χώρα». 
Με αυτή φράση έκλεισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Πατρών, σημειώνοντας ότι «με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση, η χώρα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της, η χώρα μπορεί να βγει σύντομα από αυτή την περιπέτεια».
«Είναι πλέον ορατός ο ορίζοντας εξόδου της χώρας από τη μακρόχρονη περιπέτεια της λιτότητας και της οικονομικής επιτροπείας» είπε ο Πρωθυπουργός κι έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
 «Ανασυγκρότηση με κριτήριο το δημόσιο όφελος και με τη δημιουργία υποδομών που μπορούν να τις καρπώνονται οι πολλοί και όχι να κερδίζουν οι λίγοι. 
Αλλά το μέγιστο κοινωνικό όφελος που έχουν οι πολίτες είναι τα χρήματα που οι ίδιοι δίνουν μέσα από τη φορολογία να αξιοποιούνται μέχρι το τελευταίο ευρώ και να γυρνάνε πίσω σε υποδομές κοινωνικής στήριξης, αλλά και σε υποδομές που θα κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη, καλύτερη. 
Το χρωστάμε στους πολίτες και ιδίως σ' έναν λαό που έχει κάνει τόσες θυσίες, προκειμένου να παραμείνει η χώρα στον στενό πυρήνα του ευρώ, ως μια χώρα που παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης και αποσταθεροποίησης».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όπως και στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και παρατήρησε: 
«Ολο αυτό το δύσκολο διάστημα που περάσαμε και την περίοδο της πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης, αλλά και τώρα, με πολλούς να παριστάνουν τις Κασσάνδρες και τους κακούς προφήτες, σπεύσαμε να κλείσουμε τα αυτιά, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά, γνωρίζοντας ότι το όφελος από αυτή την προσπάθεια δεν θα το αποκομίσουμε άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα.
Κι αυτό είναι το οποίο δίνει κι ένα συμβολικό μήνυμα για το πώς πρέπει από δω και στο εξής να δουλεύουμε, πώς πρέπει να αγωνιζόμαστε» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
 Εξαπέλυσε και επίθεση σε προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν ολοκλήρωσαν, όπως έπρεπε, οδικά έργα, χωρίς να αναλάβουν το παραμικρό μερίδιο ευθύνης, και στα κόμματα τα οποία συμμετείχαν σε αυτές και τα οποία σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία τα ολοκλήρωσε και τα εγκαινιάζει.
 Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του δεν διεκδικεί την ιδιοκτησία αυτών των έργων, καθώς, όπως είπε, μοναδικός ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. 
«Τα έργα που ολοκληρώνονται και παραδίδονται έχουν πολλούς πατεράδες, αντιθέτως τα έργα που σκαλώνουν, τα έργα που βαλτώνουν, τα έργα που υπερκοστολογούνται, τα έργα που δεσμεύονται και δεσμεύουν χειροπόδαρα το ελληνικό Δημόσιο, διότι έχουν προβληματικές συμβάσεις, αυτά τα έργα δυστυχώς, δεν έχουν κανένα πατέρα. Και κανείς δεν έχει κάνει ποτέ αυτοκριτική σε αυτό τον τόπο. 
Κανείς δεν έχει αναλάβει το παραμικρό κομμάτι της ευθύνης για το πώς για χρόνια τώρα αυτές οι συνθήκες της υπερκοστολόγησης, των συμβάσεων που έδεναν το δημόσιο συμφέρον χειροπόδαρα, δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα.
Είναι μια συζήτηση που κάποτε πρέπει να την κάνουμε σοβαρά, διότι δεν αφορά μόνο το χθες αφορά και το αύριο» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
 «Λήγει η πολυετής απομόνωση της Πάτρας, της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και των Επτανήσων. Τελειώνει οριστικά ο οδικός αποκλεισμός, για περισσότερα από δέκα χρόνια, της Πάτρας» δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Πατρών.
 Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε έργα που τα παρέλαβε «τελματωμένα» και απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως «εμείς παραδίδουμε το έργο στον ελληνικό λαό, με τη δική μας ευγένεια και τον δικό μας πατριωτισμό».
www.tanea.gr/news/politics/article/5438567/sta-egkainia-ths-diplhs-shraggas-panagopoylas-o-prwthypoyrgos/
===========================================================
Μικρόψυχες, μονοκομματικού χαρακτήρα φιέστες στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που σκοπό έχουν την μικροκομματική εκμετάλλευση των μεγάλων οδικών έργων, με την εκφώνηση, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, διχαστικών λόγων, διαπιστώνει η Ώρα Αποφάσεων. 
Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου Αθηνών- Πατρών αναφέρει ότι:
«Τα μεγάλα έργα και οι μεγάλες υποδομές έγιναν και γίνονται για την χώρα και τον λαό, διευκολύνοντας τη ζωή του και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Δεν έχουν πατρότητα, έχουν όμως ιστορία και ταυτότητα.
Τα μεγάλα έργα, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες, χρειάζονται για να εκτελεστούν αρκετά χρόνια πέραν της τετραετίας, διότι απαιτείται χρόνος για την προετοιμασία, την ωρίμανση και την ολοκλήρωσή τους. Είναι δε, όπως σε όλες τις χώρες, το αποτέλεσμα συγχρηματοδότησης και συνεργασίας με την ΕΕ.
Η φωτογραφία των εγκαινίων θα έπρεπε να είναι εικόνα συναίνεσης, συνέχειας και περηφάνιας όλου του λαού.
 Ας σημειωθεί ότι οι αρχικές συμβάσεις προέβλεπαν ότι ένα σημαντικό μέρος από την είσπραξη των διοδίων (διότι τα έργα θα αποπληρωθούν από τα διόδια) θα πήγαιναν στο ελληνικό Δημόσιο, κάτι που δεν ισχύει πλέον».
 Η Ώρα Αποφάσεων τονίζει, ότι «τα έργα που παραδίδονται στο λαό, άλλοι τα οραματίστηκαν και άλλοι υπέγραψαν τις συμβάσεις τους για να τις κυρώσει η Βουλή. Άλλοι τα εκτέλεσαν και άλλοι σήμερα τα εγκαινιάζουν. Ποιος θα φανταζόταν, όμως, ότι θα τα εγκαινίαζαν αυτοί που δεν δείχνουν στοιχειώδη σεβασμό στον πολιτικό πολιτισμό, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια και των οποίων η μόνη “συνεισφορά” ήταν οι καταγγελίες, οι λυσσαλέες αντιδράσεις, οι καθυστερήσεις και, τελικά, η αύξηση του κόστους κατασκευής!».
                                                                        Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου