Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ζωηρότατο το ενδιαφέρον για την εκδήλωση:«Διαπολιτισμικός διάλογος & η σημασία του στη σημερινή εποχή»

Οι διαφορετικές κουλτούρες, η ένωση των πολιτισμών, 
η έννοια της διαφορετικότητας & της πολυπολιτισμικότητας 
είναι στις ημέρες μας πιο επίκαιρη παρά ποτέ. 
Στα σταυροδρόμια των λαών οι γλώσσες, τα ήθη, τα έθιμα, αλλά κυρίως οι άνθρωποι, συναντιούνται και δημιουργούν με τον προσωπικό τους τρόπο ο καθένας το παγκόσμιο πολιτιστικό καλειδοσκόπιο. Η UNESCO Αμαρουσίου πάντα κοντά στις εξελίξεις, που οι συνέπειές τους επηρεάζουν όλους μας, διοργάνωσε στις 13/03/2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ομίλου, μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της για τη φετινή χρονιά, τη δίωρη διάλεξη με θέμα: 
«Ο διαπολιτισμικός διάλογος και η σημασία του στη σημερινή εποχή».
Ο κόσμος συναισθανόμενος τη σπουδαιότητα του γεγονότος κατέκλυσε από νωρίς τους συνεδριακούς χώρους της UNESCO Αμαρουσίου. 
Επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όσο και μετά το πέρας αυτής, αποδεικνύοντας το πόσο σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις αυτές ειδικά στην εποχή μας και στη χώρα μας, όπου το φαινόμενο της διαπολιτισμικότητας είναι μία καθημερινή πραγματικότητα.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ομιλία της κυρίας Ιωάννας Παπανικολάου- Πουσπουρίκα, Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου και από διάλεξη της κυρίας Υβόνης Σικαλά - Γραμματικού, Εκπαιδευτικού - Πολιτικής επιστήμονα.

Όπως τόνισε η κ. Ιωάννα Παπανικολάου -Πουσπουρίκα, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής, «Η UNESCO πάντοτε αναγνώριζε την αξία και την ανάγκη μιας καθολικής αποδοχής της πολιτιστικής πολυμορφίας στον κόσμο. 
Για την παγκόσμια οργάνωση ο διαπολιτισμικός διάλογος μεταξύ των λαών ήταν πάντα τμήμα της επιχειρησιακής στρατηγικής της. 
Μέσω αυτού δύναται να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, οι συγκρούσεις, ή οι διαφωνίες μεταξύ των εθνών και των λαών. Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα η UNESCO προσπαθεί να φέρει κοντά τις διαφορετικές απόψεις, τις διαφορετικές μορφές έκφρασης και να χρησιμοποιήσει την ετερότητα ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό. Για την παγκόσμια οργάνωση η αναγνώριση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού όλων των πολιτισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας ειρηνικής κοινωνικής συμβίωσης».
Η κ. Υβόνη Σικαλά - Γραμματικού, στη διάλεξή της τόνισε ότι «Ο διαπολιτισμικός διάλογος έχει διαδραματίσει ένα σπουδαίο ρόλο. Μας βοηθά να αποφεύγουμε εθνοτικούς, θρησκευτικούς, γλωσσικούς και πολιτιστικούς διαχωρισμούς. 
Μας καθιστά ικανούς να πηγαίνουμε μαζί μπροστά, να διαχειριζόμαστε τις διαφορετικές ταυτότητές μας εποικοδομητικά και δημοκρατικά, έχοντας ως βάση τις κοινές οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και να προωθήσουμε την αμοιβαία κατανόηση. Η ευρύτερη διάδοση και κατανόηση της ιδέας του διαπολιτισμικού διαλόγου αποτελούν απαραιτήτως βασικό συστατικό της καθημερινής κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής».
Εκτός από τις ομιλίες έγινε απαγγελία ποιημάτων, από μέλη της UNESCO Αμαρουσίου. Συγκεκριμένα, η κ. Ηλιοπούλου Κατερίνα και ο κ. Κέκερης Αριστοτέλης με αφορμή τη σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου στην εποχή μας απήγγειλαν τα ακόλουθα ποιήματα:
 ●Απόσπασμα από το Ποίημα «Μόνωση» του Νικηφόρου Βρεττάκου
 ●«Μη με φωνάζεις ξένο» Άγνωστου Μετανάστη
«Να σκέφτεσαι τους άλλους» του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίζ
 ●Ποίημα ανώνυμου παιδιού από την Αφρική, το οποίο προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα του 2006
Απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Οι Γειτονιές του Κόσμου»
«Στην κοιλάδα με τους Ροδώνες» του Νίκου Εγγονόπουλου
Απόσπασμα από το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου.
Η κ. Αθανασιάδου Βασιλεία, υπεύθυνη υλοποίησης των προγραμμάτων και εκδηλώσεων της UNESCO Αμαρουσίου συντόνισε και υποστήριξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις εργασίες της εκδήλωσης, ενώ πολύτιμη βοήθεια προσέφερε η κ. Κενανίδου Ευαγγελία μέλος του Ομίλου μας.
Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία επισήμων, οι οποίοι συνεχάρησαν την UNESCO Αμαρουσίου για την πρωτοβουλία της, τονίζοντας την αναγκαιότητα να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά της, υλοποιώντας αντίστοιχα πετυχημένες εκδηλώσεις.
-------------------------------------
Στην εκδήλωση του Ομίλου παρέστη & η ανεξάρτητη Δημοτική σύμβουλος Μαίρη Διακολιού η οποία με δήλωσή της χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την παρουσίαση για την ανάγκη  συνύπαρξης των ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς στη σύγχρονη κοινωνία της κ. Υβόνης Σικαλά - Γραμματικού.
«Μέσα από τις δράσειςπρόσθεσε, των φορέων για το Διαπολιτισμικό Διάλογο, μέσα από την ποίηση και φυσικά μέσα από την ομιλία της κ. Σικαλά - Γραμματικού, ευαισθητοποιηθήκαμε γι αυτό που στον κόσμο θα έπρεπε να είναι αυτονόητο:
Το σεβασμό και την αποδοχή της ετερότητας του άλλου χωρίς να απολέσουμε τη δική μας ιστορική, εθνική και πολιτισμική ταυτότητα.
Σε μία χώρα που μαστίζεται από οικονομική κρίση, όπου το ένστικτο της αυτοσυντήρησης διογκώνεται, είναι καταλυτικό να γίνονται εκδηλώσεις σαν αυτή, που γίνονται έναυσμα σε ατομικό επίπεδο να εμπεδώσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και σε συλλογικό να γίνονται δράσεις προς το σκοπό της δημιουργίας ανοιχτών, δημοκρατικών κοινωνιών.
Συγχαρητήρια αξίζουν στον Όμιλο για την UNESCO Δήμου Αμαρουσίου και στην Πρόεδρό του κ. Ιωάννα Παπανικολάου – Πουσπουρίκα για την πρωτοβουλία της, βρισκόμαστε σε αναμονή των επόμενων δράσεων» .
----------------------------------
Πιο συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν:
Η κ. Διακολιού Μαίρη, Δικηγόρος - Ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Δ. Αμαρουσίου,
Ο κ. Δραγάτης Κώστας, Δημοσιογράφος,
Η κ. Γενναδίου Λία, από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF,
Η κ. Τσιμπιρίμπη Κλαίρη, Πρόεδρος Διαλεκτικού Ομίλου Αμαρουσίου,
Η κ. Κουλουριώτη Σταυρούλα, Πρόεδρος Αʼ Διαλεκτικού Ομίλου Κηφισιάς,
Η κ. Αντωνοπούλου Μπέτυ, Πρόεδρος Βʼ Διαλεκτικού Ομίλου Κηφισιάς,
Η κ. Κρεκούκια Δήμητρα, Επίτιμη Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου “Κασταλία”,
Η κ. Καλαντζή Αθανασία, Διευθύντρια Παιδείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

                                                              ΠΗΓΗ:www.unesco.gr/site/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου