Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Οι όροι της αναχρηματοδότησης των δανείων του Αμαρουσίου

Τo ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που η ΔΙΟΙΚΗΣΗ του ΔΗΜΟΥ δεν θα ΒΓΑΛΕΙ ΠΟΤΕ!
Στις αρχές του μήνα, η Διοίκηση του Δήμου αποφάσισε να αναχρηματοδοτηθούν τα δάνεια του Δήμου μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) με σκοπό την επίτευξη καλύτερων οικονομικών όρων - μείωση μηνιαίας δόσης, επιτοκίων, επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής.
Με ποιους όρους γίνεται αυτό;
Βάσει της εισήγησης της Διοίκησης, οι όροι δυνάμει των οποίων γίνεται η αναχρηματοδότηση, είναι ληστρικοί. 
Ουσιαστικά το ΤΠΔ θα μπορεί να θεωρεί το δάνειο ληξιπρόθεσμο και απαιτητό στο σύνολό του εάν καθυστερήσουν οποιεσδήποτε δύο δόσεις μέσα σε ένα έτος.
Όλοι οι πόροι του Δήμου (ΚΑΠ, ανταποδοτικά, κάθε είδους τακτικά και έκτακτα έσοδα, παρόντα και μελλοντικά) όχι απλά  τίθενται στη διάθεση του ΤΠΔ αλλά εκχωρούνται σε αυτό ώστε να παίρνει το απαιτούμενο ποσό για να εξυπηρετηθεί το δάνειο, για όλη τη διάρκειά του, δηλαδή για 35 χρόνια! 
Κι αν αυτά δεν φτάνουν, ο Δήμος υποχρεούται με οποιονδήποτε τρόπο να τα βρει, από τους πόρους που δεν εκχωρούνται, ακόμη κι αν εκ του νόμου είναι ανταποδοτικοί!
Το αυτό ισχύει και για τους τόκους, όχι μόνο για τις δόσεις, ενώ εκ των προτέρων αποδεχόμαστε τους τόκους επί τόκων!

Παράλληλα, παραμένουν οι υποθήκες στα ακίνητα του Δήμου  & το ΤΠΔ έχει το δικαίωμα να εγγράψει & άλλες κατά την κρίση του, ή να συστήσει ενέχυρο στα κινητά πράγματα του Δήμου.
Εάν δε ο δήμος αρνηθεί, το ΤΠΔ μπορεί να κηρύξει το δάνειο ληξιπρόθεσμο και απαιτητό στο σύνολό του.
Άραγε, γιατί η Διοίκηση δεν έχει δώσει ένα δελτίο τύπου στα τοπικά ΜΜΕ με τους όρους αυτής της αναχρηματοδότησης, ώστε οι Μαρουσιώτες να ξέρουν τι υπογράφεται γι αυτούς, χωρίς αυτούς;
Γιατί να εγκλωβιστούμε έτι περαιτέρω στη θηλιά του τραπεζικού δανεισμού, αφού τα δάνειά μας είναι έως σήμερα ενήμερα; 
Κι αφού είναι ενήμερα, γιατί είχαμε τόση σπουδή να ψηφίσουμε την έγκριση υποβολής του αιτήματος για αναχρηματοδότηση στο ΤΠΔ;
Τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από την πρόσκαιρα χαμηλότερη δόση, πού έχουμε τόση ανάγκη να τα διαθέσουμε;
Όταν οι τράπεζες προσφέρουν μία παροχή, το κάνουν διότι κερδίζουν πολλαπλάσια είτε σε χρήματα, είτε σε εγγυήσεις. Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι αθώο. 
Φροντίζει πάντα να κερδίζει – έως σήμερα ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τη χρεωκοπία του επωμιζόμενος τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.
Και οι υφιστάμενες όπως και οι επερχόμενες περικοπές, τελικά πολύ φοβάμαι ότι θα εξαναγκάσουν τους Δήμους να αποπληρώνουν τις δόσεις και τους τόκους ακόμα και από χρήματα τα οποία προορίζονται για κοινωνική πολιτική και παροχές πρόνοιας και τελικά, ότι πάλι οι Μαρουσιώτες θα πληρώσουν τα σπασμένα.
                                                                  Μαίρη Διακολιού
                                        Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Δ. Αμαρουσίου
                                                                         Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου