Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ο Δομημένος Διάλογος στο πλαίσιο του Έργου RESTART

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Δομημένος Διάλογος που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου RESTART την Πέμπτη 2 & την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017, στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.  
Στο Διάλογο συμμετείχαν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, αξιωματούχοι, Δήμαρχοι, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, Ακαδημαϊκοί και νέοι επιστήμονες.
Αναλυτικότερα, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, το Δομημένο Διάλογο εκκίνησαν ο κ. Γ. Αντωνακάκης, Πρόεδρος και Συνιδρυτής του Ινστιτούτου Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους & παρουσίασε το Έργο RESTART. 
Στη συνέχεια, ο κ. Λ. Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα & ο κ. Α. Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καλωσόρισαν με τη σειρά τους τους συμμετέχοντες και επεσήμαναν τη μέγιστη σημασία λήψεως αντίστοιχων πρωτοβουλιών από τη νεολαία σε μια περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, τονίζοντας πως η συμβολή των νέων ανθρώπων είναι καθοριστική για την παραγωγή καθοριστικών αποτελεσμάτων.
Στο 1ο μέρος του Διαλόγου με θέμα «Τα αίτια της δημιουργίας των προσφυγικών ροών από τη Μ. Ανατολή και η στάση της Ε.Ε.», παρουσιάστηκαν εκτενώς τα αίτια δημιουργίας της παρούσας κατάστασης στην επικράτεια της Ε.Ε. από τους εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς, τον κ. Κ. Φίλη, Διεθνολόγο και Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, τον κ.  Ιωακειμίδη Π., Ομότιμο Καθηγητή του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και τον κ. Χ. Παπασωτηρίου, Καθηγητή του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστήμιου. 

Οι καθηγητές ανέπτυξαν τα αίτια της προσφυγικής κρίσης  χρησιμοποιώντας ιστορικά παραδείγματα και στατιστικά στοιχεία, δίνοντας το λόγο στους παραβρισκόμενους να προσθέσουν στην ανάλυση τις δικές τους σκέψεις και να συζητήσουν μαζί τους τις δικές τους απόψεις.
Η 2η θεματική αφορούσε την «Υφιστάμενη κατάσταση & τα προβλήματα σε Ελλάδα & Ευρώπη» με κύριους ομιλητές την κα Κ. Ναμία, Εκπρόσωπο από Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης - ΔΟΜ και τον κ. Μ. Κουτουλάκη, Χωροτάκτη - Περιφερειολόγο, Συντονιστή ερευνών Εργαστηρίου DevelopmentLAB, πρ. Ειδικό Σύμβουλο Υπ. Αναπτυξης και Υπ. Εργασίας. 

Οι ομιλητές περιέγραψαν στους συμμετέχοντες τη δράση των οργανισμών τους και την ανθρωπιστική και ακαδημαϊκή, αντιστοίχως, συμβολή τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ο Δομημένος διάλογος ξεκίνησε με την 3η θεματική του, «Δυνατότητες διαχείρισης των προσφυγικών ροών σε Τοπικό και Εθνικό επίπεδο» με ομιλητές τον κ. Θ. Παπαθεωδόρου, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ,  την κα Γ. Πούλου, Δήμαρχο Λειβαδέων και τον κ. Λ. Παπαγιανάκη, Αντιδήμαρχο Δήμου Αθηναίων σε θέματα Μεταναστών, Προσφύγων και Αποκέντρωσης. 
Οι ομιλητές παρουσίασαν στους παραβρισκόμενους την υφιστάμενη κατάσταση στο τοπικό και εθνικό επίπεδο στο οποίο δραστηριοποιούνται και αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά και σε αυτές που πρόκειται να εφαρμοστούν για την καλύτερη απορρόφηση των προσφυγικών ροών και καλύτερη διαχείριση της έκρυθμης κατάστασης.
Το 4ο και τελευταίο μέρος του Διαλόγου είχε ως θέμα τις «Προτεινόμενες λύσεις για την υφιστάμενη κατάσταση των προσφύγων σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο» με κύριους ομιλητές τον κ. Α. Κότιος, Καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Επιχειρηματικών, Οικονομικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, τον κ. Μ. Κύρκο, Ευρωβουλευτή με το ΠΟΤΑΜΙ, τον κ. B. Feta, Βοηθό Ερευνητή προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης ΕΛΙΑΜΕΠ, Συνεργάτη EU Policy Hub Albania, την κα. Ν. Πυρίνη, Εκπαιδευτικός, ενώ αναγνώσθηκε η επιστολή της κας Ε. Βόζενμπεργκ, Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν κατόρθωσε να παραβρεθεί λόγω ασθένειας. 
Οι ομιλητές ανέπτυξαν εκτενώς το θέμα περιγράφοντας τις προτεινόμενες λύσεις που τίθενται ήδη σε εφαρμογή ή πρόκειται να τεθούν, δίνοντας στους συμμετέχοντες το λόγο για ανεύρεση βέλτιστων πρακτικών. Το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. υλοποιεί το Έργο “Reinventing European Solidarity and Raising Tolerance” – RESTART, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ευρώπη για τους Πολίτες, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προσφυγική κρίση, τη συμμετοχή των νέων της Ευρώπης στο διάλογο και την προαγωγή του εθελοντισμού.
Στόχος του Δομημένου Διαλόγου αποτέλεσε η συζήτηση με τους νέους συμμετέχοντες για τις διαστάσεις, τις προκλήσεις και τις προτεινόμενες λύσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα. Στόχος του Έργου RESTART αποτελεί να δημιουργήσει τις ευκαιρίες και το χώρο για τη διεξαγωγή γόνιμου διαλόγου μεταξύ των νέων, των εμπειρογνωμόνων, των αξιωματούχων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, των στελεχών της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών για την παραγωγή προτάσεων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα που παράχθηκαν από την Εκδήλωση θα ενταχθούν στο Policy Paper που θα παραχθεί στο τέλος των εργασιών του προγράμματος.

Το Έργο υλοποιείται στις 4 χώρες εταίρους Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο και Αλβανία και στηρίζεται σε τρείς κεντρικούς άξονες, διαδραστικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, επίσκεψη των εθελοντών και συζήτηση με τους πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας της Λέσβου και παραγωγή Policy Paper με τη συμβολή όλων των μετεχόντων φορέων με στόχο την προώθηση πολιτικών προς τους φορείς λήψεως αποφάσεων.
Η δεύτερη φάση του Έργου περιλαμβάνει την υλοποίηση ημερίδας Δομημένου Διαλόγου στην Αθήνα, εκπαιδεύσεις στις πόλεις των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ αποκορύφωμα της δράσης αποτελεί η επίσκεψη των εθελοντών στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων, με διαδραστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις για 15 ημέρες. Η τελευταία φάση περιλαμβάνει Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, όπου οι συμμετέχοντες όλων των χωρών Εταίρων θα συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ως Ευρωβουλευτές, προκειμένου να αντιληφθούν όλες τις διαστάσεις για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. είναι συντονιστής του προγράμματος, ενώ εταίροι είναι το Albanian Institute for Public Affairs (Αλβανία), η Vote Watch Europe (Βέλγιο) και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου (Κύπρος).
Το Έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρώπη για τους Πολίτες.
                                                             www.europe-restart.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου