Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Όλα τα ονόματα των υποψηφίων για το χρίσμα της Ν.Δ. στις εκλογές στον Δήμο Αθηναίων


Αν και δεν βρισκόμαστε επίσημα σε προεκλογική περίοδο, καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 απέχουν χρονικά, έντονες είναι οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις για τον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας. 
Δεν είναι λίγα τα αυτοδιοικητικά στελέχη αλλά και οι βουλευτές που «φλερτάρουν» με την ιδέα να διεκδικήσουν τον δήμο. 
Αυτό που τονίζουν έμπειρα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι δυνατή θα θεωρηθεί η υποψηφιότητα που θα έχει ευρεία αποδοχή και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.

Εντονη κινητικότητα υπάρχει, μέχρι στιγμής, από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να καταλήξουν στο κατάλληλο πρόσωπο, καθώς δεν είναι λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την Πλατεία Κοτζιά.
Αυτό που τονίζουν από την ηγεσία της Πειραιώς είναι ότι, αν και υπάρχει ακόμα «γόνιμος» χρόνος, θα κάνουν τα πάντα προκειμένου η «γαλάζια» υποψηφιότητα να είναι αυτή που θα έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συμμαχίες, προκειμένου να κερδηθεί ο δήμος μετά από δύο συνεχόμενες ήττες για τη Νέα Δημοκρατία.
Ερώτημα αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, που δεν φαίνεται να έχει καταλήξει στο αν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος ή θα στηρίξει κάποιον άλλον για τη διαδοχή του.
                    Τοπική αυτοδιοίκηση
Μπορεί να ακούγονται πολλά ονόματα που προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο τέσσερα είναι αυτά που απασχολούν την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και συζητούν έντονα στην Πειραιώς. 
Συγκεκριμένα, είναι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης,
καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Χρήστος Τεντόμας.
Αυτός που έχει εκδηλώσει πρώτος ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων είναι ο Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος είχε εκλεγεί πρώτος δημοτικός σύμβουλος στις προηγούμενες εκλογές με τον συνδυασμό του Άρη Σπηλιωτόπουλου, διετέλεσε πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και από τον περασμένο Οκτώβριο ηγείται της πρωτοβουλίας «Η Αθήνα είμαστε εμείς», που θα αποτελέσει τον συνδυασμό με τον οποίο θα διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο στις εκλογές του 2019. 

Στη Νέα Δημοκρατία δεν τοποθετούνται ούτε θετικά ούτε αρνητικά για τον Χρήστο Τεντόμα.

Χωρίς καμία αμφιβολία, δυνατή υποψηφιότητα θεωρείται αυτή του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί να διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας, χωρίς όμως και να το διαψεύδει, δημιουργώντας έτσι έντονη φημολογία γύρω από το όνομά του. 
Πριν από λίγους μήνες, το σενάριο της υποψηφιότητάς του ενίσχυσε η παρουσία δύο στενών ανθρώπων του για αρκετές ημέρες στην Αθήνα, που πραγματοποίησαν συναντήσεις με έμπειρους αυτοδιοικητικούς της περιοχής. 
Αν, πάντως, ο ίδιος καταλήξει να είναι υποψήφιος, δεν θα δυσκολευτεί να πάρει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς έχει ήδη επιτυχημένη διαδρομή τόσο στον Δήμο Καρπενησίου όσο και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Όσον αφορά τον ισχυρό δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, η φημολογία για πιθανή υποψηφιότητά του έρχεται από τις προηγούμενες εκλογές, καθώς από τότε δεν έκρυβε την επιθυμία του να διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας. 

Ωστόσο, η τότε ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αλλά και οι συσχετισμοί που είχαν διαμορφωθεί δεν του «επέτρεψαν» να είναι υποψήφιος. 

Στην παρούσα φάση, θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει αυτή την υποψηφιότητα που θα καταφέρει να κερδίσει τον δημαρχιακό θώκο της πρωτεύουσας. 
Μοναδική περίπτωση που θα του ανακόψει την πορεία είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κ. Μπακογιάννη, που αν τελικά υπάρξει, ο κ. Πατούλης θα κάνει πίσω.
Το όνομα του Ηλία Ψινάκη ίσως αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη για τον Δήμο της Αθήνας, ενώ κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να του αρνηθεί το χρίσμα και έτσι τελικά ίσως να είναι η πιο ενωτική υποψηφιότητα. 
Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά ούτε έχει διαψεύσει τη φημολογία. 
Να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Μαραθώνα είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και θεωρείται από τους καλά γνωρίζοντες τα θέματα της πρωτεύουσας.

Δυνατά «παίζουν» Κικίλιας και Ολγα από την Κ.Ο.

Εκτός από τους αυτοδιοικητικούς, δεν αποκλείεται να δούμε και τους «γαλάζιους» βουλευτές Βασίλη Κικίλια και Ολγα Κεφαλογιάννη να διεκδικούν τον Δήμο της Αθήνας. 

Κανένας από τους δύο δεν έχει διαψεύσει τις φήμες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι μπορεί να δέχονταν και μια σχετική πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναμφίβολα, από την Πειραιώς, αν επιλέξουν κάποιον κοινοβουλευτικό, αυτός θα είναι από την Α’ Αθήνας. 
Ο Βασίλης Κικίλιας γνωρίζει καλά τα του δήμου, καθώς από εκεί ξεκίνησε την πορεία του, ενώ διετέλεσε επιτυχημένος πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και επί χρόνια δημοτικός σύμβουλος. 
Οσο για την Ολγα Κεφαλογιάννη, ως πρώτη βουλευτής στην Α’ Αθήνας και πρώην υπουργός Τουρισμού, επιτυχημένη κατά κοινή ομολογία, μπορεί να συσπειρώσει πρόσωπα και κοινωνικές ομάδες που θα ενισχύσουν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά της.
Επίσης, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο βουλευτής του Ποταμιού και πρώην δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Γιώργος Αμυράς, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος δήμαρχος της πρωτεύουσας, χωρίς να αποκλείει και τη συνεργασία του με τη Νέα Δημοκρατία. 
Να υπενθυμίσουμε ότι ο βουλευτής του Ποταμιού είχε διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο το 2010, καταγράφοντας σχετικά καλό ποσοστό (7,4%) και κερδίζοντας δύο έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο.
                                           Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά 
                                                          Πηγή:www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου