Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Στις 8:00 μ.μ. η διάλεξη της Αναστασίας Παπαδία-Λάλα: «Προς την Επανάσταση & τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους»


Νέος Κύκλος διαλέξεων με θέμα
«Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους»
Διάλεξη Αναστασία Παπαδία-Λάλα
Ο ελληνικός κόσμος κατά την περίοδο της βενετοκρατίας (13ος-18ος αι.)
Οι άνθρωποι, οι θεσμοί, οι ιδέες
στο Σπίτι της Κύπρου
Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους», συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 20:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, τη διάλεξη της Καθηγήτριας της Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η κ. Αναστασίας Παπαδία-Λάλα με θέμα, Ο ελληνικός κόσμος κατά την περίοδο της βενετοκρατίας (13ος-18ος αι.). Οι άνθρωποι, οι θεσμοί, οι ιδέες. Συντονίζει ο κ. Ανδρέας Κούκος, Νομικός, Ιστορικός, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Μ.Ε.Ι.Κ.
Από το 1204 έως το 1797, διάφορες περιοχές του ελληνικού χώρου αποτέλεσαν, κατά περιόδους και κάτω από διαφορετικές ιστορικές συνθήκες, τμήμα του βενετικού κράτους της θάλασσας. 
Στη διάλεξη θα επιχειρηθεί μια σφαιρική παρουσίαση της ιστορίας των βενετοκρατούμενων ελληνικών περιοχών ως πεδίου εφαρμογής νέων θεσμικών σχημάτων (διοικητικών, εκκλησιαστικών, κοινοτικών, κοινωνικών, οικονομικών), ανάδυσης σημαντικών πολιτισμικών φαινομένων –προϊόντων γόνιμης συναίρεσης της βυζαντινής-εγχώριας παράδοσης και δυτικών στοιχείων–, ανάδειξης ενός σύνθετου πλέγματος ταυτοτήτων και μεταβαλλόμενων ιδεολογικών προσανατολισμών, σε άμεση σύνδεση με τις εκάστοτε τοπικές πραγματικότητες αλλά και τoν ευρύτερο πολιτικό περίγυρο στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (γνωστικό αντικείμενο: «Ιστορία Νέου Ελληνισμού, με έμφαση στην Ιστορία του βενετοκρατούμενου Ελληνισμού»), είναι πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε υπότροφος-ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει λάβει μέρος με ανακοίνωση σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
Στο επιστημονικό έργο της περιλαμβάνονται τέσσερις μονογραφίες και πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά: Ευαγή και νοσοκομειακά ιδρύματα στη βενετοκρατούμενη Κρήτη, Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας και Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, Βενετία 1996. Ο θεσμός των αστικών κοινοτήτων στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο της βενετοκρατίας (13ος-18ος αι.). Μια συνθετική προσέγγιση, Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, Βενετία 2008. «Koινωνική συγκρότηση στις πόλεις», Βενετοκρατούμενη Ελλάδα. Προσεγγίζοντας την ιστορία της, Χρύσα Μαλτέζου (επιστ. διεύθυνση), Δέσποινα Βλάσση – Αγγελική Τζαβάρα (επιμ. κειμ.), Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Αθήνα – Βενετία 2010, 105-130. «Society, Administration and Identities in Latin Greece», A Companion to Latin Greece, Nikiphoros Tsougarakis and Peter Lock (ed.), Brill, Leiden 2015, 114-144.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου