Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση των μαθητριών & μαθητών από το Δίστομο στην D.S.A!

Πού αρχίζει η Ευρώπη; Πού τελειώνει η Ευρώπη;
Από τις 10 έως τις 12  Φεβρουαρίου 2017πραγματοποιήθηκε στην Γερμανική Σχολή Αθηνών, η 1η συνάντηση των μαθητριών & μαθητών από το Δίστομο...
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της D.S.A: 
«Η Ευρώπη αρχίζει σίγουρα εκεί όπου άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, γλωσσών, πολιτισμών, άνθρωποι με διαφορετική ιστορία συναντιούνται χωρίς προκαταλήψεις, με ειλικρίνεια, χαρά και εγκαρδιότητα, επειδή μαθαίνουν ότι τους συνδέουν πολλά, παρά τις διαφορές τους.
Αυτήν την όμορφη εμπειρία βίωσαν και οι μαθήτριες και οι μαθητές του τμήματος 10e της DSA, όταν στο πλαίσιο της μαθητικής συνάντησης με το Λύκειο Διστόμου είχαν την ευκαιρία να υποδεχτούν 16 μαθήτριες και μαθητές της πρώτης τάξης του λυκείου, στη Σχολή μας.»
Για τις μαθήτριες και τους μαθητές του τμήματος 10e,  συνεχίζει η Regina Wiesingerη που υπογράφει το κείμενο, ηΕυρώπη δεν είναι μια αφηρημένη, θεωρητική έννοια η οποία δεν τους αφορά. 
Για αυτούς η Ευρώπη ήταν ανέκαθεν μέρος της οικογενειακής τους βιογραφίας. 
«Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι»! 
Αυτή είναι η περήφανη ομολογία του τμήματος, οι μαθητές του οποίου προέρχονται από πολλές διπολιτισμικές και πολυπολιτισμικές οικογένειες και στο οποίο ομιλούνται τουλάχιστον έξι διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες. 
Εδώ τα παιδιά ζουν αυτό που εννοούσε ο Klaus Kinkel (ομοσπονδιακός υπουργός εξωτερικών) το 1992, όταν έλεγε ότι 
«η Ευρώπη δεν αναπτύσσεται μέσα από συμβάσεις, αλλά μέσα από τις καρδιές των πολιτών της ή καθόλου».
Με τον ίδιο ενθουσιασμό και «με όλη τους την καρδιά» οι μαθήτριες και μαθητές και των δυο σχολείων διαπραγματεύθηκαν ουσιαστικά και δημιουργικά το θέμα «Ευρώπη» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η αρχή της μαθητικής συνάντησης έγινε την Παρασκευή με ένα φανταστικό ταξίδι- πέρασμα μέσα από έξι ευρωπαϊκές χώρες και το Σάββατο ακολούθησαν πολλές δημιουργικές ομάδες εργασίας, στο πλαίσιο των οποίων δημιουργήθηκαν επιτοίχιες ζωγραφιές, μπλουζάκια τυπωμένα με το σύνθημα της μαθητικής συνάντησης «creating future», ενώ τα παιδιά έμαθαν και ένα «Euro-Rap» και ρυθμικούς χορούς.
Η πρώτη μαθητική συνάντηση ολοκληρώθηκε την Κυριακή με ένα κοινό γεύμα που μας παρέθεσε η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα σε μια ταβέρνα στην Πλάκα.
Η Ευρώπη αρχίζει εκεί όπου νέοι άνθρωποι ξεκινούν να διαμορφώνουν το μέλλον τους εντός της, γιατί γι’ αυτούς η Ευρώπη σημαίνει πατρίδα και είναι το σπίτι τους. 
Εναπόκειται στην ευθύνη των Ευρωπαίων πολιτικών να συνεχίσουν την ανοικοδόμηση του κοινού σπιτιού «Ευρώπη» προκειμένου να διασφαλίσουν το μέλλον και των επόμενων γενιών εντός των τειχών της.

Ευχαριστούμε την Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα για την ευγενική υποστήριξη της μαθητικής συνάντησης!
                                                                   Regina Wiesinger

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου