Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Αμεση κατάρρευση των Η.Π.Α, προβλέπει ο κοινωνιολόγος που «διείδε» την πτώση της Ε.Σ.Σ.Δ!


Ο κοινωνιολόγος που πρόβλεψε την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, προειδοποιεί ότι η παγκόσμια ισχύς των ΗΠΑ θα μειωθεί ταχύτατα υπό την ηγεσία του Τραμπ & θα καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της θητείας του δισεκατομμυριούχου στον Λευκό Οίκο, γράφει ο Independent.
Ο Νορβηγός καθηγητής Johan Galtung είναι γνωστός ως ο ιδρυτής των «Σπουδών Ειρήνης» και αναγνωρίζεται διεθνώς για τις σωστές αναλύσεις του, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως προβλέψεις, για μία σειρά παγκοσμίων θεμάτων, ανάμεσά τους η εξέγερση στην Πλατεία Tiananmen της Κίνας και οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο καθηγητής προκάλεσε μεγάλη αντιπαράθεση το 2000 όταν είχε πει ότι οι ΗΠΑ θα καταρρεύσουν μέχρι το 2025. 
Αλλά μετά τη θητεία Μπους, αναθεώρησε τις απόψεις του και είπε ότι η κατάρρευση θα έρθει μέχρι το 2020. 
Τώρα υποστηρίζει ότι η πρόβλεψή του πραγματοποιείται με την εκλογή του πομπώδους δισεκατομμυριούχου.
Η νίκη του Τραμπ, η οποία στηρίχθηκε στην αντιμεταναστευτική ατζέντα, ταυτίζεται με την τελευταία φάση της πτώσης των ΗΠΑ, έτσι όπως την είχε περιγράψει το 2009 στο βιβλίο του «Η πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας - Και μετά τι;», όπου είχε προβλέψει την άνοδο του φασισμού, πριν από την μείωση της ισχύος των ΗΠΑ.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του, θα απελάσει 3 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες, και θα χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο ίδιος είπε ότι η εκλογή Τραμπ, επιταχύνει την κατάρρευση, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ενέργειές του θακριθούν. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμη η στάση του εκλεγμένου προέδρου απέναντι στο ΝΑΤΟ η οποία θα καθορίσει εάν οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να αποτελούν υπερδύναμη.
Οι ρεπουμπλικανοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αναστείλουν την οικονομική στήριξη στη συμμαχία εάν οι σύμμαχοι δεν καλύψουν τους οικονομικούς στόχους της συμμετοχής τους. 
«Η κατάρρευση έχει δύο πρόσωπα» είπε ο Galtung και πρόσθεσε ότι «άλλες χώρες αρνούνται να είναι καλοί σύμμαχοι και οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν τους σκοτωμούς, βομβαρδίζοντας από μεγάλο υψόμετρο, με drones που κατευθύνονται από ένα γραφείο και ειδικές δυνάμεις παντού. Και τα δύο συμβαίνουν σήμερα, εκτός από την Βόρεια Ευρώπη, η οποία υποστηρίζει μέχρι αυτή την ώρα τους πολέμους. 
Αυτό όμως δεν είναι πιθανό να συνεχιστεί μετά το 2020 και άρα επιμένω στο όριο που έχω θέσει».
Από την άλλη, η Xenia Wickett, επικεφαλής του τμήματος για τις ΗΠΑ, της δεξαμενής σκέψης Chatham House, είπε στον Independent ότι είναι τελείως μη ρεαλιστικό ένα τέτοιο σενάριο.
«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν υπερδύναμη για πολλούς λόγους. Έχουν τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο, διαθέτει τη μεγαλύτερη δύναμη σε όρους επιρροής των πανεπιστημίων της, των εταιρειών της, του πλούτου και των media. Επίσης παραμένει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η ιδέα ότι αυτοί οι παράγοντες θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια είναι μη ρεαλιστική» ανέφερε χαρακτηριστικά.
                                                 Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος
                                                               ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB
                                                                     www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου