Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

«Γυναίκες στα πρόθυρα της επανάστασης:Ρόζα Λούξεμπουργκ & Μαίριλυν Μονρόε», αύριο στο «Megaron»!!!

Μια από τις πλέον ριζοσπαστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας διανόησης, την Τζάκλιν Ρόουζ [Jacqueline Rose], καθηγήτρια & συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών Μπέρκμπεκ, υποδέχεται, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ το Megaron Plus.
Στα πλαίσια του Κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία»  θα παρουσιάσει τη διάλεξη με τίτλο «Γυναίκες στα πρόθυρα της επανάστασης: Ρόζα Λούξεμπουργκ & Μέριλιν Μονρόε» (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση).
Η ομιλία της, η πρώτη -για φέτος - της σειράς αυτών των διαλέξεων, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) και υπό την επιμέλεια του ιδρυτή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ 
Κ. Δουζίνα, ο οποίος προλογίζει την εκδήλωση και έχει αναλάβει επίσης χρέη συντονιστή. 
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. 
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.
Για την περίοδο 2016-17 ο κατάλογος των ομιλητών του Κύκλου Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία του Megaron Plus διαμορφώνεται ως εξής: 
Dame Marina Warner (25/11), 
Joanna Bourke (20/1/2017), 
Georges Didi-Huberman (28/2/2017), 
David Harvey (20/3/2017), 
Stephen Frosh (24/4/2017) και 
Boaventura de Susa Santos (8/5/2017).
 «Γυναίκες στα πρόθυρα της επανάστασης:Ρόζα Λούξεμπουργκ και Μέριλιν Μονρόε»
Ποια θα ήταν άραγε η σχέση μεταξύ της επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ και του ινδάλματος της κινηματογραφικής οθόνης Μαίριλυν Μονρόε; Σύμφωνα με τα κυρίαρχα στερεότυπα, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες: η Λούξεμπουργκ είναι μια γυναίκα με μυαλό και χωρίς καθόλου σώμα, ενώ η Μονρόε μια γυναίκα με σώμα και χωρίς καθόλου μυαλό. Όμως, για την Τζάκλιν Ρόουζ, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στη διάλεξή της θα διαφωνήσει και θα εξηγήσει γιατί, ειδικά στις μέρες μας, είναι πολλαπλά σημαντικό να διαπιστώσουμε ότι και οι δύο επέδειξαν ριζοσπαστική δημιουργικότητα· μια δημιουργικότητα που αναδύεται από τις πιο σκοτεινές πολιτικές και προσωπικές εμπειρίες τους, προκειμένου αμφότερες να ανταποκριθούν ως γυναίκες στις σκληρές προκλήσεις του άδικου κόσμου της εποχής τους.
Jacqueline Rose
 H Τζάκλιν Ρόουζ είναι γνωστή στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για τα συγγράμματά της σχετικά με τον φεμινισμό, την ψυχανάλυση, τη λογοτεχνία καθώς και με την πολιτική και την ιδεολογία περί Ισραήλ και Παλαιστίνης. 
Το ευρύτατο συγγραφικό της φάσμα περιλαμβάνει τους τίτλους
Feminine Sexuality – Jacques Lacan and the école freudienne (σε συνεργασία με την Τζούλιετ Μίτσελ), Sexuality in the Field of Vision (Verso Radical Thinkers), The Haunting of Sylvia Plath, States of Fantasy, On Not Being Able to Sleep – Psychoanalysis and the Modern World, The Question of Zion, The Last Resistance,  Conversations with Jacqueline Rose, Proust Among the Nations – from Dreyfus to the Middle East, Women in Dark Times. 
Έχει επίσης εκδώσει το μυθιστόρημα Albertine και το βιβλίο Jacqueline Rose Reader. Αρθρογραφεί τακτικά στο έντυπο The London Review of Books. 
Το άρθρο της με τίτλο «Trans» που δημοσιεύτηκε στο London Review of Books, μεταφράστηκε πολύ πρόσφατα στα ελληνικά για λογαριασμό των Εκδόσεων Επέκεινα.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους
Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου www.megaron.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες
210 72.82.333
Επίσης
www.facebook.com/megaron.gr
www.pinterest.com/megaronathens/
twitter.com/MegaronAthens
ΠΗΓΗ:www.facebook.com/RosaLuxgr & www.artinews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου