Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

«Πυρ ομαδόν» εναντίον Γ. Πατούλη για το Mall, από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο!

Τα σχέδια της Lamda Development χαλάει η Περιφέρεια Αττικής
Με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ζητάει την επανασύνταξη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Μall & την άμεση εμπλοκή του Δήμου Αμαρουσίου
Αρνητική γνωμοδότηση έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Μall στο Μαρούσι, επιστρέφοντας το προταθέν ειδικό χωρικό σχέδιο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να ανασχεδιαστεί με επισπεύδοντα και συμπράττοντα τον Δήμο Αμαρουσίου. 

Να σημειωθεί ότι η ΣΜΠΕ έχει συνταχθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία Lamda Development χωρίς την εμπλοκή του Δήμου Αμαρουσίου και στο κείμενό της γίνεται αναφορά μόνο στα οφέλη του κτηρίου στην περιοχή και επ’ ουδενί στις επιβαρυντικές επιπτώσεις, που επιφέρει η λειτουργία του στη γύρω περιοχή.
Στην παρέμβασή του ο αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα Γ. Καραμέρος, θυμίζοντας την απόφαση του ΣτΕ, που ακύρωνε την έγκριση της Διεύθυνσης Οικοδομικών & Κτηριοδομικών Κανονισμών, η οποία έδωσε το πράσινο φως για τη δόμηση του Μall των 100.000 τ.μ., αναφέρθηκε στις διαπιστώσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών περιοχών της Αττικής του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αποκαλύπτοντας, μάλιστα, τους ανορθόδοξους χειρισμούς του δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος, στην παρέμβασή του, ανέφερε πως «η παρανομία & η αυθαιρεσία δεν είναι δυνατόν να θεραπευτεί με πρόσθετες αυθαιρεσίες & νέες επιβαρύνσεις»
Σε αυτό το πλαίσιο προτείνει το προταθέν ειδικό χωρικό σχέδιο να επιστραφεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος & «να μην υπάρξει δικαίωμα νέας ή πρόσθετης δόμησης»
Επίσης, έθεσε ζήτημα επιβολής δεσμευτικών αντισταθμιστικών οφελών και συμπληρωματικών μέτρων και τελών «για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της πόλης με συγκεκριμένα έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα».
                     Λιγότερα τετραγωνικά, λιγότερη επιβάρυνση
Σύμφωνα με τον συγκριτικό πίνακα μεγεθών δόμησης, που αναφέρεται στην εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, προκύπτει ότι με βάση το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο είναι σε ισχύ μετά την ακύρωση του Ν. 3207/2003 που ακυρώθηκε το 2014 από το ΣτΕ, η μέγιστη συνολική δομήσιμη επιφάνεια είναι 97.099,64 τ.μ., ενώ με βάση τον ακυρωθέντα Ν. 3207/2003 η δόμηση αγγίζει τα 121.374,55 τ.μ.

Με βάση την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής προκύπτει ότι «εάν εφαρμοζόταν στην εξεταζόμενη περιοχή του ειδικού χωρικού σχεδίου το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αμαρουσίου, η επιβάρυνση στο περιβάλλον θα ήταν σαφώς μικρότερη από αυτή που προέκυψε κατά την εφαρμογή του αρ. 6 του Ν. 3207/2003, το οποίο τελικά ακυρώθηκε από την απόφαση 376/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ».
Αποδομώντας τη ΣΜΠΕ, στην ίδια εισήγηση αναφέρεται ότι «δεν προκύπτει ότι η επίμαχη έκταση εντάχθηκε στον υπερτοπικό πόλο του ΟΑΚΑ προκειμένου να κατασκευαστεί ένα εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο, αλλά προκειμένου να υποστηρίξει την άμεση ανάγκη επέκτασης αυτού του πόλου για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Χωριού Τύπου προς την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004»
Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής διαπιστώνει ότι «ο Δήμος Αμαρουσίου δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε εισαγωγή πολεοδομικών ρυθμίσεων στα ακίνητα του δήμου που γειτνιάζουν με τα επίμαχα ή που εντάσσονται σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, κάτι που δυσχεραίνει την πορεία υλοποίησης του προτεινόμενου Ειδικού Χωρικού Σχεδίου”.
Υπ. Περιβάλλοντος: Πρέπει να επανεξεταστεί η ΣΜΠΕ μαζί τον Δήμο Αμαρουσίου

Είχε προηγηθεί έγγραφο του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας - Αττικής του υπουργείου Περιβάλλοντος στις 18/4/2016 με το οποίο ζητούσε από τον Δήμο Αμαρουσίου να έχει «ουσιαστική συμμετοχή, ώστε οποιαδήποτε παρέμβαση στη συγκεκριμένη περιοχή να περιλαμβάνεται στον συνολικότερο σχεδιασμό με χωρική εμβέλεια σαφώς μεγαλύτερης της προτεινόμενης με το προταθέν ειδικό χωρικό σχέδιο»
Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι «η ΣΜΠΕ δεν μπορεί να εξεταστεί, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η επιλογή της παρέμβασης μετά από συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα (βλ. Δήμο Αμαρουσίου)»
Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε επισημάνει ότι «η ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκει λειτουργικά το Εμπορικό Κέντρο «The Mall», που αποτελεί ενότητα του Δήμου Αμαρουσίου, χρήζει ειδικής και εμπεριστατωμένης μελέτης και ακολούθως των κατάλληλων θεσμικών ρυθμίσεων, καθώς έχουν επέλθει πάρα πολλές μεταβολές στην περιοχή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων».
                                           Νίπτει τας χείρας του ο Γ. Πατούλης
Αντί, λοιπόν, ο δήμαρχος Αμαρουσίου να προχωρήσει στη σύνταξη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου με βάση τις παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, με επιστολή του στην Lamda Development υποστηρίζει ότι:
«η περιοχή αποτέλεσε εξ αρχής αντικείμενο ειδικής ρύθμισης» & αφήνοντας ως έχει την κατάσταση αναφέρει:
«Δεν εξετάζουμε προς το παρόν το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για περιοχή ευρύτερη, που να καταλαμβάνει και το πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου». 
Λίγους μήνες αργότερα, την ίδια θέση διατύπωσε & σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Παν. Σκουρλέτη, ρίχνοντας το μπαλάκι στην εξέδρα. 
Με την πρακτική του, ως φαίνεται, αφήνει να περάσει χρόνος προκειμένου να εγκριθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και ακολούθως να προχωρήσει, εάν προχωρήσει, σε γενικό πολεοδομικό σχέδιο, με το Mall να θεωρείται οριστικά πια τετελεσμένο.
                                                             Βισκαδουράκη Ηλέκτρα 
                                            Δημοσίευση: 22 Οκτωβρίου 2016 19:00 
                                                                       www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου