Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Νέα από τις βαλκανικές χώρες


Στην αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα διανέμονται φυλλάδια με την έκκληση να σκοτωθούν όλοι οι άπιστοι. 
Τα τοπικά ΜΜΕ καλούν τις αρχές να ελέγξουν την αξιοπιστία αυτών των πληροφοριών, για να απομακρυνθεί κάθε κίνδυνος από την διάδοση ριζοσπαστικού ισλάμ στην Αλβανία. Στην χώρα, πέρα από την μουσουλμανική κοινότητα, υπάρχουν και χριστιανικές – ορθόδοξοι και καθολικοί.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Ντατσιάν Τσόλος αναγνώρισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ότι υπάρχει κίνδυνος από τρομοκρατία στη Ρουμανία, αλλά δήλωσε, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών ελέγχουν την κατάσταση. 
Κατά τα λόγια του οι υπηρεσίες είναι με αυξημένη ετοιμότητα, αλλά χρειάζονται κατάλληλα εργαλεία, για να παρακολουθήσουν την κατάσταση. 
Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα την ανάγκη καλύτερου ελέγχου κατά την πώληση προπληρωμένων καρτών για κινητά, επειδή κατά τα λόγια του η Ρουμανία είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη, όπου δεν χρειάζεται διαπίστωση της ταυτότητας του πελάτη, για να αγοράσει προπληρωμένη κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις και σε άλλα μέρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας εναντίων της προσέγγισης μεταξύ Σερβίας και ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Βελιγράδι

Στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 17 χρόνια από την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Σερβίας, συμμετείχαν περίπου 20 χιλιάδες άτομα. 
Το ΝΑΤΟ άρχισε την επιχείρησή του στις 24 Μαρτίου 1999 χωρίς την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ. 

Η επέμβαση της Συμμαχίας ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο με την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων από το Κόσοβο. Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς περίπου 2.500 άμαχοι Σέρβοι σκοτώθηκαν, ενώ 12.500 τραυματίστηκαν στην διάρκεια των βομβαρδισμών στην σερβική πρωτεύουσα.
Η Τουρκία καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατάταξη των χωρών, που προτιμούνται περισσότερο από τους μουσουλμάνους τουρίστες. 
Στην πρώτη και την δεύτερη θέση βρίσκονται η Μαλαισία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποδείχνουν τα αποτελέσματα από τον δείκτη των τουριστικών προτιμήσεων των μουσουλμάνων για το 2016, που προετοιμάστηκε από το Master Card και το Crescent Rating. Ο κατάλογος σχηματίστηκε βάσει σειράς κριτηρίων, ανάμεσα στα οποία εγκατάσταση, κατάλληλη για το ισλαμ διατροφή, σημεία για προσκύνημα, για ψώνια κλπ.
Η Τουρκία μελετά την καθιέρωση στρατιωτικής θητείας για τις γυναίκες, 
γράφει η τουρκική Yeni Şafak. Στα πλαίσια μεταρρύθμισης, με την οποία ασχολούνται το υπουργείο Eθνικής Άμυνας και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, προβλέπεται οι τουρκάλες επίσης να μπορούν να συμμετέχουν στον στρατό, αλλά εθελοντικά. 

Για την εκπόνηση της μεταρρύθμισης ερευνήθηκε η κατάσταση σε άλλες χώρες.
Η αεροπορική εταιρεία Air Serbia έδωσε σε ένα από τα αεροπλάνα της Airbus Α319 το όνομα του ηθοποιού Μίκι Μανόϊλοβιτς.
 Η ονομασία αεροσκαφών της εταιρείας αποτελεί μέρος του προγράμματος "Ζωντανοί θρύλοι", με την οποία αποδίδεται αναγνώριση σε διακεκριμένους πολίτες της Σερβίας, που απέκτησαν διεθνή δόξα. Μέχρι τώρα η Air Serbia έδωσε σε αεροπλάνα της το όνομα του τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς, του μπασκετμπολίστα Βλάντε Ντίβατς και του ποδοσφαιριστή Ντέγιαν Στάνκοβιτς.
ΠΗΓΗ:bnr.bg/el/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου