Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Oλοκληρώνουν επιτυχώς το έργο «ACRITAS» για την παρακολούθηση των συνόρων, si-Cluster & ΥΠΕΘΑ

Σε μια καίρια συγκυρία για τη χώρα, όπου η επιτήρηση των συνόρων αποτελεί μείζον εθνικό θέμα, η συνεργασία του si-Cluster με το ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του έργου ACRITAS για την παρακολούθηση θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών με αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών, ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
Η τελική δοκιμή της πλατφόρμας ACRITAS πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε παρατηρητήριο του Στρατού Ξηράς στη Χίο, όπου εγκαταστάθηκε ο εξοπλισμός και οι εφαρμογές του συστήματος για την παρακολούθηση θαλάσσιων περιοχών.
Η αξιολόγηση έγινε από εμπειρογνώμονες των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ΥΠΕΘΑ παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ, κου. Γιάννη Ταφύλλη, ο οποίος σχολίασε θετικά τα αποτελέσματα.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε η περαιτέρω αξιοποίηση του συστήματος ACRITAS και η ενσωμάτωση των ραντάρ των Ενόπλων Δυνάμεων και η επανάληψη των δοκιμών.
Παράλληλα, εγκαταστάθηκε στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας η εφαρμογή επιτήρησης χερσαίων συνόρων, χρησιμοποιώντας δορυφορικές τεχνολογίες γεωπαρατήρησης, ανίχνευσης και πλοήγησης.
Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΘΑ, επιδεικνύοντας τα οφέλη από την προστιθέμενη αξία της εφαρμογής σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
Η πλατφόρμα ΑCRITAS αξιοποιεί συστήματα σύνθεσης δεδομένων από επίγειους και δορυφορικούς αισθητήρες (radar, οπτικούς, υπέρυθρους, AIS), αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων, μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτατα σε δύσβατες και απομακρυσμένες περιοχές παρέχοντας πολύ-λειτουργικές δυνατότητες εποπτείας, χρήσιμες επεξεργασμένες πληροφορίες και καινοτόμες υπηρεσίες σε περιφερειακές και εθνικές αρχές, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές υποδομές φύλαξης των συνόρων.
Το πλατφόρμα ACRITAS αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της ΓΓΕΤ «Δημιουργία και Λειτουργία Δομής Διαχείρισης και Ανάπτυξης Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών»
 και η ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος έγινε εφικτή με τη συνεργασία του si-Cluster και του ΥΠΕΘΑ που συμμετείχε στο έργο για την επεξεργασία απαιτήσεων, τη δοκιμή της λειτουργικότητας των παραγόμενων τεχνολογιών και εφαρμογών και τη συνολική αξιολόγησή τους σε πραγματικές συνθήκες.
Συντονιστής του έργου είναι η Space Hellas και συμμετέχοντες, τα μέλη του si-Cluster:
Terra Spatium, InAccess, Irida Labs, Planetek Hellas, Epos, Neuropublic και Geosystems Hellas και οι υπεργολάβοι τους ISΙ, Miltech Hellas, ATESE, ISI/RIC Athena, MRCL Lab, VLSI Lab, iBEC.
Τα επιτυχημένα αποτελέσματα της συνεργασίας αποτελούν απόδειξη ότι οι συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ δημόσιου τομέα, ελληνικής βιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη τεχνολογικά άρτιων και διεθνώς ανταγωνιστικών τεχνολογιών αιχμής.
Ο Σμχος (Ι) κος. Δημήτριος Παντελάτος, Υπεύθυνος Έργου στο ΥΠΕΘΑ ανέφερε:
«Μέσα από τέτοιες συνεργασίες, δίνεται η δυνατότητα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία που αυτές διαθέτουν, να συνδράμουν με αποδοτικό τρόπο, στην ανάδειξη των εγχώριων δυνατοτήτων στους πλέον απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς τομείς της τεχνολογίας.
Η συνεισφορά τους αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο αντικείμενο της άμυνας, που αποτελεί τον φυσικό χώρο δραστηριότητάς τους, αλλά και σε μη στρατιωτικούς τομείς, ικανοποιώντας απαιτήσεις ασφάλειας, αλλά και απαιτήσεις διττού (πολιτικού – στρατιωτικού) χαρακτήρα, όπως αυτές της πιστοποίησης και τυποποίησης».
Ο Δρ. Jorge Sanchez, CSFO του Corallia και μέλος του ΔΣ του si-Cluster, τόνισε:
«Το έργο ACRITAS, μια συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής-ερευνητικής κοινότητας και του δημόσιου τομέα, αποτελεί ακόμα ένα επίτευγμα που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, όπως αυτή του τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.
Το si-Cluster μέσω της συστηματικής του ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, του προγράμματος εξωστρέφειας που υλοποιεί και της συμβολής του στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής σε καίριους τομείς θα συνεχίζει να απορροφά, να διατηρεί και να ενισχύει το πνευματικό κεφάλαιο που αναπτύσσεται στην τοπική διαστημική βιομηχανία, παράγοντας καινοτόμα, ανταγωνιστικά προϊόντα για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά».
Ο Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ και μέλος του ΔΣ του si-Cluster, ανέφερε:
«Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του έργου ACRITAS από το ΥΠΕΘΑ, ένα από τα πέντε συνεργατικά έργα αιχμής που υλοποιεί το si-Cluster, αποτελεί απόδειξη των τεχνολογικών δυνατοτήτων τόσο της εγχώριας βιομηχανίας όσο και της επιστημονικής κατάρτισης των Επιτελών του ΥΠΕΘΑ.
Πάνω από όλα αποδεικνύει περίτρανα ότι η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών φορέων στην Ελλάδα (Βιομηχανία – Πανεπιστήμια και Ένοπλες Δυνάμεις) είναι όχι μόνο εφικτή αλλά οδηγεί στην ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων με βάση τη διαστημική τεχνολογία».
Ο κ. Σωκράτης Κωστίκογλου, Διευθυντής Ε&Α της Space Hellas, Συντονιστής του έργου ACRITAS, και μέλος του ΔΣ του si-Cluster είπε:
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του έργου ACRITAS από το ΥΠΕΘΑ αποτελεί επιστέγασμα μιας γόνιμης συνεργασίας, μοναδικής στο είδος της, η οποία δημιουργεί τις βάσεις για την επέκτασή της στο μέλλον με πολλαπλασιαστικά μόνο οφέλη για τις εταιρείες του si-Cluster στην επίτευξη του στόχου που είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με βάση τις τεχνολογίες του διαστήματος».
Ο κ. Ευάγγελος Βερονικιάτης, Δ/νων Σύμβουλος της Terra Spatium και Τεχνικός Συντονιστής του έργου ACRITAS και μέλος του ΔΣ της ΕΒΙΔΙΤΕ ανέφερε:
«Το έργο ACRITAS αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη μιας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΘΑ, της εγχώριας βιομηχανίας και της επιστημονικής κοινότητας, ανταποκρινόμενο στις επιχειρησιακές ανάγκες και τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Η δράση αυτή ευελπιστούμε να αποτελέσει πρόκριμα μελλοντικών συνεργιών με σκοπό την ανταγωνιστική παρουσία των ελληνικών εταιρειών στο χώρο του διαστήματος».
                  ΠΗΓΗ: www.corallia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου