Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

CIA και FSB: Ανήθικοι βίοι παράλληλοι

Δύο από τις μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο, η αμερικανική CIA και η Ρωσική FSB, φαίνεται πως έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές: στην οργάνωση, τις μεθόδους, και την ηθική τους.

Αμφότερες δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό μέσω πρακτόρων με «επίσημη κάλυψη», που σημαίνει ότι εμφανίζονται ως κυβερνητικοί υπάλληλοι στην πρεσβεία της χώρας τους και καλύπτονται από διπλωματική ασυλία, αλλά και μέσω «ανεπίσημων πρακτόρων», όπου συνήθως εμφανίζονται ως επιχειρηματίες, υπόκεινται σε λιγότερο έλεγχο και σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν χαρακτηριστεί ως μυστικοί πράκτορες από την κυβέρνηση της χώρας υποδοχής. 
Φυσικά ο ρόλος αυτός δεν παρέχει διπλωματική ασυλία.
Οι αμφισβητήσιμες ηθικές πρακτικές και των δύο υπηρεσιών, έχουν κατά καιρούς αμαυρώσει το όνομά τους στη διεθνή κοινή γνώμη. 
Οι πολιτικές παρεμβάσεις, η χρηματοδότηση ανταρτών σε άλλες χώρες και η χρήση βασανιστηρίων, έχουν προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή.
Αμφότερες οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κατηγορηθεί ότι είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένες, στρεβλώνοντας τις αναλύσεις και καθοδηγώντας τις αποφάσεις υπέρ μιας προτιμώμενης γραμμής σκέψης. 

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο Πτέραρχος εν αποστρατεία Leonid Reshetnikov αναφέρθηκε στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανατροπή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, και την διαίρεση της χώρας. 
Και οι δυο υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κάνει τέτοιες ενέργειες είτε για να προωθήσουν τη δική τους κοσμοθεωρία, ή να επιβάλλουν μια συγκεκριμένη ατζέντα του εκάστοτε προέδρου. 
Το πρόβλημα με την πολιτικοποίηση είναι ότι διαστρεβλώνει τις πληροφορίες και κατά συνέπεια οδηγεί σε κακή ανάλυση και ασύμμετρα αποτελέσματα, αντί για μια δίκαιη, ισορροπημένη και ακριβής εκτίμηση. 
Ουσιαστικά, εμποδίζει τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις κυβερνήσεις και ελαχιστοποιεί τις ευκαιρίες για κατανόηση και συνεργασία.
ΗΠΑ και Ρωσία χρηματοδοτούν αντάρτες σε όλο τον κόσμο. 
Η CIA χρηματοδοτεί τους αντάρτες της Συρίας εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Παρομοίως, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για τη χρηματοδότηση των ανταρτών στην Ουκρανία. 
Ωστόσο, ο εξοπλισμός τέτοιων ομάδων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς η χρηματοδότηση και ο οπλισμός μπορεί να πέσει σε λάθος χέρια, άλλων «ανεπιθύμητων» εξτρεμιστικών ομάδων που στοχεύουν να βλάψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ή και τη Ρωσία. 
Με άλλα λόγια, ανάλογες μυστικές επιχειρήσεις συχνά επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. 
Όπως άλλωστε επεσήμανε και ο πρόεδρος Ομπάμα, δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχίας σε περιπτώσεις που η CIA χρηματοδότησε και εξόπλισε εξεγέρσεις.

Εκτός από την πολιτικοποίηση των μυστικών υπηρεσιών και της χρηματοδότησης των «ανταρτών» μια τρίτη πτυχή, όπου τόσο η CIA, όσο και η FSB λειτουργούν παρόμοια είναι ως προς τη χρήση των βασανιστηρίων για να «επιβεβαιώσουν» πληροφορίες. 
Τον Οκτώβριο του 2012, κατά τη διάρκεια της 49ης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας συμμετείχαν σε βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς. 
Ομοίως, σύμφωνα με μια έκθεση της Γερουσίας, αναφέρονται λεπτομέρειες σχετικά με τις «σκληρές τεχνικές ανάκρισης της CIA» που περιλαμβάνουν βασανιστήρια και εικονικές εκτελέσεις. Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας την αφαίρεσε από την επίσημη ιστοσελίδα, ωστόσο πολλά πρακτορεία ειδήσεων είχαν ήδη δημοσιεύσει αποσπάσματα.
Αυτές οι μέθοδοι συχνά προσφέρουν ελάχιστα, έως μηδενικά αποτελέσματα και τελικά μη αξιοποιήσιμες πληροφορίες. 

Σύμφωνα με τον βετεράνο και πρώην αιχμάλωτο πολέμου, η κακοποίηση των κρατουμένων φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα: 
«Ξέρω από προσωπική εμπειρία ότι τα θύματα των βασανιστηρίων θα δώσουν σκόπιμα παραπλανητικές πληροφορίες, αν νομίζουν ότι θα γίνουν πιστευτοί. Αυτοί που δεν αντέχουν θα πουν οτιδήποτε θέλουν να ακούσουν οι βασανιστές τους για να σταματήσουν να υποφέρουν».
Αναμφίβολα, καμία από αυτές τις δραστηριότητες δεν παρέχει στις κυβερνήσεις τους μια δίκαιη, ισορροπημένη ανάλυση και αρκετά συχνά η ηθική ασάφεια ενθαρρύνει τη διαφθορά και την καταπίεση, πόσο μάλλον την παγκόσμια καταδίκη. 
Έτσι, και οι δύο υπηρεσίες πληροφοριών λειτουργούν παρόμοια: η φύση, η οργάνωση, οι μέθοδοι και η ηθική είναι κοινά. Είναι απλά ανήθικοι συμπολεμιστές.
                                                       AMY HANLON INTELLIGENCE
                                                                               presscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου