Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ο Γ. Πατούλης «γκρεμίζει» το τείχος της κρίσης ...Βερολίνου - Αθηνών!

Με πρωτοβουλία & στήριξη του Προέδρου της ΚΕ∆Ε, & Δημάρχου της πόλης μας  κ. Γιώργου Πατούλη, «ξεπάγωσε» τελικά η Ελληνογερμανική Συνέλευση(DGV), 

προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για υλοποίηση προγραμμάτων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μας ενημερώνει η «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» στις 23 Οκτωβρίου με ρεπορταζ του φίλου & εξαίρετου Δημοσιογράφου Γιάννη Μπεθάνη, 3 μόλις ημέρες μετά την ανάρτηση του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ» για την πραγματοποίηση της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Βερολίνο από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Κρήτη...
«Η επαναδραστηριοποίηση της DGV», όπως δήλωσε αποκλειστικά στον Γιάννη Μπεθάνη ο αρμόδιος διευθυντής για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, Βασίλης Κουτσιώρης, «γίνεται με γνώμονα το σταθερό πολιτικό περιβάλλον που δείχνει να διαμορφώνεται για το επόμενο διάστημα, μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015»
«Η συγκεκριμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, υπογράμμισε, πέρασε από πολλές διακυμάνσεις το προηγούμενο διάστημα, λόγω των συνεχών αλλαγών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών που δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν ένα σταθερό άξονα συνεργασίας».
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσιώρη, «η αναθέρμανση κατέστη δυνατή έπειτα από παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες από την ΚΕΔΕ και με συγκεκριμένο πλάνο συνεργασίας με ορίζοντα τριετίας» και στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη δράση που αποφασίστηκε είναι η διεξαγωγή του συνεδρίου στο Βερολίνο, όπου και εδρεύει η κεντρική δομή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, με το… βερολινέζικο σύνθημα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση γκρεμίζει το τείχος της κρίσης»...Ο αρχικός τίτλος όμως της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ήταν άλλος & συγκεκριμμένα:
«Ο Δήμος γκρεμίζει το Τείχος της Κρίσης»!!!
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την επίσκεψη Ελλήνων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Βερολίνο, υπό τον ∆ήμαρχο ∆ράμας και εκπρόσωπο της ΚΕ∆Ε στην ΕΓΣ, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο που πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Αυγούστου
Οπως μας ενημερωνε τότε η Ελληνική Γνώμη(& σχετικό Δελτίο Τύπου του Γραφείoυ Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) στο ΑΠΕ), την αποστολή υποδέχθηκε ο κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Συνεργασίας και εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την ΕΓΣ κ. Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, ενώ τη γερμανική ομάδα πλαισίωναν συνεργάτες του Υφυπουργού και εμπειρογνώμονες σε ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με εισήγηση μάλιστα του ίδιου του κ. Μαμσάκου, η επόμενη διάσκεψη της ΕΓΣ στο Βερολίνο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου 2015, θα έχει τίτλο «The Municipality Breaks the ‘Crisis Wall’» («Ο ∆ήμος γκρεμίζει το Τείχος της Κρίσης»). 
Οι συζητήσεις και η προετοιμασία κοινών προσεγγίσεων για συνεργασία στην ΕΓΣ έγινε σε τεχνοκρατικό επίπεδο, με θέμα τη «Συνεργασία στην πράξη», ενώ η εξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και η οργάνωση της συνεργασίας υπό την αιγίδα της ΕΓΣ ήταν μερικά από τα θέματα συζήτησης, με προοπτική την ανανέωση των συνομιλιών και την εκ νέου συμμετοχή των γερμανικών πολιτικών ινστιτούτων στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά την ελληνική αποστολή, την πλαισίωναν ο Αντιδήμαρχος ∆ράμας σε θέματα προγραμματισμού, οργάνωσης και πληροφορικής, ∆ρ. ∆ημήτριος Καραμπατζάκης, ο επιστημονικός συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη ∆ράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ∆ρ. Βαγγέλης Αραμπατζής, ο ∆ιευθυντής του Φορέα ∆ιαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Βογιατζής, ο ∆ιευθυντής του «∆ικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη» (∆ΕΠΑΝ), κ. Βασίλειος Κουτσιώρης, και ο διευθυντής της ΕΓΣ στην Ελλάδα, κ. Χρήστος Λαζαρίδης.

Κατά το ίδιο Δελτίο Τύπου, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων της Βάδης Βυρτεμβέργης κ. Harald Burkhart δήλωσε περιχαρής: «Ο κ. Μαμσάκος και το επιτελείο του μου έκαναν άριστη εντύπωση. Μετά από σειρά εκκρεμών συμφωνιών του τελευταίου διαστήματος, διακρίνω πάλι την προοπτική μιας επιτυχημένης συνεργασίας»!!!
(Στα πλαίσια δε της 10ης Εκθεσης Προόδου της Ελληνογερµανικής Συνέλευσης - Ιούλιος - Αύγουστος 2015, στο σχετικό έντυπο που εκδόθηκε, φιλοξενούνταν & άρθρο του κ. Μαμσάκου, το οποίο θεωρούμε επιβεβλημένο σήμερα να το δημοσιεύσουμε)

Κατά τη συνεργασία Ελλήνων και Γερμανών έγιναν σημαντικά βήματα σε μια σειρά από θέματα, όπως η διαχείριση αποβλήτων και το επίκαιρο Εθνικό Σχέδιο ∆ιαχείρισης Απορριμμάτων και η ενημέρωση σε βάθος για θέματα πολιτικής προστασίας από την Γερμανική πλευρά. 
Οι δραστηριότητες και οι αναπτυξιακοί στόχοι του δικτύου της ∆ΕΠΑΝ παρουσιάστηκαν στη γερμανική πλευρά και έγινε αναφορά στην αξιοποίηση ανάλογων εργαλείων για την ισχυροποίηση της συνεργασίας των ΟΤΑ...
Τις άριστες εντυπώσεις του από την παρουσία και την αφοσίωση της ελληνικής αντιπροσωπείας στους στόχους της μετέφερε ο συντονιστής της ΕΓΣ και ∆ήμαρχος Steinach στη Βάδης Βυρτεμβέργης, κ. Frank Edelmann.
Η Ελληνογερμανική συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά όταν εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΔΥΣΤΥΧΕΣΤΑΤΑ, φίλοι αναγνώστες δεν μπόρεσα να βρω το πρόγραμμα  της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ούτε στην ΚΕΔΕ ούτε στο ιστολόγιο: 
www.grde.eu/el/?format=feed&type=rss. Τόση μυστικοπάθεια!!! Αραγε γιατί;

Ωστόσο έχουμε δήλωση Γ. Πατούλη στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, για την επανενεργοποίηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. 
«Η Αυτοδιοίκηση της χώρας θα συνεργαστεί με όλες τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης με τη Γερμανία και μετέπειτα με τη Γαλλία».
Ξεκινάμε ένα μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας, προκειμένου να επιτύχουμε την αποκέντρωση των εξουσιών του κράτους προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποκτώντας γνώση και επαφή με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στις σύγχρονες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανταλλάσσοντας απόψεις με τους συναδέλφους μας των άλλων κρατών». 
Σύμφωνα με τον Γ. Πατούλη, «εφαρμόζοντας αυτήν την τεχνογνωσία στη χώρα μας, μπορούμε να γίνουμε ένα κράτος σύγχρονο, στα ευρωπαϊκά πρότυπα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου