Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Ο ακήρυχτος παγκόσμιος πόλεμος & οι «έγχρωμες επαναστάσεις»...


Ο χρηματοπιστωτικός πόλεμος της υπερδύναμης εναντίον της Ρωσίας, με τη βοήθεια της Ευρώπης, συνοδεύεται από επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης της Κίνας - μεταξύ άλλων με τη χρηματοδοτούμενη «επανάσταση της ομπρέλας» στο Χονγκ Κονγκ.
Την ίδια στιγμή γίνονται προσπάθειες «απομάκρυνσης» της προέδρου της Βραζιλίας, επειδή συμμετέχει ενεργά στην επίθεση των χωρών της BRICS εναντίον της αμερικανικής ηγεμονίας - μεταξύ άλλων με την ίδρυση ενός ανταγωνιστικού στην Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, με κεφάλαια 100 δις $, ενός «εναλλακτικού νομισματικού ταμείου», καθώς επίσης με ένα αποθεματικό συναλλαγματικό ποσόν, ύψους 100 δις $, για την αντικατάσταση του δολαρίου.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως η Βραζιλία έχει υποστεί στο παρελθόν την αιμοχαρή εισβολή του ΔΝΤ χωρίς να χρεοκοπήσει – ενώ η επανεκλεγείσα πρόεδρος της, η οποία κατάφερε να υπερισχύσει του ενισχυόμενου από τις Η.Π.Α. σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, έχει προσφέρει πάρα πολλά στην αντιμετώπιση της φτώχειας στη χώρα της.
Η επιτυχία της αυτή, οφείλεται σε ένα πρόγραμμα επιδότησης των εισοδηματικά ασθενών οικογενειών (Bolsa Familia), το οποίο βοήθησε πάνω από 36 εκ. Βραζιλιάνους να ξεφύγουν από την εξαθλίωση – κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με το νεοφιλελεύθερο αμερικανικό δόγμα.
Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα στη Βραζιλία, ο αντίπαλος της προέδρου (Neves), ο οποίος προόριζε για υπουργό οικονομικών έναν φίλο και πρώην συνεργάτη στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο «Quantum» του G. Soros (Neto), είχε ως σύμβουλο του την εταιρία ASG  – η οποία παρείχε τις υπηρεσίες της στην πρώην υπουργό εξωτερικών των Η.Π.Α. (Albright), κατά τη διάρκεια της εισβολής και του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας το 1999.
Η κυρία Albright είναι επίσης πρόεδρος της
NDI, της σημαντικότερης μη κυβερνητικής οργάνωσης των Η.Π.Α., με στόχο τις «έγχρωμες επαναστάσεις» – την πυροδότηση δηλαδή εσωτερικών εξεγέρσεων, σε χώρες-στόχους της υπερδύναμης.
Στα πλαίσια αυτά, η αξιωματική αντιπολίτευση της Βραζιλίας είχε διαρρεύσει φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η πρόεδρος συμμετείχε σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε την πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras – τη μοναδική κρατική επιχείρηση που μπόρεσε να διασώσει η χώρα, από τη λεηλασία του ΔΝΤ
 Λίγο αργότερα, μετά την εκλογική ήττα της αντιπολίτευσης, η αμερικανική ελεγκτική εταιρεία PWC αρνήθηκε να πιστοποιήσει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της Petrobras – προκαλώντας προβλήματα στην αξιολόγηση, οπότε στη χρηματοδότηση της.
Η PWC λοιπόν που συμμετείχε στο σκάνδαλο της ασφαλιστικής AIG, η οποία ήταν στο επίκεντρο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 με τα γνωστά ασφαλιστήρια κινδύνου (CDS), έχοντας κατηγορηθεί επίσης από τη βρετανική Βουλή (2011) για την υπερχρέωση της τράπεζας Northern Rock (διασώθηκε από το κράτος), δεν θέλησε να υπογράψει τα αποτελέσματα του βραζιλιάνικου πετρελαϊκού ομίλου – για λόγους που είναι προφανείς.
Ειδικότερα, η Petrobras ανακάλυψε το 2007 ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου μπροστά από τις ακτές της Βραζιλίας – έχοντας έκτοτε δρομολογήσει έντεκα επιτυχημένες γεωτρήσεις. Υπολογίζεται πως η ποσότητα πετρελαίου υψηλής ποιότητας που υπάρχει εκεί, είναι της τάξης των 100 δις βαρελιών – μία εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα, η οποία έθεσε την εταιρεία στο στόχαστρο των δύο αμερικανικών αδελφών: της Exxon και της Chevron.
Εν τούτοις η κυβέρνηση της Βραζιλίας το 2010 υπέγραψε, με στόχο την εκμετάλλευση του πετρελαίου και όχι μόνο, τη συνεργασία της ισπανοβραζιλιάνικης ενεργειακής εταιρείας Repsol με την κρατική Sinopec, η οποία ανήκει στην Κίνα – δημιουργώντας την «Pepsol-Sinopec Brazil» και αφήνοντας εκτός τις αμερικανικές, οι οποίες έχασαν έτσι τον έλεγχο του μεγαλύτερου κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.
                          Η επανάσταση των χρωμάτων

Περαιτέρω, όταν το 2013 η Βραζιλία εισήλθε στην ομάδα των BRICS, η οποία αντιτάσσεται στην ηγεμονία των Η.Π.Α., ο αντιπρόεδρος της υπερδύναμης επισκέφθηκε την πρόεδρο της, με θέμα τις εξελίξεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. 

Συναντήθηκε επίσης με τις μεγάλες βραζιλιάνικες ενεργειακές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και με την Petrobras – χωρίς όμως θετικά αποτελέσματα.
Λίγο αργότερα έγινε γνωστή η υπόθεση κατασκοπίας από τον Snowden (NSA), η οποία συμπεριελάμβανε και τη Βραζιλία – οπότε η οργισμένη πρόεδρος της κατηγόρησε για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τον αμερικανό πρόεδρο, σε μία συνέλευση του ΟΗΕ, ακυρώνοντας μία προγραμματισμένη επίσκεψη της στην Ουάσιγκτον.

Πριν από την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προβάδισμα της προέδρου στη Βραζιλία, με ποσοστό 70%
Δύο εβδομάδες όμως αργότερα ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλη την έκταση της χώρας, από μία πολύ καλά οργανωμένη ομάδα (Movimento Passe Livre), εναντίον της αύξησης των εισιτηρίων στα ΜΜΜ, κατά 0,10 Σεντ – με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί ολόκληρη η Βραζιλία, να επικρατήσει η βία, καθώς επίσης να μειωθούν κατά 30% τα ποσοστά της προέδρου.
        ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
                       1η ANAΡTHΣH : 17 NOEMBΡIOY 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου