Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Στο Μαρούσι οι εγκαταστάσεις του ελληνικού διαστημικού συνεργατικού σχηματισμού si - Cluster!

Διεθνείς συνεργασίες για την Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία
Τις εγκαταστάσεις του ελληνικού διαστημικού συνεργατικού σχηματισμού si-Cluster στο Μαρούσι επισκέφτηκαν την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι της ισραηλινής εταιρείας αεροδιαστημικής Rafael και ο επικεφαλής του Γραφείου Προγραμμάτων Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Ούντο Μπέκερ.
Οι συναντήσεις αυτές αναμένονται να ενισχύσουν το όλο «οικοσύστημα» της αεροδιαστημικής στην Ελλάδα και την εξωστρέφειά του.
Η συνάντηση με τους εκπροσώπους της Rafael διαδέχτηκε την ελληνική αποστολή που οργανώθηκε στις αρχές του χρόνου από το si-Cluster, το Corallia και την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) στο Ισραήλ, με στόχο τη σύναψη σταθερών εμπορικών σχέσεων στον κλάδο της αεροδιαστημικής μεταξύ των δύο χωρών.
Η συνεργασία αυτή έχει πλέον ήδη μπει σε τροχιά, σύμφωνα με τις εταιρείες-μέλη του si-Cluster, ESS Prisma και Inasco, οι οποίες στη συνάντηση παρουσίασαν τα σχέδια συνεργασίας τους με τη Rafael.
Η προοπτική της συνεργασίας με τη Rafael θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων αεροδιαστημικής και την εξαγωγή τους στη διεθνή αγορά.
Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται να εξαχθεί τελικό προϊόν αεροδιαστημικής ως αποτέλεσμα συνεργασίας ελληνικών και ισραηλινών εταιρειών.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ούντο Μπέκερ, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στις νέες εγκαταστάσεις του κέντρου καινοτομίας για την αεροδιαστημική βιομηχανία στην Ελλάδα, στον χώρο α2•innohub του Αμαρουσίου.


Ο επικεφαλής του Γραφείου Προγραμμάτων Τεχνολογίας της ESA συναντήθηκε με εκπροσώπους των εταιρειών - μελών του si-Cluster: EMTech, Inasco, Geosystems, Planetek Hellas και Terra Spatium. Στη συνέχεια, παρακολούθησε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων του si-Cluster και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας αεροδιαστημικής και ενημερώθηκε για τις υπό διαμόρφωση υποδομές (incubator, R&D Lab, κλπ) του si-Cluster.
O Ούντο Μπέκερ προέτρεψε την ελληνική βιομηχανία διαστήματος να εστιάσει στη δημιουργία πέντε έως έξι πρωταθλητών- επιχειρήσεων γύρω από τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να συγκεντρωθούν οι λοιπές καινοτόμες επιχειρήσεις και τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν σημαντικές «αλυσίδες» αξίας και προϊόντα, τα οποία να απευθυνθούν στη διεθνή αγορά.
O Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) αποτελείται από περισσότερα από 30 μέλη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιχειρήσεων και νεοφυών επιχειρήσεων (startups).
Οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας του συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του ΕΣΠΑ 2007- 2013.
                               ΠΗΓΗ:www.imerisia.gr

==================================================================
      Νέα ανάθεση έργου από τον οργανισμό ESA/ESTEC

                  για το μέλος του si - Cluster EMTech

Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου:
Η EMTech ανακοινώνει με υπερηφάνεια την εκκίνηση μίας νέας ανάθεσης έργου από τον οργανισμό ESA/ESTEC, με τίτλο "Multi-Magnetometer Methods for Magnetic Dipole Modelling (AO/1-7463/13/NL/GLC)" που στοχεύει στη λήψη ενός άμεσου «στιγμιότυπου» της μαγνητικής υπογραφής ενός υπό δοκιμή εξοπλισμού – καθώς όλα τα διαστημόπλοια έχουν μονάδες ή όργανα που υπόκεινται σε μαγνητικά πεδία – και στη δημιουργία μίας προς απόδειξη του σκεπτικού σύλληψης, τελικής διάταξης πολλαπλών μαγνητομέτρων.
Η EMTech δίνει μεγάλη βαρύτητα στη συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και για το σκοπούς του έργου θα συνεργαστεί με:
το Εργαστήριο Ασυρμάτου και Επικοινωνίας Μεγάλων Αποστάσεων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που ηγείται από τον καθηγητή Χρήστο Καψάλη, και
τον καθηγητή Βασίλη Αγγελόπουλο του UCLA.
VasilisAggelopoulosΟ Βασίλης Αγγελόπουλος, κύριος ερευνητής της αποστολής THEMIS της NASA, είναι καθηγητής των επιστημών Γης και Διαστήματος και μέλος του Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Διαθέτει εικοσαετή εμπειρία στη διαστημική φυσική με έμφαση στις μαγνητοσφαιρικές διαδικασίες.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν φαινόμενα μεταφοράς στο στρώμα πλάσματος (της μαγνητόσφαιρας), ηλεκτρομαγνητικές αστάθειες στο στρώμα και στα όρια του, χαμηλής συχνότητας κύματα στην ιονόσφαιρα λόγω σωματιδιακών δεσμών, φυσική των μαγνητικών υποκαταιγίδων, τύρβη και αυτο-οργανώμενη συμπεριφορά σημείων κρίσης.
Έχει συγγράψει πάνω από 400 εργασίες στον επιστημονικό τύπο επάνω στην ανάλυση δεδομένων, τη θεωρία πλάσματος και τη φαινομενολογία του διαστημικού πλάσματος, τη διαστημική τεχνολογία, τον διαστημικό εξοπλισμό και την ανάλυση και σχεδιασμό διαστημικών αποστολών.
                           ΠΗΓΗ:www.si-cluster.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου