Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Κασταλίας επιστολή προς Δήμαρχο, για την «Πλατεία Ηρώων»

Αξιότιμε Κύριε  Δήμαρχε, ο Σύλλογός μας, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, με σεβασμό στους συμπολίτες και στις νόμιμες διαδικασίες και μακριά από κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες  (πράγμα που ορίζει άλλωστε, όπως  γνωρίζετε, αυστηρά το Καταστατικό του)  αγωνίζεται, όπως επίσης καλώς γνωρίζετε, για μια  καλύτερη ποιότητα ζωής.  
Των κατοίκων του Αμαρουσίου και ιδίως του Κέντρου του. Γιατί δεν είμαστε περαστικοί, εδώ ζούμε και θα ζούμε, και εδώ θα ζουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Στα πλαίσια των προσπαθειών μας να συμβάλουμε, όσο μπορούμε, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που άπτονται της  υγείας μας (τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής μας υγείας) - της ρύπανσης δηλαδή  παντός είδους αλλά και της ολοένα αυξανόμενης τσιμεντοποίησης της πόλης μας και της καταστροφής  του υψηλού της  πρασίνου - ασχοληθήκαμε  ιδιαίτερα, από τις αρχές  του 2009,  με τα ποικίλα προβλήματα  της πλατείας Ηρώων.
Στις 22 Ιανουαρίου 2009, ένα μήνα δηλαδή μετά την «ανάπλασή» της, ζητήσαμε, από σας προσωπικά, με επιστολή  μας  (Αρ. Πρ. 64) να προστατευτεί η ιστορική αυτή πλατεία - που, με τη φυσική ομορφιά, τη δροσιά και το οξυγόνο που χάριζαν τα αιωνόβια δένδρα της, αποτελούσε μέχρι τότε «για όλους μας  μοναδικό καταφύγιο, ακόμα  και τις πιο καυτές και πνιγηρές μέρες και ώρες του καλοκαιριού» - από την κυριαρχία των ταχυφαγείων και των σουβλατζίδικων αλλά και από την όποια καταστροφική συμπεριφορά και χρήση.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων,
ζητήσαμε να απομακρυνθεί το αντιαισθητικό, ασύμβατο προς τον ιερό αυτό χώρο και απαράδεκτο περιβαλλοντικά υπόστεγο (που κρύβει εντελώς τον ουρανό και τα δένδρα), να μην επεκταθούν τα τραπεζοκαθίσματα σε βάρος του κοινόχρηστου χώρου και να προστατευτεί η πλατεία από τη χρήση μη ενδεδειγμένων παιχνιδιών.
Εξάλλου, στις 14 Απριλίου 2010, ζητήσαμε, με έγγραφό μας (Αρ. Πρ. 107) να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να σταματήσουν επιτέλους οι βανδαλισμοί (εκρηκτικοί μηχανισμοί ισχυροί και καταστροφές οχημάτων, καταστημάτων και κατοικιών)  από «φιλάθλους», που άρχισαν από τον Αύγουστο ήδη του 2005 - όταν εγκαταστάθηκαν στην πλατεία Ηρώων τα Γραφεία του Συνδέσμου «Φίλαθλοι του Παναθηναϊκού - Βόρεια Προάστια» - και έχουν δημιουργήσει κλίμα τρόμου όχι μόνο στη συγκεκριμένη πλατεία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου του Αμαρουσίου.
Tην αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της πλατείας Ηρώων, το οξύτατο πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζει και την ανάγκη εμπλουτισμού της σε χώμα (όχι πλάκες) και υψηλό πράσινο, τα έχουμε από τότε επανειλημμένα επισημάνει, στις συναντήσεις μας με σας, προσωπικά,  και με άλλους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, στο Δημοτικό Συμβούλιο, με δημοσιεύματά μας στον τοπικό τύπο.
Καθώς όμως αναλάβατε πρόσφατα τα καθήκοντά σας, ως νέα Δημοτική Αρχή, θεωρήσαμε σκόπιμο να επανέλθουμε, επισημαίνοντας παράλληλα και κάποια νέα προβλήματα.
Ζητάμε λοιπόν, για άλλη μια φορά
1.Να απομακρυνθεί επιτέλους το παράνομο αυτό στέγαστρο   που, εκτός των άλλων,  λειτουργεί σαν ηχείο, δημιουργώντας έντονο θόρυβο.  Στην οροφή του άλλωστε, αυτή τη στιγμή, υπάρχει στρώμα από πευκοβελόνες και κουκουνάρες, πράγμα που προφανώς δημιουργεί  κίνδυνο σοβαρό για πυρκαγιά.
2.Να ληφθεί επιτέλους μέριμνα για το οξύτατο πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της συγκεκριμένης πλατείας.
3.Να γίνει εκ νέου ανάπλαση της πλατείας , φιλική αυτή τη φορά προς τους κατοίκους του Κέντρου και τους λοιπούς δημότες της πόλης μας. Με περισσότερο χώμα δηλαδή και λιγότερο τσιμέντο, με περισσότερο πράσινο  (θάμνους και δένδρα κυρίως) και λιγότερες πλάκες. Όσο για τους υπάρχοντες γυαλιστερούς γρανίτες επισημαίνουμε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι.
Επισημαίνουμε επίσης ότι:
1.Στην πλατεία υπάρχουν δύο δένδρα που έχουν μεγάλη κλίση και υπάρχει κίνδυνος σε σφοδρή ανεμοθύελλα να πέσουν. Το ένα είναι πολύ επικίνδυνο και το άλλο χρειάζεται οπωσδήποτε στήριξη. (Το πρόβλημα  αυτό το έχει αναφέρει σε τρία e-mail του ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου κ. Χ. Παπαζλιώτης την 8.3.2014, 8.4.2014 και 13.6.2014, με συνημμένες φωτογραφίες)
2.- Ένα πεύκο ξεράθηκε (γιατί άραγε ;) και, έτσι, προστίθεται σε άλλα τρία πεύκα που τα τελευταία 5 με 6 χρόνια κόπηκαν για διαφόρους λόγους.(Πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε γιατί δεν αντικαταστάθηκαν τα δένδρα αυτά με άλλα δένδρα).
3.Επί της πλατείας Ηρώων  (επί της οδού Αρκαδίου 6  συγκεκριμένα) υπάρχει εγκαταλειμμένη, από δεκαετίες, παλαιά οικία, η οποία λέγεται  ότι ανήκει στο Δήμο. Στο παρελθόν, το καλοκαίρι, τα ξεραμένα αγριόχορτα της αυλής καθαρίζονταν, προφανώς από υπαλλήλους του Δήμου , πράγμα που εφέτος  δυστυχώς δεν έγινε . Πέραν της αντιαισθητικής εικόνας και της εγκατάλειψης, ενίοτε εισέρχονται στο οίκημα νεαρά άτομα. Αν καταρρεύσει, με παιδιά μέσα, θα θρηνήσουμε θύματα, ενώ υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς από τα ξερόχορτα της αυλής του. (Και αυτό το πρόβλημα , σας το έχει αναφέρει ο Γεν. Γραμματέας μας, σε μακροσκελές e-mail   του, την 3.8.2012,  μαζί με άλλα θέματα που έθιγε). Ζητάμε να γίνει καθαρισμός της οικίας αυτής και  περίφραξη.
4.Η πλατεία ολόκληρη είναι «διακοσμημένη» με συνθήματα, ύβρεις και παντοειδή σύμβολα. Ζητάμε να καθαριστεί  απ’ αυτά η πλατεία και να ληφθεί μέριμνα να σταματήσει η παντοειδής  ρύπανση που υφίσταται.
5.Μετά την κατασκευή του ειδικού στίβου για  skateboards, σε χώρο παραπλεύρως του ΟΑΚΑ, δεν εμφανίστηκαν, για κάποιο διάστημα,  skaters στην πλατεία, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα η πλατεία να γεμίσει με μικρά παιδιά. Από τα μέσα Ιουλίου όμως επανεμφανίστηκαν κάποιοι, που, αν και λίγοι, ενοχλούν, με το θόρυβο που δημιουργούν, τους περιοίκους και, το κυριότερο, η ανάμειξή τους με τα μικρά παιδιά αποτελεί κίνδυνο τραυματισμού κάποιου απ’ αυτά. Ζητάμε λοιπόν να τοποθετηθεί πινακίδα που να ενημερώνει για τη  διαμόρφωση του ειδικού στίβου  και να κατευθύνει σ’ αυτόν (με τη συνδρομή ίσως υπαλλήλου του Δήμου μας) τους θιασώτες του συγκεκριμένου αθλήματος.
Ελπίζουμε, κύριε Δήμαρχε, την ενημέρωση αυτή και τα αιτήματά μας  να τα λάβετε, αυτή τη φορά, σοβαρά υπόψη. Εμείς πάντως είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε, όσο μπορούμε, στην υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, που εξάλλου δεν έχουν οικονομικό κόστος ιδιαίτερο.
                                                   Για το Δ. Σ.
                              Η Πρόεδρος                                           Ο Γ. Γραμματέας
                       Δήμητρα Κρεκούκια                                  Χρήστος Παπαζλιώτης
Η επιστολή αυτή επιδόθηκε  στο Δήμο Αμαρουσίου στις 17/9/2014 και έλαβε τον υπ’αριθμ:056350  αριθμό Πρωτοκόλλου.
            ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΕΝΤΡΟΥ  ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
                                                     «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
                                   Χατζηαντωνίου 13,   Μαρούσι 151 24,    
                          Τηλ. 2108064848,     email: pl_kastalia@yahoo.gr 
                                                      
                                                 Θερμά συλλυπητήρια
Στην οικογένεια του διακεκριμένου δικηγόρου  και ιδιαίτερα μαχητικού  μέλους του Συλλόγου μας  Παναγιώτη Βαρελά , που, τα ξημερώματα της Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου , έφυγε από κοντά μας, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου