Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στους «Σταθμούς Ελέγχου Σπόρων»

για ανέγερση σχολικών κτιρίων από το Δήμο Αμαρουσίου
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στους Σταθμούς Ελέγχου Σπόρων και Αγενούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Αμαρουσίου για την κατασκευή σχολικού κτιρίου κατεδαφίζοντας τις εγκαταστάσεις των εργαστηρίων τους.
Από δηλώσεις του προϊσταμένου του Σταθμού Ελέγχου Σπόρων, κ. Παπαχρήστου, προκύπτει ότι «οι έλεγχοι που κάνουν τα 7 εργαστήρια των σταθμών είναι πολύ σημαντικοί και σε περίπτωση που κατεδαφιστούν τα κτίρια των εργαστηρίων, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει η μετεγκατάστασή τους σε άλλα γιατί θα πρέπει να διαπιστευτούν ξανά, κάτι που είναι πολύ χρονοβόρο».
Περιγράφοντας δε το πρόβλημα στην ιστοσελίδα «www.agrotypos.gr», γνωστοποίησε ότι «από την έκταση των περίπου 16 στρεμμάτων, στην οποία βρίσκονται τα εργαστήρια, παραχωρήθηκε για τη δημιουργία σχολικών κτιρίων στο Δήμο Αμαρουσίου οικόπεδο έκτασης 7.800 τετραγωνικών μέτρων από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), λίγο πριν «απορροφηθεί» από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κατά περίεργο τρόπο στην έκταση που παραχωρήθηκε βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Σταθμού Ελέγχου Σπόρων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γκρεμιστούν τα εργαστήρια για να ανεγερθούν τα σχολικά κτίρια. Ο Δήμος θα μπορούσε να φτιάξει σχολεία σε άλλες εκτάσεις και όχι να γκρεμίσει αυτά τα εργαστήρια με τον πανάκριβο εξοπλισμό».

Απαντώντας δε στο ερώτημα εάν και κατά πόσον είναι σημαντική  η λειτουργία του Σταθμού και των εργαστηρίων του, υποστήριξε ότι ο «Σταθμός Ελέγχου Σπόρων ιδρύθηκε το 1938 ως«Ειδικός Κρατικός Σταθμός Δοκιμών και Ελέγχου Σπόρων» και λειτουργεί έκτοτε συνεχώς. Είναι Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει έδρα στο Μαρούσι και έχει περιοχή ευθύνης όλη τη χώρα.
Η δραστηριότητά του καλύπτει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των παραγόμενων και διακινούμενων στη χώρα σπόρων καθώς και την έκδοση Διεθνών Πιστοποιητικών (εργαστηριακών αναλύσεων σπόρων) ISTA με την εξουσιοδότηση της Διεθνούς Ένωσης Αναλυτών Σπόρων (International Seed Testing Association) της οποίας είναι μέλος. Στα κτίρια στεγάζονται 7 εργαστήρια, από τα οποία τα 5 έχουν παγκόσμια πιστοποίηση για τους ελέγχους που διενεργούν, καθώς και ένα εργαστήριο βιοτεχνολογίας ελέγχου προσμίξεων, δηλαδή των γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Ο Σταθμός είναι αμιγώς ελεγκτική Υπηρεσία. Αν σταματήσουν αν εκδίδονται αυτά τα πιστοποιητικά τότε θα σταματήσουν οι εξαγωγές πολλαπλασιαστικού υλικού. Επίσης θα σταματήσει και ο έλεγχος των ΚΕΠΥΕΛ».
Ο προϊστάμενος του Σταθμού Ελέγχου Σπόρων, κ. Παπαχρήστου υποστήριξε ότι δεν είναι καθόλου εύκολη  η μετεγκατάσταση των εργαστηρίων. «Τα εργαστήρια, είπε, είναι τα μοναδικά στη χώρα μας που διαπιστευμένα για τον έλεγχο ποιότητας των σπόρων σε εθνικό επίπεδο και της έκδοσης των σχετικών πιστοποιητικών ποιότητας, σύμφωνα με το πρότυπο ποιότητας ISTA version 4. Για να γίνει νέα διαπίστευση θα χρειαστούν πολλά χρόνια. Και θα ήθελα να σας επισημάνω ότι στο Σταθμό λειτουργεί και το Εργαστήριο Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών που ελέγχει το πολλαπλασιαστικό υλικό. Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσουν και αυτοί οι έλεγχοι» .
Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου σήμερα σε αυτά τα Εργαστήρια εργάζονται 17 άτομα από τα 30  που εργάζονταν πριν λίγα χρόνια...
«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, υπολειτουργούμε σε μία στιγμή μάλιστα όπου
 στη χώρα μας διπλασιάζονται οι έλεγχοι συμβατικών σπόρων για την παρουσία προσμείξεων με γενετικά τροποποιημένους σπόρους» .

                                                  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τράπεζες σπόρων με το DNA της Ελληνικής φύσης
============================
Αυξάνονται οι έλεγχοι σε σπόρους
 για παρουσία «μεταλλαγμένων»
===========================
Βορά στις πολυεθνικές το εμπόριο σπόρων!!!
===========================
«Όχι στον έλεγχο των σπόρων από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις»
=======================================
Μέθοδοι διατήρησης της φυτικής ποικιλότητας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου