Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Αναδιοργανώνεται η «Γεωργική Βιβλιοθήκη», από τους «Φίλους του Δάσους Συγγρού» & το «ΙΓΕ»

Ετοιμο να πάρει σάρκα και οστά, το πιο μεγάλο όνειρο των ανθρώπων του Συλλόγου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» που δεν είναι άλλο από μια «Πρότυπη Γεωργική Βιβλιοθήκη».
Η βιβλιοθήκη αρχίζει πλέον να δημιουργείται στο Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το «ΙΓΕ».
Ως σκοπό έχει, τονίζουν σε σχετική ανάρτησή τους οι «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα του «ΙΓΕ»... ενώ σε επικουρικό πλαίσιο, θα μπορούσε να γίνει μέρος ακόμα των πολιτιστικών υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να εξυπηρετεί (δευτερευόντως πάντα) γενικότερες ανάγκες παιδείας και πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή…


Ηδη όπως επισημαίνουν, από το 2003  είχαν προτείνει τη δημιουργία μιας πρότυπης Γεωργικής Βιβλιοθήκης στη «Βίλλα Συγγρού» κατά τα πρότυπα της «Γενναδείου Βιβλιοθήκης» στην Αθήνα.
Η πρότασή τους είχε βασισθεί στη βούληση της Ιφιγένειας Συγγρού, στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου, και βεβαίως, στις ήδη υπάρχουσες εκπαιδευτικές δράσεις του «ΙΓΕ», στις οποίες μία βιβλιοθήκη θα λειτουργούσε συμπληρωματικά και ενισχυτικά, διότι, ως γνωστόν, η αποκατάσταση της «Επαύλεως Συγγρού» έχει ενταχθεί, από το Νοέμβριο του 2004, επί Υπουργού Γεωργίας  Τσιτουρίδη, στο Γ’ ΚΠΣ.
Σημαντικό ρόλο στο να λάβουν αυτή τους την απόφαση, σημειώνουν «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», διαδραμάτισε η μετακόμισή τους από τα παλιά γραφεία, στον Πύργο Συγγρού.

Εκεί όπως υποστηρίζουν, τους δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουν τον όγκο των βιβλίων που υπήρχαν, τα οποία έφεραν και στίβαξαν σε δύο μεγάλα δωμάτια.
«Με τον καιρό, λένε, οι άνθρωποι του «ΙΓΕ» προσπαθούσαν να τα τοποθετήσουν στα ράφια, αλλά ήταν ένα έργο πάνω από τις δυνάμεις τους.
Καθώς η αναδιοργάνωση - αναγέννηση της «Γεωργικής Βιβλιοθήκης» μας κίνησε εξ’ αρχής το ενδιαφέρον, είχαμε συνεχώς στο νου πώς αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Στις αρχές Ιουνίου συναντηθήκαμε με τους ανθρώπους τους Ινστιτούτου και διερευνήσαμε την περίπτωση να υποστηριχθεί το έργο αναδιοργάνωσης της Βιβλιοθήκης από το Σύλλογο μας.
Η παντελής απουσία πιστώσεων για τη Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα βασικό και ουσιαστικό πρόβλημα. Αποφασίστηκε λοιπόν η προσπάθεια να υποστηριχθεί από τους «Φίλους του Δάσους» τόσο με ώρες εθελοντικής εργασίας στο τομέα της οργάνωσης, ταξινόμησης και καταλογογράφησης, όσο και με οικονομική υποστήριξη και προσπάθεια ανεύρεσης πόρων από χορηγούς.
Ο πυρήνας της σημερινής βιβλιοθήκης αποτελείται απότις εκδόσεις της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας...»


                   ΠΗΓΗ:dasosygrou.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου