Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Δήμαρχοι: «No pasarán»

 «Φωτιές» ανάβουν στην Αυτοδιοίκηση οι επικείμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις Ν.Π., οι οποίες θεωρούνται ως προοίμιο απολύσεων.  Βαρύ κλίμα και στα Βόρεια Προάστια, με τους αιρετούς να υποστηρίζουν ότι «δεν αντέχουμε άλλες περικοπές».

Αναβρασμός επικρατεί για μια ακόμη φορά στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοί-κησης μετά το έγγραφο - «φωτιά» του υπουργείου Εσωτερικών, που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα και με το οποίο ζητά από τους δήμους αναλυτική καταγραφή των Νομικών Προσώπων, καθώς και απογραφή «εξπρές» του προσωπικού που απασχολούν, με τα στοιχεία να πρέπει να έχουν σταλεί ως τις 31 Μαΐου.
 Η κίνηση του υπουργείου θεωρείται από τους αυτοδιοικητικούς ως προοίμιο απολύσεων δημοτικών υπαλλήλων, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, η νέα απογραφή θα συμβάλλει στον προγραμματισμό για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), από όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα αποτελέσει ένα μεγάλο ποσοστό για τις 25.000 διαθεσιμότητες και τις 4.000 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του έτους. Κάτι που, όπως αναφέρουν, ανοίγει ευθέως τον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων των δημοτικών υπηρεσιών.
                                                         Νέα απογραφή
Συγκεκριμένα, ζητείται από τους δήμους να καταγραφούν μόνιμοι υπάλληλοι ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και αντίστοιχα οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Παρουσιάζεται, τέλος, ο αριθμός των έμμισθων δικηγόρων που απασχολούνται στα Νομικά Πρόσωπα, το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης, αλλά και το ποσό αυτής που αποδίδεται στον φορέα, μετά τις περικοπές που έχουν επιβληθεί.
Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το μεγαλύτερο μέρος των ΟΤΑ θα ενταχθεί στο δεύτερο πακέτο αξιολογήσεων των δομών που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται τα νέα οργανογράμματα 13 Δήμων μέχρι τα μέσα Ιουνίου, μετά από εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
 Οι πλεονάζοντες εργαζόμενοι που θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα και τις καταργήσεις των Νομικών Προσώπων των Δήμων, οι οποίοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για ένα έτος, με στόχο να μετακινηθούν, ενώ όσοι διαθέτουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και καταργηθούν οι θέσεις εργασίας τους, θα απολυθούν.
Το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει την ανάγκη να συμπληρωθούν άμεσα τα στοιχεία από τους δήμους και ζητά να αποσταλούν ακόμα και στις κεντρικές υπηρεσίες, προκειμένου να ενημερωθεί η βάση δεδομένων...
Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
 • Pεπορτάζ:  Γιώργος Κανελλόπουλος, Αμάλθεια Καραλή & Μαρία Εργατούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου