Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Στο συνέδριο της Aμερικανο-Eβραϊκής Επιτροπής ο ABRAHAMόπουλος

Σύντομη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος,ο οποίος ήταν κύριος ομιλητής στο ετήσιο φόρουμ της Αμερικανό-Εβραϊκής Επιτροπής στην Ουάσιγκτον.
«Δεν θα επιτρέψουμε να εξαπλωθεί το μίσος και ο ρατσισμός», διαβεβαίωσε τους Αμερικανο-Εβραίους, ο «Ελληνας» υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στο συνέδριο της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (AJC) που γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον. 
«Βρίσκομαι εδώ απόψε εκπροσωπώντας ένα έθνος που μοιράζεται τις ίδιες αξίες και αρχές με τον Εβραϊκό λαό, αρχές που έχουν ως αφετηρία την κοινή μας πολιτιστική και ιστορική καταγωγή. Δύο αρχαίοι λαοί που επί πάνω από 3 χιλιάδες χρόνια συναντώνται σε ολόκληρο το κόσμο, όπου αναπτύσσεται το εμπόριο, τα γράμματα, οι τέχνες και οι επιστήμες, όπου δημιουργείται πολιτισμός», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος στην ομιλία του και πρόσθεσε «έρχομαι ως αγγελιοφόρος φιλίας και αλληλεγγύης».

Περιγράφοντας την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε σε προκλήσεις που όπως είπε «γεννούν πολιτικές δυνάμεις που εξευτελίζουν τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές μας παραδόσεις».
  Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην αντισημιτική φρασεολογία που χρησιμοποιείται τελευταία στην Ελλάδα από παρατάξεις όπως η Χρυσή Αυγή, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι
 «Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει στο μίσος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί. Το μίσος θα αντιμετωπιστεί και θα εξουδετερωθεί» και πρόσθεσε ότι τέτοια φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Για τις νέες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τέτοιες προσπάθειες έχουν την «πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας» γιατί όπως είπε «η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι οι πλέον σταθερές και ώριμες δημοκρατίες στη περιοχή. Μας ενώνουν οι κοινές μας προσπάθειες για συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και για την ασφάλεια και σταθερότητα στη περιοχή».
Τέλος, ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα να ανοικοδομήσει την οικονομία της και τόνισε ότι κοινοπραξίες Αμερικανικών, Ισραηλινών και Ελληνικών εταιρειών θα μπορούσαν να αποφέρουν κέρδη σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, της αμυντικής βιομηχανίας, της Γεωργίας και φυσικά της ενέργειας. Σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το Φθινόπωρο αναμένονται έως και 20 διμερείς συμφωνίες Ελλάδας-Ισραήλ στους εν λόγω τομείς.
Κατά την διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του στις ΗΠΑ, εκτός από την Αμερικανό-Εβραϊκή κοινότητα, ο κ. Αβραμόπουλος είχε επίσης επαφές με παράγοντες της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας και με μέλη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα που αυτή την εβδομάδα πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριο της εδώ στην Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου