Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

«Εγγραφές νηπίων & προνηπίων στα Νηπιαγωγεία της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας»

Με αφορμή  προφορικές εντολές της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας αναφορικά με τις εγγραφές νηπίων & προνηπίων  στα Νηπιαγωγεία της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας & συγκεκριμένα στο 3ο & 4ο Νηπιαγωγεία Πεύκης, το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου επισημαίνει τα ακόλουθα:
Η εγγραφή των νηπίων και προνηπίων στα νηπιαγωγεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών του ελληνικού λαού και μάλιστα προβλέπεται και από το νόμο 1566/1985.
Η υποχρεωτική εγγραφή και φοίτηση των νηπίων για ένα χρόνο στα  δημόσια νηπιαγωγεία δεν αναιρεί την υποχρέωση της πολιτείας να προσφέρει δωρεάν προσχολική αγωγή και στα προνήπια, αφού υπάρχουν οι προϋποθέσεις (κτήρια και διδακτικό προσωπικό), πόσο μάλλον όταν η καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου μας.
Παρ’ όλα αυτά η Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας, μέσω προφορικών εντολών, υπέδειξε στις Προϊστάμενες των 3ου & 4ου Νηπιαγωγείων Πεύκης (γειτνιάζοντα Νηπιαγωγεία) την ουσιαστική κατάργηση ενός τμήματος του κλασικού Νηπιαγωγείου λόγω έλλειψης εγγραφών νηπίων, χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός των προνηπίων  που έχουν ήδη εγγραφεί και χωρίς καν να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγραφών, με στόχο την άθροιση των νηπίων και το στοίβαγμά τους σε ένα τμήμα κλασικού Νηπιαγωγείου και την εξοικονόμηση μιας θέσης Νηπιαγωγού.
 Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στις πρακτικές της διοίκησης της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας να επιβάλλει τις μνημονιακού χαρακτήρα περικοπές της κυβέρνησης και στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στο χώρο της Δημόσιας προσχολικής Αγωγής.


Οι ευθύνες του ΥΠΑΙΘΠΑ και της διοίκησης της εκπαίδευσης αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης Νηπιαγωγών είναι τεράστιες, αφού οι μηδενικοί μόνιμοι διορισμοί και οι ελάχιστοι διορισμοί αναπληρωτών, αλλά και το κλείσιμο της Β΄ Αθήνας για μεταθέσεις νηπιαγωγών από άλλα ΠΥΣΠΕ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην  αύξηση του αριθμού των νηπίων ανά νηπιαγωγό στο ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας, στην έξωση εκατοντάδων προνηπίων από τα νηπιαγωγεία και στις υποχρεωτικές μετακινήσεις νηπιαγωγών εντός του ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας για την κάλυψη των αναγκών των νηπιαγωγείων της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας.
Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αθήνας καλεί τη Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας και το ΥΠΑΙΘΠΑ να σταματήσει τις πιέσεις προς τις Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων αναφορικά με τις εγγραφές των νηπίων και προνηπίων προασπίζοντας το δικαίωμα των παιδιών του ελληνικού λαού για παροχή από την πολιτεία δίχρονης δωρεάν δημόσιας προσχολικής αγωγής.
Τα νήπια και προνήπια είναι παιδικές ανθρώπινες ψυχές και όχι αριθμοί  και αντικείμενα για να μεταφέρονται και να στοιβάζονται με στόχο όχι την επίτευξη του μέγιστου της ποιότητας της παρεχόμενης προς αυτά εκπαίδευσης, αλλά της εξοικονόμησης πόρων και διδακτικού προσωπικού.
Καλούμε τις συναδέλφους νηπιαγωγούς να μην αποδέχονται προφορικές εντολές της διοίκησης της εκπ/σης, αναφορικά με το θέμα των εγγραφών νηπίων και προνηπίων στα νηπιαγωγεία, αλλά να ζητούν εγγράφως τις εντολές της διοίκησης.
 Διεκδικούμε τον άμεσο διορισμό (μόνιμων) εκπαιδευτικών – νηπιαγωγών και την πρόσληψη ικανού αριθμού αναπληρωτών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των οικογενειών των εργαζομένων για προσχολικής αγωγή των παιδιών τους νηπίων και προνηπίων.
Καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να πάρει άμεσα θέση επί του θέματος και να επιληφθεί, ώστε να αποτραπεί η έξωση των προνηπίων από τα Νηπιαγωγεία και να διασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός στις προσλήψεις των νηπιαγωγών για την εύρυθμη λειτουργία των νηπιαγωγείων της χώρας.

Καλούμε τις Ενώσεις Γονέων των Δήμων της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μαζί να διεκδικήσουμε την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με κάλυψη όλων των νηπίων και προνηπίων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και περικοπές.  










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου