Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Γ. Πατούλης: «Πυλώνας της υγείας η σωστή διατροφή»

«Παιδική Παχυσαρκία:μία σύγχρονη απειλή»
Στην αξία της ισορροπημένης διατροφής για την οικοδόμηση της καλής υγείας,  ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της ζωής του ανθρώπου, καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Αμαρουσίου για την προαγωγή της παιδικής υγείας και της έγκυρης ενημέρωσης των γονιών, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. 
Γιώργος Πατούλης στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου και το Τμήμα Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, την οποία παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, γονείς και κάτοικοι της πόλης του Αμαρουσίου, καθώς και σπουδαστές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
«Η σωστή διατροφή είναι ο πυλώνας της υγείας και για να την εξασφαλίσει κανείς δεν χρειάζεται παρά να γνωρίζει και να ακολουθεί απλές συμβουλές. Θέλουμε τα παιδιά, το μέλλον της κοινωνίας μας να μεγαλώνουν με υγεία και προς αυτή τη κατεύθυνση λειτουργούμε αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη ευκαιρία, αναγνωρίζοντας το σημαντικότατο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προαγωγή της υγείας του τοπικού πληθυσμού», υπογράμμισε ο Δήμαρχος κος Γιώργος Πατούλης.

 Αναφερόμενος στην πρωτοποριακή δράση την E.P.H.E. «EPODE for the Promotion of Health Equity), που εγκαινίασε πρόσφατα ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Γεωπονικό Παν/μιο και η οποία βρίσκεται υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού προγράμματος «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ» και αφορά την παιδική παχυσαρκία, ο κος Πατούλης σημείωσε ότι «με τη συμμετοχή μας σε αυτό το μοναδικό για τα δεδομένα της χώρα μας πρόγραμμα σκοπός μας είναι με τη  συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητα και των γονέων να βελτιώσουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας και να συμβάλουμε στη μείωση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα σε επίπεδο διατροφής και φυσικής δραστηριότητες».                        
 Ειδική αναφορά έκανε επίσης στο σύνολο των πρωτοβουλιών και των δράσεων, αλλά και των συμμετοχών του Δήμου Αμαρουσίου σε προγράμματα πρόληψης για την υγεία των παιδιών και τη σωστή διατροφή τους.            
Μεταξύ αυτών είναι το πρόγραμμα ελέγχου της υγείας των μαθητών, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας. Μέσα από το πρόγραμμα, το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων καθιερώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έκδοση «Κάρτας Υγείας Μαθητή», που περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια ιατρική παρακολούθηση του παιδιού κατά τη φοίτησή του στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο.
Επίσης το πρόγραμμα δημιουργίας σχολικών λαχανόκηπων, το πρόγραμμα «Παιδειατροφή»για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά, το υγιεινό πιστοποιημένης ποιότητας διατροφικό πρόγραμμα για τα παιδιά των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, το πρόγραμμα «Σπιτική Κουζίνα» και δεκάδες εκστρατείες σε θέματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την υγιεινή διατροφή σε κάθε φάση της ζωής του ανθρώπου.
Παράλληλα μέσα από τα προγράμματα του Τμήματος Αθλητισμού του Δήμου δίνεται η ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά να ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες.                     
«Είμαι βέβαιος - υπογράμμισε – ότι πρωτοβουλίες όπως η σημερινή συμβάλουν στην κατεύθυνση της υιοθέτησης ορθών διατροφικών προτύπων από μέρους των γονέων, η συμμετοχή των οποίων είναι καθοριστικής σημασίας στη συμπεριφορά απέναντι στην τροφή που θα υιοθετήσουν τα παιδιά μας» κατέληξε ο κος Πατούλης.
Στην εκδήλωση, o Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Τμήματος Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου κος Γρηγόρης Ρίσβας παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Τμήμα Διαιτολογίας του Κολλεγίου σε Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου.
Επίσης, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Παν/μίου κος Γιάννης Μανιός ανέπτυξε το ρόλο της οικογένειας και του σχολείου στη έγκαιρη πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ακαδημαϊκός, Διευθυντής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου κος Δημήτρης Διαμαντής.            

Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, το οποίο παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση και υπέβαλε σειρά ερωτημάτων προς τους ομιλητές.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης και εκ μέρους του Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α. η κα Κάβουρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου