Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

«ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ»:Διαδοχικές εκδηλώσεις σε 15 & 16ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου

Τους στόχους της πρωτοποριακής δράσης EPHE που ξεκινά ο Δήμος Αμαρουσίου στο 15ο και 16ο Δημοτικό Σχολείο κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα παρουσίασε στους γονείς ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης
Η φιλοσοφία της πρωτοποριακής δράσης EPHE (EPODE for the Promotion of Health Equity) του ευρωπαϊκού προγράμματος «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ» που αφορά στην προώθηση της ισότητας στον τομέα Υγείας και στη βελτίωση των συμπεριφορών που σχετίζονται με τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα των οικογενειών των συμμετεχόντων σχολείων, και υλοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποκλειστικά στη χώρα μας και σε πιλοτικό επίπεδο στο Δήμο Αμαρουσίου, παρουσιάστηκε σε διαδοχικές εκδηλώσεις στο 15ο και στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου με τη συμμετοχή πλήθους γονέων. Τις ενημερωτικές συναντήσεις χαιρέτισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος κατέθεσε τη σπουδαιότητα του προγράμματος για την ορθή παιδική ανάπτυξη και τη μετέπειτα ζωή αλλά και τη σημαντική συμβολή των δασκάλων και των γονιών στην υιοθέτηση των σωστών διατροφικών συνηθειών από μέρους των παιδιών.


Απευθυνόμενος στους γονείς των παιδιών της Α’ & της Β’ τάξης του 15ου και 16ου Δημοτικού Σχολείου που συμμετέχουν στη δράση με τίτλο: «Η διατροφική συνήθεια των παιδιών μας σημαίνει Υγεία», ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, έκανε λόγο για μία ακόμη καινοτόμο πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Δήμος στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης για την Υγεία του παιδιού. 
«Είναι ιδιαίτερα τιμητική η επιλογή του Δήμου μας, του μοναδικού στη χώρα, που συμμετέχει στο πρόγραμμα εκπροσωπώντας την Ελλάδα ανάμεσα σε συνολικά επτά χώρες. Η επιλογή των σχολείων έγινε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων όπως αυτά ορίζονται από το πρόγραμμα, και στόχος είναι με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων να βελτιώσουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας και να συμβάλουμε στη μείωση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στον τομέα της Υγείας και συγκεκριμένα σε επίπεδο διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Η «διατροφική συνήθεια» των παιδιών μας αποτελεί υπόθεση όλων μας γιατί η σωστή διατροφική συμπεριφορά από τα πρώτα στάδια της ζωής του ανθρώπου του εξασφαλίζει την καλή Υγεία στη μετέπειτα ζωή».
Ο Δήμαρχος κ. Πατούλης, αναφερόμενος στη σημασία της πρόληψης έναντι της θεραπείας αλλά και στον καθρέπτη που αποτελούν για την Υγεία ή τη μη Υγεία των παιδιών μας οι επιλογές των τροφών που τους δίνουμε  για να καταναλώσουν, σημείωσε: «πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να μην παρομοιάζουν τον εαυτό τους με κάδο απορριμμάτων αλλά να τον προστατεύουν, και να τα αποτρέπουμε από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Είμαι βέβαιος ότι η καλή συνεργασία με τους υπεύθυνους του προγράμματος θα βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα».
Αναφορά έκανε ο κ. Πατούλης, και στους λαχανόκηπους που έχει δημιουργήσει ο Δήμος σε αρκετά σχολεία σε μία προσπάθεια τα παιδιά μέσα από μία βιωματική προσέγγιση να γνωρίσουν τα βότανα και τα κηπευτικά της ελληνικής γης και να τα εντάξουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.
Τη φιλοσοφία του προγράμματος, τους βασικούς του άξονες και τον ορίζοντα ολοκλήρωσης καθεμίας από τις τέσσερις ενότητες στις οποίες εστιάζουν οι δράσεις του – κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, λιγότερος καθιστικός τρόπος ζωής, περισσότερος και καλύτερος ύπνος, κατανάλωση νερού- παρουσίασε η συνεργάτης του προγράμματος Τίνα Βούλγαρη, Project Coordinator «EPHE – ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ».
Το πρόγραμμα, μετά την ολοκλήρωση του προπαρασκευαστικού σταδίου και τη διανομή των ερωτηματολογίων στους γονείς κατά την επίσημη παρουσίαση, ξεκινά επίσημα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Θα διαρκέσει τρία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο προβλέπεται στενή συνεργασία της τοπικής ομάδας του Δήμου με τους διευθυντές, το εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του κάθε σχολείου που συμμετέχει, οπότε και θα πραγματοποιηθούν σειρά από βιωματικές δράσεις με στόχο την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και τη βελτίωση των συμπεριφορών που σχετίζονται με τη διατροφή και την άσκηση.
Ανά έτος θα συμπληρώνεται και ένα νέο ερωτηματολόγιο και με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2015 θα γίνει και η αξιολόγηση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.
 Ο επιστημονικός συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Οικονομίας παρουσίασε το «Επιστημονικό Πλαίσιο & Διαδικασία Αξιολόγησης», ο οποίος παρείχε τις απαραίτητες διευκρινίσεις στους γονείς και απάντησε στα ερωτήματά τους.
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν, επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Καρλαύτης, Ρένα Χαλιώτη, Αθανάσιος Βελής, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Κώστας Νταλούκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου