Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η αξιοποίηση της ..." διαφάνειας"


Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Αμαρουσίου, με διαδικασίες που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της πόλης, αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Τις αρχές αυτές υπηρετεί με συνέπεια η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης της ΑΘΜΟΝΟΝ Α.Ε., να προχωρήσει στην ενοικίαση κτιρίου ιδιοκτησίας της , που βρίσκεται επί της οδού Ολυμπίας, σε ξενοδοχειακή επιχείρηση που ήδη δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια με επιτυχία στο Μαρούσι.
Ως Διοίκηση σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη που διατυπώνει για το συγκεκριμένο ζήτημα η δημοτική παράταξη ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να αναδείξουμε την ανακρίβεια των επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί, για να υποστηρίξει αυτή τη διαφορετική άποψη.
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουμε τα παρακάτω, τα οποία άλλωστε ειπώθηκαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν ετέθη το συγκεκριμένο ζήτημα:
Πρώτον, δεν απαγορεύεται να εκμισθωθεί το συγκεκριμένο κτίριο για χρήση ξενώνων φιλοξενίας. Αντίθετα, στη συγκεκριμένη περιοχή και στον ίδιο χώρο λειτουργεί ήδη ξενώνας φιλοξενίας, σε ακίνητο που εφάπτεται με το κτίριο που ενοικιάζουμε. Η λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας δεν έχει επιβαρύνει την περιοχή, όπως ισχυρίζονται οι της παράταξης ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ, αλλά αντίθετα την έχει αναβαθμίσει. Με την επέκταση μάλιστα της ήδη λειτουργούσας επιχείρησης στο κτίριο που αποφάσισε η ΑΘΜΟΝΟΝ να εκμισθώσει, η περιοχή θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Κάτι που δεν θα συνέβαινε αν το συγκεκριμένο κτίριο παρέμενε κλειστό κι ανεκμετάλλευτο, ή αν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από έτερο επενδυτή που είχε κατά νου να αναπτύξει διαφορετικές χρήσεις.

Δεύτερον, το μίσθωμα των 7.000 ευρώ που συμφωνήθηκε μεταξύ της ΑΘΜΟΝΟΝ και των νέων ενοικιαστών του κτιρίου, είναι συμφέρον και δεν είναι υπερβολικά χαμηλό, όπως ισχυρίζεται η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης. Είναι ένα τίμημα που ανταποκρίνεται στις σημερινές ισχύουσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων. Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι στο πρόσφατο παρελθόν η ΑΘΜΟΝΟΝ διενήργησε για την εκμίσθωση του συγκεκριμένου κτιρίου τρεις δημόσιους διαγωνισμούς, με όρους διαφάνειας που προβλέπονται για νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου , με δημοσιεύσεις σε εφημερίδες. Οι διαγωνισμοί αυτοί κηρύχθηκαν όλοι άγονοι, λόγω μη συμμετοχής ενδιαφερομένων (σχετικές αποφάσεις ΔΣ 04.04.2011, 29.04.2011, 03.08.2011, 10.10.2011, 29.12.2011).
Στον τελευταίο δε διαγωνισμό που έλαβε χώρα την 21.11.2011 με τιμή εκκίνησης επτά χιλιάδες ευρώ (€ 7.000,00) και διάρκεια πέντε (5) έτη, δεν υπεβλήθη καμία προσφορά.
Η έλλειψη ενδιαφέροντος από τη μια και οι μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις της ΑΘΜΟΝΟΝ από την άλλη που έπρεπε να εξυπηρετηθούν( υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της ΑΘΜΟΝΟΝ το παραλάβαμε υποθηκευμένο από την προηγούμενη Διοίκηση, ) , καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης εσόδων, κάτι το οποίο ήταν εξαιρετικά δυσχερές ενόψει και των εν γένει δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.
Αν λοιπόν θεωρούν κάποιοι το τίμημα χαμηλό, πως εξηγούν ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία καλύτερη προσφορά; Είχαν στα χέρια τους οι ίδιοι κάποια καλύτερη προσφορά , με μεγαλύτερο τίμημα; Δεν αντιλαμβάνονται την κρίση που διέρχεται η αγορά των ακινήτων; Δεν βλέπουν ότι αντίστοιχου εμβαδού κτίρια , σε εμπορικότερες περιοχές του Δήμου μας, παραμένουν επί σειρά ετών κενά, χωρίς να καταφέρουν να εξασφαλίσουν αντίστοιχο με το μίσθωμα που πετύχαμε εμείς;
Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο πως είχαμε δύο επιλογές,
ή να αποδεχθούμε την πρόταση που μας έγινε και να ενοικιάσουμε το κτίριο με το τίμημα των 7.000 ευρώ που αναφέρεται παραπάνω, ή να προτιμήσουμε να το κρατήσουμε κλειστό και αναξιοποίητο, με ότι αυτό συνεπάγεται (απώλεια εσόδων δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε ετήσια βάση, ανάληψη ετήσιου κόστους συντήρησης με επιβάρυνση του δημοτικού ταμείου, σταδιακή απαξίωση και μείωση της μελλοντικής εμπορικής αξίας του, κλπ)
Επιλέξαμε την πρώτη λύση, όπως κάναμε και με τα άλλα κτίρια που είχαν ήδη ενοικιαστεί και αποφέρουν στο Δήμο ετήσια έσοδα της τάξης των 300.000 ευρώ.
Χρήματα που δεν είχαμε το δικαίωμα να χάσουμε, χρήματα που αξιοποιούνται προς όφελος της πόλης και των δημοτών.
Τρίτον, το συγκεκριμένο κτίριο δεν μπορεί να φιλοξενήσει υπηρεσίες του Δήμου, που σήμερα φιλοξενούνται σε άλλα κτίρια που ενοικιάζονται από το Δήμο. Δεν μπορεί π.χ. στο συγκεκριμένο κτίριο να στεγαστούν μουσεία της πόλης ή παιδικοί σταθμοί. Δεν μπορούν να φιλοξενηθούν, λόγω των επιτρεπόμενων χρήσεων γης, άλλες υπηρεσίες όπως π.χ. η Καθαριότητα. Πράγματι σήμερα ο Δήμος ξοδεύει σημαντικά ποσά για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών αναγκών των υπηρεσιών του, πολύ λιγότερα βέβαια σε σχέση με το παρελθόν, αλλά το συγκεκριμένο κτίριο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις στέγασης δημοτικών υπηρεσιών.
Τέλος, σε καμία περίπτωση η ενοικίαση του κτιρίου της ΑΘΜΟΝΟΝ Α.Ε. σε επιχείρηση της πόλης, δεν σημαίνει ότι αποτελεί επιλογή της Διοίκησης του Δήμου η συρρίκνωση των υπηρεσιών του. Αντίθετα, επιδίωξη μας είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους συμπολίτες μας και η αναβάθμιση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς πόρους. Και η αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων θα μας εξασφαλίσει μέρος των πόρων που χρειάζονται για να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες μας.
Με δεδομένο ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλοι δημόσιοι διαγωνισμοί για την εκμίσθωση δημοτικών κτιρίων, καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις της πόλης να συμβάλλουν δημιουργικά και με αίσθημα ευθύνης στην προσπάθεια να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές προσφορές και να προσελκύσουμε αξιόλογους επενδυτές στην πόλη μας.
Αυτές τις κρίσιμες για την πόλη μας στιγμές, είναι ώρα να συμπεριφερθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να αφήσουμε στην άκρη το λαϊκισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου