Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Μην φοβάσαι έχουμε και άλλους άσσους !

Το γνωστό ως οικόπεδο «Παναγόπουλου» είναι το μοναδικό οικόπεδο στην πόλη, που μπορεί, λόγω της έκτασης και της θέσης του, να δώσει μια ανάσα στο ιστορικό της κέντρο, ενώ αντιθέτως η δημιουργία Σούπερ Μάρκετ, την οποία προωθεί ο Δήμαρχος, θα επιβαρύνει τις οικιστικές συνθήκες ολοκλήρου του Αμαρουσίου.
Για να επιβληθεί σε αυτό απαλλοτρίωση πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα αλλάξει ο πολεοδομικός του προορισμός από οικόπεδο σε χώρο πράσινου ή πλατείας και θα χρειαστούν τρία χρόνια για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Μετά από την δημοσίευση αυτού του Προεδρικού Διατάγματος αρχίζει το χρονικό διάστημα εντός του οποίου ο Δήμος πρέπει να πληρώσει την αποζημίωση. Το διάστημα δε αυτό είναι οκτώ χρόνια.
 Στο χρόνο αυτό των 10-11 ετών πρέπει να προστεθεί και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα επιβάλει την «οικοπεδοποίηση» της έκτασης, εφόσον ο δήμος δεν καταβάλει την αποζημίωση. Διότι η μεταβολή ενός κοινόχρηστου χώρου σε οικοδομήσιμη έκταση επιτρέπεται μόνον μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος, δεν είναι και μικρός. Και δυστυχώς ή ευτυχώς θα προσθέσουμε ότι και μετά από αυτή την απόφαση, ο νόμος προβλέπει διαδικασία για την επιβολή εκ νέου απαλλοτρίωσης σε κάθε έκταση που έχει χαρακτηριστεί κοινόχρηστη.
Για ποια λεφτά λοιπόν μιλάει ο Δήμαρχος που δεν έχει;
Γι αυτά που πρέπει να πληρώσει μετά από δώδεκα-δεκαπέντε χρόνια;
Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ούτε εργολάβος, που δεν ήξερε τι αγόραζε, ούτε δημότης, για να κλαψουρίζει το Γραφείο Τύπου -άλλο φρούτο κι΄ αυτό- ότι δεν μπορούμε να δεσμεύουμε την περιουσία των δημοτών έστω και αν το επιβάλλει ο νόμος!
Εδώ πρόκειται για οικόπεδο μιάς, δυό ή και περισσοτέρων Τραπεζών, που έχουν κερδίσει και κερδίζουν αρκετά απ΄την πόλη, που το δεν το έχουν ανάγκη και που οι επιταγές της εταιρικής διακυβέρνησης τούς επιβάλλουν να αποδεχθούν αυτή την δέσμευση χωρίς καμία δυσφορία, από την οποία δεν θα χάσουν, αλλά θα κερδίσουν, αφού θα αποθησαυρίσουν σε γη!
Και για να μην αρχίσουν οι δικαιολογίες του «Γραφείου Τύπου», πρέπει να σημειώσουμε ότι:

για να αλλάξουν οι χρήσεις γης στην Κηφισιά ώστε να επιτραπεί στην Εθνική Τράπεζα να κτίσει το κατάστημά της στην Πλατεία Πλατάνου, παραχώρησε -δεν δώρισε- στο Δήμο Κηφισιάς το 70% του οικοπέδου. Είναι αυτό το που ευρίσκεται επί της οδού Αδριανού, απέναντι από το ΑΛΣΟΣ του Σταθμού και σήμερα κατασκευάζεται υπόγειο πάρκινγκ 600 θέσεων! Αυτό είναι αντιστάθμιση επιβάρυνσης των οικιστικών συνθηκών και όχι οι 35 ψωροθέσεις παρκαρίσματος. Αυτό είναι Περιβαλλοντικό Τέλος και επεβλήθη με το π. διάταγμα αλλαγής των χρήσεων γης. Αντιστάθμιση που όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν νοείται αφού η οδός Χατζηαντωνίου (Βασιλίσσης Σοφίας, 28ης Οκτωβρίου, Διονύσου κλπ) έχει μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας, που μεταβάλλει την κυκλοφορία του κέντρου σε σιδηροδρομική γραμμή.
Γιατί λοιπόν ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν έχει τα λεφτά που πρέπει να πληρώσει μετά από δεκαπέντε χρόνια;
Είναι μια απορία στην οποία δεν περιμένουμε να απαντήσει, για το απλούστατο λόγο ότι δεν έχει καμία δικαιολογία.
Τα παραπάνω τα ξέρουν στο Δήμο οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες (γενικός γραμματέας, δ/ντρια πολεοδομίας, προϊσταμένη πολεοδομικού σχεδιασμού, προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας και δικηγόροι και φυσικά ο δικηγόρος αντιδήμαρχος,), που εισηγήθηκαν την αποδοχή αυτής της αιτήσεως και αν δεν έχουν ενημερώσει το Δήμαρχο και τους λοιπούς, ώστε να μην προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες και να συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν έχει λεφτά για να «απαλλοτριώσει» αυτό το οικόπεδο, υπέχουν ακεραία την ευθύνη για αυτό το πολεοδομικό έγκλημα σε βάρος της πόλης.
Όμως αυτά τα ξέρουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι από τις διάφορες απαλλοτριώσεις (π.χ. των οικοπέδων Παγώνα), που έχουν κρατήσει περισσότερο από 16 χρόνια και με τις οποίες ο Δήμαρχος εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους γείτονες αυτών των οικοπέδων.
Ξέχασε όμως ο Δήμαρχος ότι δεν του λείπουν τα λεφτά, διότι, όπως ανακοίνωσε στην κοπή της πίτας του συλλόγου του Παράδεισου, έχει λεφτά και θα αποζημιώσει το κτήμα των Χωματιανών. Είναι τα χρήματα που θα εισπράξει απ τα 14 στρέμματα του δημοτικού οικόπεδου του κτήματος Δηλαβέρη, που θα πουλήσει.
(Αλήθεια γιατί δεν προχωρεί στην έγκριση της πράξης εφαρμογής στην περιοχή ΔΗΛΑΒΈΡΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ έτοιμη εδώ και δυό χρόνια; Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που μπήκε στο σχέδιο η περιοχή και ακόμη οι άνθρωποι δεν μπορούν να κτίσουν, επειδή ο δήμος δεν τακτοποίησε την πράξη εφαρμογής σε μια έκταση που είναι μόνο 165 στρέμματα. Αυτό δεν αποτελεί δέσμευση της περιουσίας των δημοτών και μάλιστα χωρίς να την επιτρέπει ο νόμος;).
Οφείλει να δώσει μια απάντηση γιατί πιστεύει ότι είναι μεγαλύτερη η χρησιμότητα για την πόλη να μείνει άκτιστο το «οικόπεδο» των τεσσάρων στρεμμάτων των Χωματιανών, (το οποίο ευρίσκεται στην άκρη της πόλης και δίπλα στο δάσος Μιμηκόπουλου των σαράντα στρεμμάτων), από τη χρησιμότητα που για έχει την πόλη και για το ιστορικό κέντρο να μην κατασκευαστεί Σούπερ Μάρκετ επί της οδού Χατζηαντωνίου, του μοναδικού δρόμου απ' τον οποίο εξυπηρετείται το ιστορικό κέντρο και όλο το Μαρούσι. Η δημιουργία του οποίου δεν θα επιδεινώσει τραγικά τις οικιστικές συνθήκες στο ιστορικό κέντρο, αλλά θα επηρεάσει ολόκληρη την πόλη, αφού το σύνολο της δημοτικής συγκοινωνίας διέρχεται εμπροσθεν αυτού του οικοπέδου και όταν είναι το μοναδικό οικόπεδο που μπορεί δώσει κάποια ανάσα στο ιστορικό κέντρο, το οποίο στενάζει απ΄ την έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, πλατειών και χώρων πράσινου.
Ας μην αποζημιώσει λοιπόν το οικόπεδο των Χωματιανών και ας πληρώσει, με τα λεφτά αυτά σήμερα και όχι μετά από δεκαπέντε χρόνια, που έχει υποχρέωση, το οικόπεδο «Παναγόπουλου».
Πρέπει όμως να δώσουμε και μια απάντηση σε όσα ισχυρίζεται ο Δήμαρχος για την υποχρέωση που έχουν οι γείτονες να συμμετάσχουν στην αποζημίωση για αυτή τη απαλλοτρίωση.
Δεν έχουν καμία υποχρέωση οι γείτονες να πληρώσουν για την οποιαδήποτε απαλλοτρίωση και έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά του Δήμου σε περίπτωση που δεν εφαρμόζει τις διατάξεις του άρθρου 16 του νόμου 2045/199 με το οποίο ο Δήμος έχει την υποχρέωση να πληρώνει στο ακέραιο εφόσον έχει την δυνατότητα (Τράπεζα Γης). Άλλωστε το Κράτος υποχρεούται να συμβάλει στο μεγαλύτερο ποσοστό της δαπάνης τέτοιων απαλλοτριώσεων (Πράσινο Ταμείο), και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις επιτρέπεται στον Δήμο να επιβαρύνει το σύνολο των κατοίκων του Δήμου με μικρό μέρος της δαπάνης αποζημιώσεως. Ποσό που είναι πολύ μικρότερο από αυτά που εισπράττει το μήνα από κάθε δημότη για τα σκουπίδια.
Γιατί λοιπόν μας προκαλεί ; Τι θέλει δηλαδή με αυτούς τους ισχυρισμούς του; Να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, για να μειώσει τις εισπράξεις απ΄τα σκουπίδια, και να δει πώς πρέπει να κυβερνείται ο Δήμος; Εισπράττει 27.000.000 ευρώ για τα σκουπίδια και ξοδεύει 12.000.000 ευρώ, που φτάνουν και περισσεύουν για τα πολλά και απαραίτητα, όπως η απαλλοτρίωση του οικοπέδου Παναγόπουλου. Και ας μην δικαιολογηθεί ότι έχει δημοτική συγκοινωνία. Αυτή έπρεπε ήδη να έχει μεταφερθεί στον ΕΑΣ. Αυτή είναι η δουλειά του και εκεί κρίνεται η αποτελεσματικότητά του και όχι στα ψίχουλα των πιστώσεων που χορηγούν τα διάφορα υπουργεία, όπως και σε κάθε Δήμο. Δεν μπορεί μια πόλη 150.000 κατοίκων να ευρίσκεται χωρίς αστική συγκοινωνία. Φυσικά δεν την δημιούργησαν ούτε την διατηρούν για το καλό των δημοτών, αλλά για τις στρατιές των διορισμών - εργαζόμενοι, συντηρητές, προμηθευτές! κλπ.
Όμως ήδη έπρεπε να υποχρεώση τον Ηλεκτρικό ώστε η μετακίνηση μεταξύ των Σταθμών ΚΑΤ και Ειρήνης, να γίνεται χωρίς εισιτήριο ώστε να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση του Κέντρου του Αμαρουσίου. Δεν είναι δυνατόν το «Τραίνο», που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στο κέντρο της πόλης (διαμπερή κυκλοφορία) και να μην βοηθήσει στην αντιμετώπισή του. Και μάλιστα χωρίς καμία επιβάρυνση, αφού για ενάμισι ευρώ κανείς δεν το χρησιμοποιεί για δύο στάσεις, αλλά μετακινείται με το αυτοκίνητο του και «παρκάρει» στο Κέντρο.
Ξέχασε όμως ο Δήμαρχος και ένα πρόσθετο όπλο που έχει για να πληρώνει τις απαλλοτριώσεις, τις οποίες έχει ανάγκη το Μαρούσι. Την επιβολή του Περιβαλλοντικού Τέλους, που ο ίδιος έχει υποσχεθεί να επιβάλει, «όταν αποφάσιζε να αναπτύξει την πόλη!» με την επέκταση των εμπορικών χρήσεων, για να έχει ο δήμος εισπράξεις για τις κοινωνικές του δραστηριότητες!
Είναι το τέλος που θα περιλάμβανε στην 114/08 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την μετατροπή των χρήσεων γης -η οποία εκκρεμεί στο Υπεχωδε-, ώστε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις απ΄τις εμπορικές χρήσεις που επέκτεινε με αυτήν. Τέλος, το οποίο αντιπροσώπευε αστεία ποσά, τα οποία όμως αντί όπως υποσχέθηκε να αναπροσαρμόσει, το εξαφάνισε από την απόφαση, όχι για το καλό του Αμαρουσίου, αλλά για να μην ενοχλήσει τα συμφέροντα των μεγάλων ( του τονίστηκε τότε ότι με το τέλος που πρότεινε το MALL υποχρεούτο σε καταβολή το πολύ 1.000.000 ευρώ και αντιστοιχούσε στην αγορά ενός στρέμματος για πράσινο , το οποίο ο Δήμαρχος θα εξαφάνιζε τις επιβαρύνσεις που προκάλεσε το ΜΑΛΛ.)
Και όπως αποδείχνεται απ΄την περίπτωση της Κηφισιάς δεν χρειάζεται καμία νομοθετική ρύθμιση που ψελλίζει ο κ. Πατούλης, προκειμένου να δικαιολογηθεί επειδή εξαφάνισε από την απόφαση της μετατροπής των χρήσεων γης (114/2009).
Έπρεπε όμως το Γραφείο Τύπου, δηλαδή ο Δήμαρχος, να είναι πιο προσεκτικός και να μην αναφέρεται στις υποχρεώσεις που του άφησε ο Τζανίκος, για του Καρέλλα και την ΕΤΕΒΑ, που επιβάρυναν το Δήμο με δάνεια, όπως ισχυρίζεται. Γιατί μας αναγκάζει να του θυμίσουμε ότι, άλλο τι έκανε ο Τζανίκος και άλλο τι συμβαίνει με τις συγκεκριμένες επιβαρύνσεις. Διότι ο Τζανίκος του άφησε αυτές τις υποχρεώσεις, αλλά του άφησε και τις εισπράξεις από το Δημοσιογραφικό Χωριό και τις εισπράξεις από τον δημοτικό φόρο στο ΜΑLL, στο CARREFOUR, στο GOLDEN HALL και απ΄ τα αναρίθμητα εμπορικά καταστήματα -τα οποία βεβαίως καταστρέφουν την πόλη-, με τις οποίες έπρεπε να έχει ήδη ξεπληρώσει κάθε υποχρέωση για αυτά, αντί να τα σπαταλά στις επικοινωνιακές δαπάνες και στις φιέστες!
Τι όμως θέλει το Γραφείο Τύπου και τονίζει με την ανακοίνωσή του ότι ο εργολάβος τούς παραχωρούσε τρία υπόγεια, ενώ ο νέος ιδιοκτήτης τούς παραχωρεί μόνο ένα υπόγειο. Τι θέλουν δηλαδή να ισχυριστούν με αυτή την αναφορά; Ότι στον νέο ιδιοκτήτη, που δεν θα έχει να πληρώσει τα κέρδη του εργολάβου, δεν τον συμφέρει να παραχωρήσει τα τρία υπόγεια. Ποιοί υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγήθηκαν ότι είναι επ΄ ωφελεία του Δήμου αυτή η συναλλαγή, έχοντας υπ΄όψιν τους την προηγούμενη προσφορά; ΄Η φροντίζουν από τώρα για την αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης στην οποία θα βρεθούν και θέλουν να παρουσιάζουν ότι, η καθολικά διαμαρτυρόμενη αντιπολίτευση -μέσα στη θυελλώδη συζήτηση του ζητήματος- συμφώνησε και βρήκε επωφελή για τον Δήμο αυτή την συναλλαγή (!) επειδή δεν εκφράστηκε καμία αντίρρηση γι αυτό.
Αλλά τι είδους συναλλαγές και πρακτικές είναι αυτές του Δήμου;
Κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να δίνει το κάτι τις του στο Δήμο, αλλιώς δεν θα του δίνει οικοδομική άδεια!
Από που έχει αυτή την αρμοδιότητα ο Δήμος; Τού παραχώρησε το ΥΠΕΧΩΔΕ τέτοια αρμοδιότητα, όταν του ανέθεσε τις πολεοδομικές αρμοδιότητες για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες; Εκτός και αν αποφάσισε να διαχειρίζεται τις δημοτικές υποθέσεις κατά πως έλεγε ο Αγάς στον Γιάννη.
Ατόπημα όμως αποτελεί και για τη συμπεριφορά της εταιρείας, που οφείλει ως πολυεθνική και μεγάλη να συμπεριφέρεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και εχεφροσύνη στη χώρα που φιλοξενείται. Θα αποτολμούσε αυτή την συμπεριφορά στη δική της χώρα, τη Γερμανία. Πώς θα εξηγήσει αυτή την συμπεριφορά και πως συμβαδίζει με την αρχές της κοινωνικής διακυβέρνησης αυτή η συμπεριφορά;
Γνωρίζει ότι η δημιουργία του Σούπερ Μάρκετ δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί σε αυτό το οικόπεδο, γνωρίζει ότι σε αυτό συμφωνεί ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο, γνωρίζει ότι η δημιουργία του θα προκαλέσει ζημιά στην πόλη και προκειμένου να δώσει δικαιολογία στη δημοτική αρχή, χαρίζει κάτι για να της παραχωρήσει την οικοδομική άδεια.
Θα της θυμίσουμε ότι τα Σούπερ Μάρκετ στην Κεντρική Ευρώπη και όχι μόνο, αλλά και τα θηριώδη κτίρια γραφείων και κατοικιών, στα κέντρα των πόλεων κατασκευάζονται χωρίς θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρεσης, που έχει πλέον αναγορευθεί σε μείζον πρόβλημα των συγχρόνων πόλεων και αυτή έρχεται να δημιουργήσει Σούπερ Μάρκετ σε ένα δρόμο μιάς λωρίδας, από την οποία εξυπηρετείται ολόκληρη πόλη 150.000 κατοίκων και σε έναν δρόμο που χρησιμεύει και για την διαμπερή επικοινωνία των βορείων προαστίων; Και όλα αυτά σε μια πόλη που έχει την μεγαλύτερη ρυπογόνο επιβάρυνση απ΄ τα καυσαέρια των αυτοκινήτων από όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου;
Όμως ας μην επιβαρύνουν το Δήμο με μια ακόμη μη νόμιμη οικοδομική άδεια, γιατί δεν θα τους επιτρέψουμε να φτιάξουν αυτό το Σούπερ Μάρκετ, όπως δεν επιτρέψαμε να γίνει στην 28ης Οκτωβρίου, γιατί θα είναι παράνομη η οικοδομική άδεια και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους για να μην φτιάξουν ακόμη μια χαβούζα στο κέντρο της πόλης, όπως αυτή στην 28ης Οκτωβρίου και ας μην φέρουν τον Δήμο αντιμέτωπο με τις Τράπεζες, που ενδεχομένως χρηματοδοτήσουν την κατασκευή. Για δύο λόγους, διότι αφενός το Μαρούσι έχει υπερπληρωθεί από Εμπορικά Πολυκαταστήματα, Σούπερ Μάρκετ, Πολυαγορές και Εμπορικά Κέντρα και σύμφωνα με τις επιταγές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του και τους πολεοδομικούς κανονισμούς (σταθερότυπα τα λένε τώρα) δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη νέων, αφετέρου δε διότι στο συγκεκριμένο οικόπεδο επιτρέπεται η χρήση της γενικής κατοικίας και στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται το 60% του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για κατοικία, που είναι ο κύριος προορισμός του, το υπόλοιπο να κατανέμεται μεταξύ των διαφόρων χρήσεως που περιλαμβάνει η κατηγορία της γενικής κατοικίας και συνεπώς μόνο μικρό μέρος του συντελεστή δόμησης επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για εμπορικές χρήσεις. Όσα δε ψελλίζει η δημοτική αρχή για βιοκλιματισμούς και χαμηλά κτήρια είναι κουραφέξαλα και γιατί σε τίποτε δεν βοηθούν την πόλη, αλλά και διότι σε τίποτε δε βοηθούν στην απομάκρυνση ή τη μείωση των δυσμενέστατων επιπτώσεων που έχει η δημιουργία αυτού του Σούπερ Μάρκετ.

Υ.Γ. Αξίζει ακόμη μια φορά ακόμη να τονισθεί η είδηση : «Από τις 1.150 νέες αιτήσεις που έγιναν στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, 250 απορρίφθηκαν. Τα βρεφικά τμήματα για τελευταία χρονιά θα λειτουργήσουν, χωρίς να δεχθούν νέα βρέφη. Χωρίς βέβαια να υπολογίζονται οι οικογένειες που δεν έκαναν αίτηση ξέροντας ότι θα απορριφθεί ή ότι δεν μπορούν να πληρώσουν.»
Αξίζουν συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή, που στη σημερινή κρίση αποφάσισε 250 οικογένειες του Αμαρουσίου να μη μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς, για να πάνε στη δουλειά οι μανάδες τους αν, βέβαια, έχουν ακόμη δουλειά!
Αυτό λέγεται κοινωνική παροχή του Δήμου!
Έτσι αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές παροχές, για τις οποίες καταστρέφει την πολύ και τις παράνομες υπερτοπικές χρήσεις, που επεκτείνει κιόλας «για να αναπτύξει την πόλη» ώστε να παράγει χρήμα, με το οποίο θα βοηθά του δημότες.
Ας διαλύσει το Γραφείο Τύπου, που δεν έχει κανένας Δήμος και τότε του φθάνουν να ικανοποιήσει όχι μόνο 250 αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς, άλλα και των οικογενειών εκείνων που δεν έκαναν αιτήσεις είτε γιατί δεν έχουν να πληρώσουν είτε γιατί γνώριζαν ότι δεν θα εγκριθούν.

Δημήτριος Κοτσώνης
πολιτικός μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου