Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Eργοδοτική "επίθεση" στο μαιευτήριο «Ιασώ»

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, και με εφόδιο τους νόμους που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι επιχειρηματίες της Υγείας αποκαλύπτουν το άγριο εργοδοτικό πρόσωπο
επιχειρώντας την καταπάτηση και των στοιχειωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).
Στα πλαίσια αυτής της εργοδοτικής επίθεσης στο μαιευτήριο «Ιασώ» στο Μαρούσι, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα ή να δεχτούν μείωση των αποδοχών, αλλιώς θα γίνουν απολύσεις. Ως «Δούρειος Ιππος» της εργοδοσίας λειτούργησε η πλειοψηφία του επιχειρησιακού Σωματείου που μετέφερε ατόφια τα διλήμματα της κυβέρνησης σε τρεις συνεχόμενες γενικές συνελεύσεις. Η πρόταση για τη μείωση των αποδοχών έλεγε για αφαίρεση μιας εργάσιμης μέρας το μήνα - δηλαδή 12 το χρόνο.
Εκτός από τις μειώσεις των μισθών η εργοδοσία πιέζει για μείωση των αδειών των ακτινολόγων - δικαιούνται δύο μήνες το χρόνο - κατά το ένα τρίτο, καθώς και τη μείωση κατά 50% των ειδικών αδειών στους κλειστούς χώρους, που αντιστοιχούν σε δέκα μέρες πέραν των κανονικών αδειών. Μάλιστα η φιλεργοδοτική ηγεσία του Σωματείου στο «Ιασώ» έστησε και κάλπη στην τελευταία γενική συνέλευση με τα διλήμματα της εργοδοσίας.
Ακόμα πιο ωμά εκφράστηκε η εργοδοσία του «Ιασώ» στην περίπτωση των εργαζομένων του ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης «Φιλοκτήτης», την οποία εξαγόρασε στη βάση των επιχειρηματικών προτύπων. Με το «πιστόλι στον κρόταφο» η εργοδοσία εξανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις με μείωση 10-25% των μισθών σε σχέση με την κλαδική σύμβαση της ΟΣΝΙΕ. Για το θέμα αυτό έγινε χτες τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης -κατά τα ειωθότα- κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέλη σε διάλογο, πρόταση την οποία αποδέχτηκε ασμένως η εργοδοσία. Οι εκπρόσωποι της ΟΣΝΙΕ δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τις υπογραφές των εργαζομένων, καθώς ήταν προϊόν υφαρπαγής και τόνισαν ότι θα αγωνιστούν για να καταργηθούν οι ατομικές συμβάσεις.
Τρεις μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός». Μετά από παρέμβαση της ΟΣΝΙΕ, του κλαδικού συνδικάτου και της Σωματειακής Επιτροπής η εργοδοσία δεσμεύτηκε για την καταβολή του Δώρου του Πάσχα, ενώ υποσχέθηκε -χωρίς χρονική δέσμευση- και την καταβολή των δεδουλευμένων. Μάλιστα η εργοδοσία συνέδεσε την αποπληρωμή των δεδουλευμένων με την καταβολή των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο Γηροκομείο Αθηνών οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και εφτά μήνες και γι' αυτό το λόγο η ΟΣΝΙΕ και το κλαδικό σωματείο θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση την ερχόμενη Δευτέρα, ώρα 1 μ.μ.
Τους μισθούς του Μάρτη, τις υπερωρίες των υπερεργασιών και της ετοιμότητας χρωστά ο Ομιλος «Euromedica» στους εργαζόμενους στις μονάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η ΟΣΝΙΕ και το Κλαδικό Σωματείο με εξώδικη πρόσκληση καλούν την εργοδοσία σε συναντήσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις 15/4/2011. Συζητήσεις για τη μείωση των μισθών των εργαζομένων άρχισαν και στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο», αλλά μετά από παρέμβαση της ΟΣΝΙΕ και του Κλαδικού Σωματείου τις απέρριψαν.
Η ΟΣΝΙΕ καλεί τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα Υγείας να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ της Ομοσπονδίας με την απόρριψη των ατομικών και ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας και την ταυτόχρονη απόρριψη των απολύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου